Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sekcija žena saveza samostalnih sindikata Hrvatske:

Strože kontrolirajte prekovremene sat i ukinite rad nedjeljom

Noćni marš 2020.
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
09.03.2020.
u 18:35

Žene teže napreduju jer je za učenje i obrazovanje potrebno slobodno vrijeme, a žene nemaju slobodnog vremena

Moje ime je žena. Radno vrijeme – neograničeno. Ugovor o radu – na određeno. Ja nemam vremena biti bolesna, umorna ili jednostavno biti ljudsko biće. Moram: doći ranije, ostati kasnije, pospremiti, pripremiti, oribati, očistiti, započeti, završiti, pomesti, otključati, zaključati... Raspoloživa, to mi je prezime. Nema ničega ljepšeg od osmijeha jedne žene, a on se plaća 13% manje od osmijeha muškarca.

Dio je to pjesme Sunčice Brnadić koju je jučer, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, pročitala glumica i aktivistica Urša Raukar u sklopu akcije “Žene u okovima radnog vremena” koju je u povodu Dana žena organizirala Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Noćni marš 2020.
1/19

Žene – manje plaćene

– U 80% kućanstava žena obavlja sav posao. Žene tjedno odrade 46,5 sati dodatnih poslova u kući. Radno vrijeme žene ne prestaje odlaskom u mirovinu. Žene koje rade u trgovini svom poslodavcu godišnje daruju 160 svojih radnih sati. Žene u primarno muškim zanimanjima teže napreduju. Muškarci imaju prosječno 400 kuna višu mirovinu od žena. Radno vrijeme žena uključuje i niz nevidljivih i neplaćenih radnih zadataka kod kuće. Nakon 40 godina staža, da bih preživjela, radim i u mirovini... – noseći transparente i nogu povezanih okovima glasno su upozoravale članice sindikata kakav je danas život žena i zašto se takav način života mora mijenjati jer je neizdrživ, uvredljiv, ponižavajući, diskriminacijski, nepošten i nečovječan.

– Ostvaruju li žene na svom radnom mjestu rad po svojoj mjeri ako znamo da su žene i dalje manje plaćene za svoj rad, da rade u “ženskim zanimanjima” kao što su obrazovanje, zdravstvo, turizam i usluge koji su manje plaćeni, da su u većoj mjeri žrtve diskriminacije i mobinga, da više rade u prekarnim poslovima, na ugovorima na određeno, da teže napreduju jer je za učenje i obrazovanje potrebno slobodno vrijeme, a žena nema slobodnog vremena, da su žene dvostruko više izloženije siromaštvu u starosti i zato su prisiljene raditi i u mirovini... – osnažujući i potkrepljujući prvotne navode uime svih zapitala se predsjednica Sekcije žena SSSH Emina Ibrahimi poručivši da zbog svega navedenog žene zahtijevaju rad i radno vrijeme po mjeri žene jer žele biti slobodne od okova radnog vremena.

Prisutne, priznate i aktivne

Članice sindikata zatim su iznijele pet ženskih zahtjeva.

– Tražimo strožu kontrolu prekovremenog rada te sankcioniranje poslodavaca. Tražimo vrednovanje neplaćenog kućnog rada. Tražimo jasnije reguliran rad na određeno vrijeme i zaštitne mehanizme protiv njegove zloupotrebe. Tražimo propisivanje nedjelje kao dana tjednog odmora i neradnog dana, a da se to tko smije raditi nedjeljom uredi posebnim propisom. I tražimo politike koje će strateški rješavati probleme nejednakosti i neravnopravnosti, a ne parcijalne mjere – poručiše sindikalistkinje dodajući kako je vrijeme da žene budu svuda prisutne, priznate i aktivne

 

Komentara 1

DH
dalibor.hren
18:44 09.03.2020.

Zbog čega muški igraju bolje šah od žena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije