Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nađena u šumi

Strava u BiH: Mučili je deset godina. Svi su znali i šutjeli

zlostavljanje
Arhiva VL
26.05.2012.
u 14:24

Tukli je, huškali pse na nju, tjerali djecu da je udaraju jer su uživali kad je plakala...

Stravična priča iz BiH uvelike podsjeća na slučaj Natasche Kampusch. Djevojka u dobi od 19 godina, njemačka državljanka, čiji se identitet još utvrđuje, deset je godina živjela kao ropkinja u selu Gojčin kraj Tuzle te proživljavala psihičku i fizičku torturu svojih “gazda”.

Izgladnjivali je, zlostavljali...

Prema pisanju medija u BiH, djevojku su izgladnjivali i mučili supružnici Milenko i Slavica Marinković, koji su uhićeni i pritvoreni. Koliko se zasad zna, nesretna djevojka, za koju se vjeruje da se zove Klara, pronađena je 17. svibnja u šumi te je odvedena u sigurnu kuću. Bila je u lošem psihičkom i fizičkom stanju, a po tijelu je imala vidljive ožiljke. Bilo je jasno da je bila izgladnjivana jer je imala jedva četrdesetak kilograma. Budući da je riječ o posebno groznom slučaju, policija i tužiteljstvo zasad ne izlaze u javnost ni sa kakvim informacijama želeći zaštititi žrtvu, a detalje priče novinari su doznali u spomenutom selu, u kojem živi i Sead Makalić, koji je o strahotama koje je djevojka proživljavala obavijestio policiju. Čitava je priča zapravo počela prije desetak godina, kada je Milenko Marinković, iako je već živio sa Slavicom, iz Austrije, gdje rade on i trojica njegove braće, doveo Njemicu Kristinu. Ona mu je bila druga supruga, a s njom su došle i njezine četiri kćeri.

– Tri starije djevojke navodno su se udale za Marinkovićeve rođake. Ova djevojčica tada je imala samo devet godina i ostala je živjeti kod Milenka. Njezina majka, Njemica, povremeno je dolazila i morala je znati što se događa – rekao je Sead Makalić za Bportal. Da nešto nije u redu, Makalić je posumnjao još prije nekoliko godina, kada je prolazeći pored kuće Marinkovićevih vidio zapuštenu i prljavu djevojku. Nije mogao ništa poduzeti jer nije mogao dokazati svoje pretpostavke, ali su zato, ispričao je novinarima, iz dana u dan do njega dopirale informacije mještana o stravičnim torturama koje djevojka proživljava. Lani je sve prijavio policiji, ali kada je ophodnja došla pred Marinkovićevu kuću, djevojku nije pronašla. Obitelj je tvrdila da je majka odvela dijete u Njemačku, a ona je zapravo čitavo vrijeme bila skrivena u podrumu kuće. Prije nekoliko dana Makalić je uspio fotografirati djevojčicu te je njezinu fotografiju odnio u policiju. Kada su prošli tjedan ponovo došli do Marinkovića, opet su mislili da ondje nema nikakve ropkinje, ali se ustanovilo da je djevojka sakrivena u obližnjoj šumi.

Makalić je ispričao novinarima da je bila potpuno mokra i iscrpljena kada su je pronašli. Mediji pišu da su susjedi uhićenog bračnog para u izjavama policiji iznijeli strašne detalje mučenja kojem je nesretna djevojka bila izložena. Ispričali su tako da je radila najteže fizičke poslove, svakodnevno bila premlaćivana, a navodno su je i članovi obitelji ozljeđivali nožem. Novinarima lista Oslobođenje Makalić je kazao da je vidio kako je nesretna djevojka bila zlostavljana.

Ne zna što je kruh, jastuk...

– Gledao sam što s njom rade. Gotovo i nije jela. Komad kruha u rukama nije vidjela, kao što ni jastuk pod glavom nikad nije imala. Milenkova kći i žena su je zlostavljale i tukle. Milenkov brat Miloš tjerao je djecu da je također udaraju i tuku. I ona je samo plakala. Osobno sam to slušao i gledao. Pitao sam Milenka zašto joj to rade, a on bi odgovorio da uživa kad je udaraju, a ona plače. Stojim iza svega ovoga što sam rekao. I drugi će vam ljudi reći sve to – ispričao je Makalić. Priča dobiva još odvratniju dimenziju jer je jedan od susjeda ispričao da su Marinkovići huškali pse da grizu nesretnu djevojku te da je nikada nisu odveli k liječniku na pregled kako bi joj ozljede lakše zarasle.

– Rane na rukama nisu joj ni previjali, već su pustili da same prođu. Ono što je ta djevojka preživjela gore je od tortura u logorima. Tukli su je, tjerali da radi najteže poslove, zlostavljali seksualno i na sve moguće načine. Osim Milenka i Slavice, to su radili i ostali članovi te porodice. Jednostavno ne postoji brutalnost na svijetu koju ta djevojka nije doživjela – ispričao je za Bportal jedan od susjeda. Zbog silnog iživljavanja i teškog fizičkog rada, djevojka je navodno imala nekoliko prijeloma ekstremiteta, zbog čega sada, u odrasloj dobi, ima još gorih zdravstvenih problema. Inače, nesretna djevojka nikada nije išla u školu, a njezin boravak u zaseoku Karavlasima nije prijavljen. Što joj kći proživljava navodno je znala majka nesretnice, koja je saslušana, ali nije uhićena. Na pitanje kako je to moguće odgovor bi trebala dati istraga.

Ključne riječi

Komentara 125

RO
robo
08:52 27.05.2012.

Boze sacuvaj! Djevojcici zelim brz oporavak i svako dobro.

DU
Deleted user
13:02 27.05.2012.

neće biti dobra dok se za dobro ne založimo. svaka čast susjedu koji se pokazao vrijednim naziva čovjek.

OB
-obrisani-
22:33 26.05.2012.

Ruđer Bošković Croata E vala bas u pravu si.Oni su bolesni a ja odoh prije nego sto postanem kao oni.Od sada cu da im se samo smijem , keating 8 to i tebi preporucujem da ih ignirisemo,jer bolest moze bitii prelazna a ako pricas sa budalom i ti vremenom postanes budala.Sretno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije