Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VILKO KLASAN

'Rusi su svjesni toga da gube rat i rat s NATO-om im nikako ne bi trebao. A sad se dokazuje koliko je svjetski mir krhak'

Foto: UGC/REUTERS/Screenshot
1/6
16.11.2022.
u 15:07

U prvom momentu vi stvarno ne možete znati o čemu se radilo iako vam logika i određene stvari govore zašto bi netko reagirao svjetski rat, ako se mislilo da su to ruske rakete, i napao beznačajan cilj - rekao je Klasan.

- Ja sam to u sinoćnoj izjavi doveo u paralelu s padom drona u Zagrebu - rekao je za Večernji TV Vilko Klasan, stručnjak protuzračne obrane govoreći o incidentu u Poljskoj gdje su pale rakete. Na početku je odmah upozorio kako pojmovi i riječi koje se koriste oko ovog slučaja mogu služiti kao oružje. Rekao je i kako je poljski predsjednik rekao da se ovdje radi o nesretnom slučaju, odnosno incidentu. 

- Ako pogledate vremenski tijek od događaja do sada, rabljena je čak i riječ napad. Napad vuče na oružani napad na jednu od članica i odmah se automatski povezuje s člankom 5 NATO-a. Ovdje se, srećom, nije radilo o napadu. Dakle, radilo se o nesretnom slučaju ili incidentu kao što je to bilo u Zagrebu - rekao je Klasan.

Na pitanje tko se sada kome treba ispričati, Klasan je odgovorio: 'U tijeku je rat i ovo je najbolji dokaz, gledajući temporalni tijek izjava od kakvih se išlo i do čega se došlo i mogućih posljedica koje su te izjave mogle vući sa sobom, teško mogu o isprici bilo koga govoriti. Zadnje izjave govore da se radilo o raketama ukrajinske protuzračne obrane i to raketnog sustava S-300. No, kriviti Ukrajinu zbog toga i da se nekome treba ispričati jer brani svoju zemlju, ja ne vidim da ovdje treba postojati isprika bilo koga'.

Rekao je i kako je bila 'nesretna izjava predsjednika Zelenskog što je na početku ocijenio ovo kao oružani raketni napad i praktički zatražio djelovanje NATO-a'.

Reakcija Poljske

- U prvom momentu vi stvarno ne možete znati o čemu se radilo iako vam logika i određene stvari govore zašto bi netko reagirao svjetski rat, ako se mislilo da su to ruske rakete, i napao beznačajan cilj. Da je igrom slučaja pogođeno elektropostrojenje ili neki strateški cilj, poput rafinerije gdje ne bi bilo ostataka rakete, mi bi onda bili na pragu svjetskog rata - objasnio je Klasan dodajući kako bi se onda moglo procijeniti da se radilo o oružanom napadu na NATO članicu.

- Sreća u nesreći je da je ipak bio incident, nesretan slučaj da su protuzračne rakete pale deset kilometara u poljski teritorij - rekao je.

Govoreći o padu drona u Zagrebu, rekao je kako ne vjeruje da će se detalji oko tog slučaja objaviti. Rekao je i kako se, na sreću, ublažuje ovaj događaj te da se vjerojatno održavaju razgovori da dođe do pregovora kako bi se rat zaustavio. Kazao je i kako treba gledati nekoliko dana unazad kada je načelnik glavnog stožera oružanih snaga SAD-a koji je rekao kako potpuna pobjeda nad Rusima nije moguća i da treba iskoristiti trenutak i započeti pregovore. Nakon toga je održan sastanak ravnatelja CIA i SVR-a u Turskoj gdje je Ukrajina 'sigurno bila jedna vruća tema'. 

- Današnje izjave, Bidena i Dude, ukazuju na to da se nastoji ublažiti retoriku - rekao je.

- Ako moja poruka nekom može nešto značiti, ja sam isto za to da se rat što prije zaustavi. Bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati - dodao je.

Kazao je kako su Rusi svjesni toga da gube rat i 'rat s NATO-om im nikako ne bi trebao'. Rekao je i kako 'ne daj bože da se ovako nešto ponovi'. Poručio je i da se sad dokazuje koliko je 'svjetski mir krhak'. 

- Pogledajte koliko malo fali da dođe do svjetskog rata. Jako malo. Mi plešemo po rubu i ovo je igra sa živcima - rekao je dodajući kako je nažalost moguće ponavljanje ovakvog incidenta s puno gorim posljedicama. 

- Ukrajina mora biti most, ne smije biti ni zapadna, niti istočna. Rat će morat stati za zelenim stolom - rekao je dodajući kako su Krim i samoproglašene separatističke republike 'nedvojbeno pravno ukrajinski teritorij'.  

Ključne riječi

Komentara 75

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
16:32 16.11.2022.

Sloveni ubijaju slovene. Tu spiku neki ovdje🤨

HA
hacker
16:03 16.11.2022.

Dakle svi mediji su objavili da je poljoprivrednik nastradao dok je iz polja vozio žito na sušenje u sušaru za žito? Dakle u Poljskoj je u 11. mj. u punom jeku žetva pšenice??? A lijepo se vidi na slikama da je u pitanju kukuruz, e moji novinari đabe vam fakulteti i škole!

SL
slavenZadravec
18:57 16.11.2022.

Apsolutno osuđujem bezrazložnu i suludu rusku agresiju na suverenu. međn. priznatu susjednu državu, ali to ne znači da se Ukrajinu ne bi trebalo pozivati na odgovornost kada ona postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije