Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI TESLA

Student mehatronike osvojio zlato na sajmu tehnologija u Moskvi

kristijan2
Ivona Škalamera/VLM
14.04.2010.
u 16:50

Mladić iz Šiškovaca pokraj Vinkovaca vrijedna je priznanja ostvario zahvaljujući svom najnovijem izumu, neodimijskom magnetnom amortizeru s mogućnošću preciznog podešavanja tvrdoće ovjesa.

Zlatna medalja za najbolju inovaciju u konkurenciji oko 1200 izlagača, srebro ruskog stručnog ocjenjivačkog suda i poslovnu ponudu tvornice automobila Škoda zavrijedio je 19-godišnji Kristijan Blakšić na Međunarodnom sajmu novih tehnologija Arhimed 2010. u Moskvi.

U bilježnici 130 nacrta

Mladić iz Šiškovaca pokraj Vinkovaca, student prve godine stručnog studija mehatronike na Veleučilištu Karlovac, vrijedna je priznanja dobio zahvaljujući svom najnovijem izumu, neodimijskom magnetnom amortizeru s mogućnošću preciznog podešavanja tvrdoće ovjesa. Osim toga, hrvatski inovatori zaslužili su i glavnu nagradu - veliki Grand Prix Salona za najbolji izlagački tim. Iako mnogi mogu samo sanjati o takvu uspjehu, Kristijan je znao da će se njegov mukotrpan rad i trud isplatiti. Još od trećeg razreda osnovne škole radi s magnetima, a dosad je u svojoj bilježnici skicirao 130 inovacija, od kojih 50 ima šansu da bude i napravljeno. Iako je uoči dalekog puta u Moskvu postojala neizvjesnost hoće li skupiti 20.000 kuna, Kristijan nije sumnjao da će prvi put sudjelovati na smotri izvan Hrvatske.

Ideje samo dolaze

Uložio je vlastitu stipendiju, Veleučilište je dalo 7500 kuna, a ostatak pokrovitelji.

– Ideje mi jednostavno dolaze. Primijetim neki nedostatak i odmah razmišljam kako to ispraviti. Sudjelovao sam na mnogim državnim natjecanjima i sajmovima, a najnoviji uspjeh veliki mi je poticaj. Zahvaljujem profesorima Branku Wasserbaueru, Marijanu Brozoviću, Darku Vyroubalu, tajniku Milanu Vignjeviću, Ivanu Tudiću i svima koji su pomogli. I roditeljima Antunu i Mariji te bratu Tomislavu – kaže Kristijan. Sada ga očekuje i nastup u Rumunjskoj, gdje će uz magnetni amortizer predstaviti i disco light show, ali ne sa žaruljama, nego LED-diodom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije