Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na moguće izbore u studenom

Studeni je dobar mjesec za izbore, Vukovar loš motiv

sebnog pijeteta. 2 na spomen-obiljezje na Memorijalnom groblju zrtava i
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
13.08.2015.
u 17:02

Žarko Puhovski: Sazivanjem izvanredne sjednice i raspuštanjem Sabora 15. rujna vladajući bi pokazali histeriju i priznali da se uistinu boje

O datumu izbora nagađa se još od početka godine i svaka "svježa" najava izazove žestoke reakcije. Isti je slučaj i s najnovijom idejom vladajućih da bi se na izbore moglo ići u studenom. I to, ako je ikako moguće, prije obilježavanja obljetnice pada Vukovara. A da bi bili sigurni kako će građani na birališta prije 18. studenog, jer predsjednica je ta koja odlučuje o datumu, u Kukuriku koaliciji čak se izrodila i ideja o sazivanju izvanredne sjednice Sabora dva tjedna prije redovne kako bi se njegovo raspuštanje dogodilo 15. rujna, kada po Ustavu počinje redovna sjednica.

Stvar procedure

– Nema dileme da će vladajući sebi odrediti najpovoljniji trenutak kada ići na izbore. To je jasno. Pravno gledajući, oni mogu sazvati izvanrednu sjednicu i Sabor raspustiti 15. rujna te se takva sjednica zapravo samo zove izvanredna jer se saziva izvan Ustavnog roka – kaže Ivo Josipović, bivši predsjednik.

Da je to izvedivo, smatra i politički analitičar Žarko Puhovski, ali takvim bi činom, misli, vladajući pokazali histeriju i priznali da se uistinu boje Vukovara, čime bi izgubili dio podrške koju imaju. I bivša premijerka Jadranka Kosor kaže da bi takav scenarij bio neozbiljan, potencijalno i opasan.

– Što ako Arbitražni sud krajem godine nastavi s radom mimo naše odluke, a nema Vlade – kaže Kosor i dodaje da je na izbore zato najbolje ići početkom godine. Nije joj jasan ni strah od obljetnice u Vukovaru.

– Za svakog normalnog čovjeka Vukovar nije mjesto stjecanja političkih bodova i tko to bude činio imat će golemu štetu – smatra.

U HDZ-u ističu da je njihov šef Tomislav Karamarko više puta rekao kako je potrebno odrediti datum izbora i smatraju da je skandalozno i nedemokratski što još uvijek ne znamo kada ćemo na birališta. Kao što im je skandalozna ideja da se zbog izbjegavanja Vukovara saziva izvanredna sjednica.

– Vlada, umjesto da se bavi spinovima i manipulacijom, trebala bi se baviti gorućim problemima kao što su gospodarstvo, više od sto tisuća iseljenih, blokiranima, osiromašenima, nezaposlenima... – kaže HDZ-ova Sunčana Glavak.

Da izbori trebaju biti što prije, smatraju i u HDSSB-u. Iako su predsjedniku stranke Draganu Vulinu i listopad i studeni dobri mjeseci za odlazak na birališta, neprihvatljiv mu je Vukovar kao razlog.

Dobar tajming

– Potpuno mi je neprihvatljivo jednu tako tužnu obljetnicu gledati u kontekstu izbora – kaže Vulin. Politički analitičar Višeslav Raos smatra da ovakvih dilema ne bi ni bilo da imamo fiksiran datum izbora.

– Što se tiče studenog kao mjeseca održavanja izbora, smatram da je to dobro vrijeme za odlazak na birališta. Ne ulazi se u blagdansko razdoblje, vremenske su prilike dobre, a i za razliku od kraja godine i siječnja, ljudi manje putuju, što je dobro za izlaznost – kaže Raos. Ni njemu nije logično mišljenje da je izbore dobro odraditi prije Vukovara.

– Pa zar je Vukovar doista najveći problem? – pita.

Politolog Berto Šalaj smatra pak kako vladajući nemaju toliko strah od Vukovara koliko se boje da uspješan ritam u kojem su sada neće potrajati do siječnja ili veljače.

– Mislim da oni misle kako taj pozitivan zamah treba iskoristiti i da zbog toga razmišljaju o izborima u studenom – kaže Šalaj.

>>SDP želi da izbori budu prije obljetnice pada Vukovara

>>Milanović u svoju veliku koaliciju zove 'seljake' i bivšeg pravaša Dusparu

Komentara 4

DU
Deleted user
17:03 13.08.2015.

Poštovani drugovi, bili izbori danas, sutra ili za pola godine, vi ste izgubili.

Avatar Matervamcrvenu
Matervamcrvenu
18:55 13.08.2015.

kukuriku koaliciji lijepi pozdrav ,ona je i tako bivša kao i njihov Josipović.Ljeto, jesen ,zima ,dragi drugovi sve vam je jedno...gotovo je ,znate onu pjesmu: Tužna je nedjelja?

SK
Sviraj_kraj
13:23 18.08.2015.

Zna Milanović kad god izbori bili da je on bivši...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije