Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Stručnjaci analizirali što Hrvati najviše guglaju i zaključili: Prijeti nam novi iseljenički val

Pixabay/Ilustracija
15.10.2020.
u 22:15

Pretraživanje pojma “Bewerbung” i zamolba za posao u Hrvatskoj istražio je od 2009. do 2020. i ispostavilo se da se zamolba za posao na njemačkom pretražuje jednako kao i na hrvatskom.

Iseljavanje Hrvata u Austriju rast će u sljedeće dvije godine, hrvatski građani pojam „Bewerbung“ (zamolba za posao na njemačkom jeziku) pretražuju na internetu sve intenzivnije i jednako kao “zamolba za posao” na hrvatskom, što znači da se pripremaju za iseljavanje u Austriju i Njemačku.

Svaki peti tražitelj posla u Hrvatskoj raspituje se za posao u inozemstvu. A za hrvatske iseljenike u Njemačkoj često su pretraživani pojmovi “učenje njemačkog jezika”, “misa na hrvatskom”, “razvod braka”, “mirovina”, dok ne pretražuju pojmove”investiranje u Hrvatsku”, “povratak u Hrvatsku”, a ni imena Stjepana Radića, Miroslava Krleže, Tina Ujevića...

Poklapaju se službeni podaci

Neki su to od rezultata istraživanja “Praćenje migracija pristupima digitalne demografije – Što nam mogu reći Facebook i Google Trends o hrvatskim migracijama” Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) koje je podržala i partnerska institucija HKS-a, Zaklada Konrad Adenauer. Prvo takvo istraživanje pokazalo je da se podaci s Facebooka i Google Trendsa poklapaju sa službenim podacima te da pri planiranju migracije hrvatski iseljenici najčešće pretražuju pojam „posao“ i „zamolba za posao“, pa “životopis”. Preko digitalnih alata može se pratiti i stupanj integracije naših iseljenika u njemačko društvo.

– Hrvatski iseljenici na internetu najviše pretražuju stranice za učenje njemačkog jezika, što je snažna indicija da se žele što prije integrirati u njemačko društvo, ali i da se ne namjeravaju vratiti u domovinu. U pretragama interesa prva dva mjesta zauzimaju stranice na kojima se može učiti njemački. Od 2014. do 2020. pojam “Njemačka” najviše se pretraživao u Slavoniji, odnosno Vinkovcima i Slavonskom Brodu, a “posao u Njemačkoj” u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj – kazao je na predstavljanju studije povjesničar i politolog s HKS-a Tado Jurić.

Pretraživanje pojma “Bewerbung” i zamolba za posao u Hrvatskoj istražio je od 2009. do 2020. i ispostavilo se da se zamolba za posao na njemačkom pretražuje jednako kao i na hrvatskom. Da iz zemlje žele otići i zaposleni, Jurić zaključuje iz toga što “posao u Njemačkoj” Hrvati pretražuju najviše u 6.30 sati i 14.50 sati, pri kraju radnog dana. Od visokoobrazovanih iseljenika podaci Linkedina pokazuju da u Njemačku idu prvenstveno liječnici i profesionalci iz STEM područja. Da će iseljavanje Hrvata u Austriju rasti u iduće dvije godine, zaključio je analizom Google Trendsa i Facebooka jer od 2019. raste pretraživanje pojma “posao u Austriji” te je veći interes građana za iseljavanje u Austriju u usporedbi s rezultatima pretraživanja pojmova posao u Irskoj i Švedskoj.

“Posao u Austriji” najviše se pretražuje u Međimurju, Varaždinu, Karlovačkoj županiji, Slavoniji, ali u zadnje vrijeme i u Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog gubitka radnih mjesta u ugostiteljstvu. Sve više se pretražuje i pojam “prijava prebivališta u Austriji”. Iako je interes za Irsku smanjen nakon koronakrize, još ga imaju iseljenici iz Slavonije koje u tu zemlju povlače iseljenici koji su već otišli u Irsku. Prema Facebooku, u Irskoj je do 15.000 Hrvata, najviše u Dublinu i Corku, a to potvrđuju i podaci Državnog zavoda za statistiku. Osim što iseljenici u Njemačkoj pretražuju najviše “učenje njemačkog jezika”, često pretražuju i pojam “razvod” .

Raste broj razvoda

– Raste broj razvoda brakova među hrvatskim iseljenicima u Njemačkoj, taj trend bilježi i FB u rubrici „životni događaji“ i „status veze“ i Google Trends. Sam pojam „razvod braka“ za hrvatske iseljenike postaje relevantan pojam pretraživanja jer se očito pretražuje u velikom opsegu. No među pretraživanim pojmovima iseljenika nema pojma „Stjepan Radić“ koji nije dovoljno pretraživan da bi ga Google indeksirao u Njemačkoj, ni Krleže, ni Ujevića – govori Jurić, ali ima Oliver Dragojević, Severina, Thompson, a pretražuju se i pojmovi Slavonija, Lika...

Zanimljivi uvidi se dobiju, ističe Jurić, i kada se analizira pogled iz Njemačke.

– Nijemci najviše postavljaju pitanje „Jesu li Hrvati muslimani?“ te drugo po redu: “Koliko Hrvata prima socijalnu pomoć u Njemačkoj?” – kaže Jurić iako Hrvati najmanje koriste socijalnu pomoć od doseljenika.

A pojam “Hrvatska” Jurić je našao da ga na arapskom jeziku pretražuju migranti u Turskoj i BiH, vjerojatno zbog putovanja preko RH u Njemačku.

 

Komentara 53

ST
stefj
22:54 15.10.2020.

A dobro jutro, sad je to odjednom postalo problem? Već davno smo pali ispod 4 mil . stanovnika, očito se ništa neće promijeniti dok ne padnemo ispod 2 mil... Sve vlade se uglavnom bave jačanjem države, jačanjem socijalnog, dijeljenjem svakakvih prava, a niti jedna se ne bavi razvojem gospodarstva i tržišta. A tržište i jače gospodarstvo jedine su stvari koje mogu zadržati ljude ovdje... Godinama je isto, vidimo da je loše, da smjer nije dobar, no i dalje se ko pijani plota držimo istog. Sindikati državnih i javnih službi s političarima dogovaraju što i kako dalje te nas samo sve dublje guraju u ambis... Najveće postignuće ovog društva je da su primanja u javnom sektoru potpuno odvojena od rada, struke, znanja i rezultata. A taj javni sektor je potpuno odvojen od realnosti, potpuno je izgubio svoj smisao, jer više ne postoji radi pružanja usluga građanstvu, već građanstvo postoji da bi služilo njima... To je uhljebnički san...

DU
Deleted user
00:19 16.10.2020.

Po deseti puta sam gledao film "H.i t.l.e.r - konačni pad" . Je li tko zapamtio njegovu izjavu o zapadnim dekadentnim demokracijama? Europu će preplaviti disciplinirani narodi s "istoka". Svake godine u Europu pristiže 100000 migranata koji će uskoro postati politička snaga. Ne ginu vam marame i javna bičevanja. Seljakanje na sjever samo će odgoditi neizbježno za 10 ili 50 godina. Europa će postati kalifat od kojega će strahovati Arabija. Samo vi razmišljajte o ljudskim pravima i modernoj umjetnosti...

EO
EO
23:00 15.10.2020.

Je li se računa u statistiku i moj search "ukrainian lesbians"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije