Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpredsjednik Vlade

Štromar o nestalom spisu: Mene sve to podsjeća na trilogiju Kum

Predrag Štromar
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
06.10.2018.
u 14:02

Na pitanje radi li se u tom slučaju o unutarstranačkom obračunu u HDZ-u odgovorio je da se ne želi miješati "u bilo kakve sukobe ili bilo što u drugim strankama"

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u subotu je u Varaždinu izvijestio kako je ove godine pristiglo 3033 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite za mlade ili 26 posto više nego lani.

Prošle godine, koja je ujedno i prva godina provođenja mjera Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) za subvencioniranje stambenog kredita odobrena su 2320 zahtjeva.

"To je 2320 obitelji u kojima se već sad rodilo više od 260 djece. Mjera je bila izuzetno uspješna", rekao je ministar Štromar.

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Brojka od 13.000 obitelji

Naglasio je kako je ove godine, zaključno s 5. listopadom, pristiglo još 3033 zahtjeva što je 26 posto više nego u 2017. pa se očekuje i 26 posto više odobrenih kredita. To pak znači da je za nešto više od 5000 mladih omogućeno da osnuju svoju obitelj, dodao je.

Kad se zbroji i program POS-a, koji također provodi Ministarstvo s APN-om, zahvaljujući kojemu je dosad više od 8000 obitelji riješilo svoje stambeno pitanje, dostiže se brojka od ukupno 13.000 obitelji. To je jedan solidno veliki grad u Republici Hrvatskoj, svi ti mladi ljudi ostat će u Hrvatskoj, rekao je ministar.

Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen 2019., kao i 2020. 

Štromar o izgubljenom spisu: To me podsjeća na trilogiju "Kum"

Potpredsjednik Vlade na upit novinara komentirao je i aktualnu političku situaciju odnosno DORH-ov izgubljeni spis o Milijanu Brkiću.

"To je posao policije i DORH-a. Mene sve to podsjeća na trilogiju 'Kum'. Ja i građani Hrvatske ne bi htjeli živjeti u scenama iz tog filma. Zato očekujem od DORH-a i od policije kompletnu analizu, da sve odrade kao što treba. Imam povjerenja da će oni to napraviti, da ćemo imati stvarne činjenice. A kad oni naprave kompletnu analizu, onda ćemo i mi političari moći to komentirati", odgovorio je Štromar te dodao da nema informacije o tome "niti bi bilo dobro da ih ima".

Na pitanje radi li se u tom slučaju o unutarstranačkom obračunu u HDZ-u odgovorio je da se ne želi miješati "u bilo kakve sukobe ili bilo što u drugim strankama".

Štromar je rekao i kako ima povjerenja i u koaliciju HDZ-a i HNS-a.

"Treba nam stabilnost. I projekt subvencioniranih stanova dogodio se jer je Vlada bila stabilna, sada godinu i tri mjeseca. Ako će biti stabilna u sljedeće dvije godine, bit će još dvaput subvencije, bit će POS-ovih stanova, obrazovna reforma će ići kraju", rekao je potpredsjednik Vlade.

Na kraju je zaključio da prijevremeni izbori ne bi bili dobri.

"Ne bi bili dobri radi stabilnosti i projekata koje provodimo. Ali ako će ih biti, spremni smo", poručio je Štromar iz Varaždina.

Pogledajte video kronologije afere lažnih SMS-ova:

Komentara 26

KO
komunikolog
14:14 06.10.2018.

Tko je 2011 bio glavni tužitelj, tko rada reljef USKOK-a, tko ministar unutarnjih poslova a tko ravnatelj policije?

TT
tTony
16:32 06.10.2018.

Ko je KUM koji po potrebi iscurio slucaj spisi .

DU
Deleted user
14:18 06.10.2018.

I mene tvoj vz posjeca na napulj sa hrpetinom smeca na ulazu u grad ...karcinomirate stanovnistvo u blizini te hrpetine nebrige i nerada....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije