Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporna parcela

Strojarska - Nižerazredni klub ruši milijunski projekt Kaptola

Prvonagrađeni rad arhitektonske tvrtke Proarh
Foto: Proarh
1/4
13.01.2013.
u 20:00

NK Sloga – Gredelj razmatra podnošenje kaznene prijave protiv odgovornih u Gradu i Nadbiskupiji

Na Zagrepčanima jednoj od najmrskijim parcela, u Strojarskoj ulici, gdje je godinama bio “zatvor” za automobile koje su tamo svakodnevno i revno dovozili “pauci” Zagrebparkinga, prošlog ljeta započela je gradnja velikog poslovno-stambenog kompleksa “Strojarska”. Investitor je zagrebačka tvrtka VMD Promet iz koje su nam još lani u listopadu poručili da bi do veljače 2014. godine trebale biti sagrađene dvije stambene zgrade sa 120 stanova i četiri poslovne zgrade, od kojih je jedna zapravo neboder od 25 katova.

Bandić osobno u akciji

Projekt “Strojarska” zapravo je zajednički projekt VMD Prometa i Nadbiskupije zagrebačke, koja ga je spomenutoj tvrtki 2011. godine, nakon provedenog arhitektonsko-urbanističkog natječaja, skupa s pripadajućim zemljištem, dala u koncesiju. Prema našim informacijama, Nadbiskupija zagrebačka dobila je od tvrtke VMD Promet 17,5 milijuna eura. Na Kaptolu kažu da se radi o manjoj svoti, ali nam nisu željeli reći točan iznos.

Kako god bilo, nepobitna je činjenica da je Nadbiskupija zagrebačka u taj projekt uložila svoje zemljište, ali i da je projekt “Strojarska” od početka kontroverzan zbog nerazjašnjenih imovinskopravnih odnosa nad jednim dijelom parcele na kojoj se već gradi poslovno-stambeni kompleks.

Naime, odlukom o vraćanju oduzete imovine Nadbiskupija zagrebačka 2009. godine dobiva natrag u svoje vlasništvo dvije parcele (katastarske čestice 348 i 349 općine Trnje), ali ne posve – od ukupno 15.602 metra četvorna, Kaptolu su vraćena u vlasništvo 15.022 metra četvorna, a preostali dio – površina od 580 metara četvornih u vlasništvu je NK Sloga (danas NK Sloga – Gredelj).

Problem je nastao lani u proljeće kada je investitor, tvrtka VMD Promet trebala ishoditi sve potrebne dozvole za početak gradnje, a to nije bilo moguće bez riješenih imovinskopravnih odnosa. Iako su i tvrtka VMD Promet i njihov partner Nadbiskupija zagrebačka bili svjesni da je dio parcele na kojoj planiraju graditi u suvlasništvu NK Sloge – Gredelj, ljudima iz tog kluba nisu se ni obratili, a kamoli im ponudili otkup zemljišta ili bilo kakav drugi oblik naknade štete. Tu nevjerojatnu činjenicu potvrdili su nam u petak u Nadbiskupiji zagrebačkoj.

– Nadbiskupija je razgovarala isključivo s gradskim službama. Točno je da mi nikada nismo kontaktirali s ljudima iz nogometnog kluba Sloga niti su oni kontaktirali s nama. Ali NK Sloga – Gredelj nije ni bila stranka u postupku, sva pitanja, pa i povrat imovine (zemljišta), rješavala su nadležna tijela u Gradu Zagrebu – rekao nam je u petak u neslužbenom razgovoru dužnosnik Nadbiskupije zagrebačke.

Time je samo potvrdio naše informacije da se cijeli posao odigrao “ispod radara”. Večernji je list, naime, u posjedu dokumenta iz kojeg je jasno da se u rješavanje imovinskopravne zavrzlame angažirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić osobno!

“Gradska je uprava održala radni sastanak s firmom VMD Promet... gradske službe su spremne, prema dinamici investitora, u predloženim rokovima izvršiti potrebne aktivnosti iz svoj djelokruga (izdavanje lokacijskih dozvola za građevinsku parcelu, rješavanja imovinskopravnih odnosa na parceli projekta, izdavanje potvrde glavnog projekta itd.)... Do 1. svibnja 2012. izvršit će se zamjena zemljišta između Grada i dosadašnjeg vlasnika (Prvostolne crkve zagrebačke) u cilju ishođenja dozvola i početka gradnje. Cilj je da se do 15. svibnja 2012. riješe svi imovinskopravni odnosi na parcelama obuhvaćenima Projektom strojarska”, najvažniji su dijelovi dokumenta koji je napisao i vlastoručno potpisao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 2. veljače 2012. godine.

Nadležnim gradskim službama bilo je jasno što im je činiti čim su vidjeli da upravo takav rasplet imovinskopravne zavrzlame traži njihov šef – Milan Bandić osobno. U administrativnoj “oluji” Gradski ured za imovinskopravne poslove već je 16. svibnja izdao rješenje prema kojemu Grad postaje vlasnik dijela spomenutih čestica koje su do tada bile u vlasništvu NK Sloga, a rješenje je postalo pravomoćno već drugog dana – 17. svibnja!

U obrazloženju stoji da je Grad postao vlasnik zemljišta zato što NK Sloga – Gredelj nije pravni sljednik NK Sloge osnovane 1954. godine (?!) i prema tomu NK Sloga – Gredelj automatski gubi to zemljište, a novi vlasnik postaje Grad Zagreb! Da je to rješenje doneseno bez znanja NK Sloge, koja o tome nije bila ni pismeno obaviještena pa se stoga nije imala pravo čak ni žaliti, potvrdili su nam u petak u Gradskom uredu za imovinskopravne poslove.

Administrativna ‘oluja’

“U vezi sa sudjelovanjem NK Sloge – Gredelj kao stranke u postupku, ona prema dokumentaciji iz spisa predmeta nije mogla steći svojstvo stranke u postupku da bi u njemu sudjelovala budući da nije koristila predmetno zemljište, a bivši korisnik zemljišta kao udruga prestao je postojati”, piše u odgovoru tog ureda.

Spomenuta administrativna “oluja” nastavljena i nakon što je Grad oduzeo zemljište NK Slozi. Samo nekoliko tjedana poslije kao vlasnik spornog zemljišta u zemljišne je knjige upisan Grad Zagreb, a već 29. lipnja 2012. investitor tvrtka VMD Promet dobiva dozvolu za građenje.

NK Sloga – Gredelj, koja se natječe u 4. HNL, sazvala je skupštinu društva, kako doznajemo, moguće je i da će protiv odgovornih osoba u Gradu, a možda i protiv investitora i Nadbiskupije zagrebačke, podići kaznene prijave.

>>Crkva gradi nebodere, a "pauk" mora van iz Strojarske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije