Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUTNA TRADICIJA

Strava u Crnoj Gori: Neke žene pobacuju i do 30 puta sve dok se ne rodi muško dijete

Podgorica
Foto: Wikimedia commons
1/4
13.09.2019.
u 10:59

U posljednjih 19 godina rođeno je šest tisuća dječaka više nego djevojčica,

U Crnoj Gori sve su popularniji novi, rani krvni testovi u trudnoći, no ne da bi se otkrilo je li sa plodom sve u redu, već kako bi žene mogle pobaciti u slučaju da nose žensko dijete, piše RTL. 

Zbog pritiska okoline i duboko ukorijenjene tradicije žene su prisiljene pobaciti ako nose djevočicu. 

U Crnoj Gori zakonom je zabranjeno znati spol djeteta prije 12. tjedna, međutim diljem zemlje otvaraju se laboratoriji i poliklinike u kojima se to krvnim testom može otkriti već tijekom prva dva mjeseca.

Zbog toga u posljednjih 19 godina rođeno je šest tisuća dječaka više nego djevojčica, a neke su žene u iščekivanju muškog djeteta pobacile i 30 puta, tvrdi RTL. Stručnjaci upozoravaju kako će to ostaviti nesagledive posljedice na cijelo društvo.

- Znali smo za žene koje su imale višestruke trudnoće, ali znamo samo jedan primjer žene koja je imala više od trideset prekida trudnoće - govori Maja Raičević iz Centra za ženska prava Crne Gore.  

- Čuo sam da se ide na preglede i u slučaju da je žensko, onda ga se riješi - govori Brane. 

- To je kod nas normalno. Žensko dijete će možda maknuti, a muško ostaviti - dodaje, pišu Vijesti.hr.

U Crnoj Gori se godišnje u prosjeku rodi oko 350 dječaka više nego djevojčica, na što je prije nekoliko godina crnogorske vlasti upozorilo i Vijeće Europe.

Dragan Nikolić, direktor privatnog laboratorija Bona Lab koji se bavi mikrobiološkim, biokemijskim i hematološkim analizama, tvrdi da se nitko nikad nije izjasnio da želi saznati spol.

- Ali sami vidite, kada trudnica na testu pročita da nosi muško dijete, njoj se pojavi osmjeh. Ona obično dolazi sa suprugom i u laboratoriju ništa ne komentiraju, ali kada izađu iz laboratorija, onda padaju poljupci. Vi stoga sami protumačite da im je bilo veoma bitno znati spol djeteta - rekao je Nikolić.

Jedan stanovnik Berane kaže pak - Crnogorci više vole sinove.

- Naravno da Crnogorci vole i kćeri, ali sinovi su za Crnogorca, pogotovo ako je sin prvo dijete, ono što je najpoželjnije - rekao je drugi stanovnik.

Pogledajte video Policija joj uhitila roditelje, potez djevočice zaprepastio sve

Komentara 18

AD
adrad
15:57 12.09.2019.

A što će to Đetići j...ti kad odrastu? Jedni druge?

DU
Deleted user
19:58 12.09.2019.

Jesenti milu bigulicu, kakva vas sad odjednom spopala strava?1 Pa te Crnogorke s desetak i više poibačaja jesu ekstremno moderna, ultimativno progresivna i ekstraordinirano inkluzivna čeljad kakvu Europa traži rukama i nogama. Njih treba uzdizati u nebesa i podići im spomenik još za života, a ne licemjerno kukati nad njihovom tobože teškom sudbinom. MIla majko, zbilja ima svašta u našim novinama!

AM
Axis Mundi
11:46 13.09.2019.

I što onda kada ostanu samo muškarci? Umjetna jajašca i maternice ili kloniranje i opet samo muškarci? Pogledajte film "Virđina". Nekad je Crna Gora imala običaj jedno žensko dijete odgojem "pretvoriti"u muško, ako bi se "zaredale" djevojčice. Ima i na jutjubu dokumentaraca o "Posljednoj crnogorskoj virđini". Zanimljivo, ali drago mi je da su ta vremena prošla, no i dalje se jako pazi (ne samo tamo) hoće l' se rodit' "dite" ili "muško".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije