Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mučen pa obiješen

Strava u Palestini: Talijan im došao pomoći, oni ga ubili

Vittorio Arrigoni (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
15.04.2011.
u 20:35

Talijan Vittorio Arrigoni, koji je godinama kao propalestinski aktivist živio u Gazi, otet, mučen i ubijen na užasan način.

Talijanski propalestinski aktivist Vittorio Arrigoni (36) pronađen je obješen u domu jednog palestinskog ekstremista u pojasu Gaze. Ubijen je na užasan način, samo nekoliko sati nakon što je otet.

– Napustio je svoju zemlju, obitelj i došao nama pomoći, a mi smo ga ubili. Zašto? – pitao se njegov šokirani prijatelj Palestinac koji nije mogao zaustaviti suze.

Odmah ga ubili
Arrigonija su u četvrtak oteli pripadnici Džihadističke salafističke skupine povezane s Al Qa’idom. Koliko su Talijana pretukli, vidjelo se po snimkama koje su postavili na videu. Lice mu je bilo izubijano i natečeno, preko očiju mu je bio crni povez, a ispod je stajao natpis da zarobljenik dolazi iz Italije, “nevjerničke države”.

Zatražili su od Hamasa da pusti njihova vođu, šeika Abu Walida al-Maqdasija na slobodu. Dali su vrlo kratak rok, do petka u 14 sati, inače će ubiti Arrigonija. Kako je Hamasova policija Talijana obješenoga pronašla već u jutarnjim satima, jasno je da im razmjena nije ni bila cilj, nego pokazati Hamasu kako ima protivnika kojega više ne može kontrolirati. Ovo je težak udarac za Hamas koji je u Gazi preuzeo vlast 2007. Otmice stranaca bile su uobičajene dok je Hamas bio u oporbi. Posljednji kojega su otmičari pustili bio je novinar BBC-a Alan Johnstone. Bio je zatočen 114 dana, a pušten je čim je Hamas došao na vlast.

Ekstremni islam
Sada se, ionako islamistički Hamas suočava sa stvarnom prijetnjom: postoji netko još okrutniji i opasniji od njih u tom malom i prenapučenom teritoriju. Hamasu se dosad nije dogodila ni jedna otmica otkako su na vlasti. Cijelo vrijeme tvrde da na njihovu prostoru ne djeluje Al-Qa’ida, no sada su suočeni s prijetnjom radikala koji su očito nadahnuti Bin Ladenom.

Hamas se u Gazi sukobljava sa salafistima koji se zauzimaju za ekstremni oblik islama i, kako se čini, privlače sve više sljedbenika među Palestincima nezadovoljnima Hamasovom politikom prema Izraelu. Inače, dvojica su otmičara uhićena, traga se za trećim.

Ključne riječi

Komentara 233

Avatar commentator
commentator
17:27 16.04.2011.

http://www.emigrazione-notizie.org/Default.asp

OB
-obrisani-
23:40 15.04.2011.

sve ove softveraše sa foruma treba zatvoriti u ciologor Gazu nek tamo osjete bratsku ljubav jafansku sa druge strane žice

ŠA
Šahab
00:38 16.04.2011.

A tko je ubio Rachel Corrie? Židovski divljaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije