Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završile prijave

Strukovne škole hit: više prijava učenika nego mjesta za upis

srednja škola
Foto: Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
11.07.2018.
u 20:51

Sve medicinske i tehničke škole u cijeloj državi popunjene su već s prvim rokovima. Velik interes i za obrtničke škole

Rok za prijavu obrazovnih programa, odnosno zaključavanje lista prioriteta za buduće učenike strukovnih škola istekao je jučer u podne, a ove godine za upis u I. razred srednje škole ukupno se prijavilo 37.829 kandidata, od čega je redovnih učenika osmih razreda osnovnih škola 37.116.


 

I dok je sustav prijava i službeno završen, već sada poznato je da su na listi ukupnog broja prijavljenih budućih srednjoškolaca ukupno 2293 učenika u cijeloj Hrvatskoj koji su se u srednje škole upisivali s najvećim brojem bodova – tijekom osnovnoškolskog obrazovanja skupili su 80 bodova. Riječ je o prvim rezultatima dobivenima jučer, a među zagrebačkim osmašima najpopularnije su X. gimnazija, Gornjogradska gimnazija, III. gimnazija, VII. gimnazija, Gimnazija Lucijana Vranjanina i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga.

No uzmu li se u obzir strukovne škole u metropoli, broj prijavljenih osmaša iz ovogodišnje generacije premašio je broj raspoloživih mjesta u Zdravstvenom učilištu, Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, Školi za cestovni promet, Elektrotehničkoj školi Zagreb i Hotelijersko-turističkoj školi.

– S obzirom na to da će konačne ljestvice poretka biti objavljene 13. srpnja, možemo govoriti samo o trenutačnom stanju što se tiče broja učenika koji ostvaruju pravo upisa na neki od prijavljenih programa obrazovanja, a točni podaci znat će se nakon 13. srpnja – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Upravo po tim prvim rezultatima 161 učenik u Hrvatskoj nije ostvario pravo upisa na neki od prijavljenih programa obrazovanja. Jesenskog roka neće biti u zagrebačkoj Geodetskoj, školama za medicinske sestre Mlinarska, Vinogradska i Vrapče, Prvoj i Trećoj ekonomskoj školi, Veterinarskoj, Upravnoj školi, Ugostiteljsko-turističkom učilištu ni u Industrijsko-strojarskoj školi.

Za učenike koji će na jesenski rok ništa bolja slika nije ni u Zagrebačkoj županiji, u kojoj je kao i u većini zagrebačkih škola više prijavljenih učenika nego raspoloživih mjesta. Tako su, primjerice, u Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici na prvom roku pristigle 524 prijave, a mjesta je za 398 učenika. Popunjene su i gimnazije u Velikoj Gorici i Samoboru, a veliki interes učenika bio je i za Srednju školu Dugo Selo, koju je biralo 720 učenika, a mjesta je za njih 476.

Osmaši Vukovarsko-srijemske županije najviše su zainteresirani za Tehničku školu Ruđera Boškovića u Vinkovcima, za koju su pristigle 1064 prijave. U toj su županiji s prvim rokom popunjene i Poljoprivredno-šumarska škola u Vinkovcima, tehničke škole u Županji i Vukovaru i vukovarska Strukovna škola.

Što se pak Varaždinske županije tiče, najviše učenika ove se godine željelo upisati u Elektrostrojarsku školu, a sudeći po broju prijava, druga je najtraženija škola u toj županiji Gospodarska škola. Među šibenskim osmašima najpopularnije su Gimnazija Antuna Vrančića i Ekonomska škola, dok učenici Primorsko-goranske županije žele učiti za medicinske sestre.


 

Naime, Medicinska škola u Rijeci zaprimila je najviše prijava od svih srednjih škola u toj županiji – čak 1227, no mjesta će biti za najboljih 747 učenika. Baš kao i u Zagrebačkoj županiji, ni u Primorsko-goranskoj županiji nije ostalo škola za drugi upisni rok.
Velika je navala i na Tehničku školu Čakovec, koja je zaprimila dvostruko više prijava nego je mjesta, a ništa bolja slika nije ni u Graditeljskoj školi Čakovec za koju je pristiglo 800 prijava na 436 raspoloživih mjesta u prvom razredu.

Ni pulski učenici ne zaostaju u izboru strukovnih škola – mjesta na jesenskom roku neće biti u Tehničkoj školi Pula, Industrijskoj školi, Školi za turizam i Gospodarskoj školi

Komentara 2

PR
prokurator
21:04 11.07.2018.

kockoglavi vele djeci - nemoj sinko na vakultet, tamo ti je ateizam i sotona. završi ti zanat, a nać će ćaća poso, ima se rođaka za štelu. al nemoj samo za bravara zavšit.

SM
silva.mi.66
20:56 11.07.2018.

Hvala bogu, završe zanat i idu van...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije