Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strava na Jarunu

Strava na Jarunu: Odrezane noge pronađene vezane špagom

jarun
Foto: Juric Galoić/PIXSELL
1/12
Autori: sk, kh, mav, mšk i mz/VLM; dg
08.03.2010.
u 21:44

Sutra se očekuju nalazi analize DNK, a čeka se i na nalaze obdukcije koji bi mogli odgonetnuti kako je nesretni muškarac skončao život.

Noge nepoznate muške osobe čije je truplo nađeno u rukavcu na zagrebačkom Jarunu u ponedjeljak, policija je pronašla danas poslijepodne u šikari, nedaleko od mjesta na kojem su leš odrubljenih ekstremiteta i glave, bez odjeće, u vodi za vrijeme treninga, pronašli veslači kluba Končar. Prilikom pronalaske noge su bile vezane špagom.

Likvidacija s porukom?
Prema riječima Igora Gojića, jednog od očevidaca, truplo je bilo modro i napuhnuto, na prvi pogled pravilno odrubljenih udova i glave. Prema načinu na koji su muškarcu odrezani dijelovi tijela, čini se da je to učinila osoba koja ima određeno medicinsko znanje te je htjela prikriti identitet ubijenog.

Naime, udovi su ubijenom anatomski prilično precizno uklonjeni jer se na nogama vidi da su odrezane uz čašice kukova. Žrtva još nije identificirana, a od izvora bliskih istrazi doznajemo da, dok se ne utvrdi identitet ubijenog, nije moguće precizirati u kojem će smjeru istraga dalje ići.

>>Primorac: Moguće je i da je tijelo dovezeno iz inozemstva

Problem je, naime, što se nepoznatu žrtvu, dok se ne utvrdi njezin identitet, ne može smjestiti u milje kojem pripada. Iskustva inozemnih policija, navodi izvor, upućuju na to da je u ovakvim slučajevima često riječ o likvidacijama s porukom, no ide li i zagrebački slučaj u ovu statistiku, treba tek istraga utvrditi.

Sutra se očekuju nalazi DNK analize, a čeka se i na nalaze obdukcije koji bi mogli odgonetnuti na koji je način muškarac skončao život, odnosno je li ubijen prije nego što su mu odrezani ekstremiteti i glava ili ga je ubojica izmasakrirao dok je još bio živ, što je moguće izvesti ako je žrtva omamljena drogom ili lijekovima.

Činjenica je da se ubojstvo izvedeno na ovako brutalan način u metropoli ne pamti, što priznaju i osobe iz policijskih i sudskomedicinskih krugova. Prema opisu stanja tijela muškarca pronađena na Jarunu te nastalih promjena na njemu, čini se da je ono u vodi moglo biti tjednima, ali i nekoliko dana.

– Temperatura vode je niska, možda 5-6 Celzijevih stupnjeva i tijelo u takvoj vodi može biti tjednima, a da ne trune i ne izađe na površinu. Ako je ubojica odmah truplo bacio u vodu, ono se na dnu jezera moglo doista dugo nalaziti. Budući da je tijelo, kako kažu očevici, bilo plavo i napuhnuto, znači da su se iznutra počeli stvarati truležni plinovi i ono je baš zbog toga izbilo na površinu jezera – objašnjava osječki sudski patolog dr. Mladen Marcikić.

Dodaje kako je moguće i da ga je ubojica prvo nekoliko dana držao na zraku gdje je ono već počelo trunuti, a tek onda ga, kako bi prikrio zločin, bacio u vodu.

>>Dr. Jukić: Ubojica može biti i netko tko živi pokraj nas

Rezati znaju mesari i lovci
- U takvoj situaciji ono ispliva na površinu vrlo brzo, za nekoliko dana – kaže patolog. Što se pak tiče odrubljenih udova i glave, ako su šake i noge odrezane na pregibnim dijelovima, odnosno zglobovima, jasno je, tvrdi, da ih je odrezao netko tko dobro poznaje anatomiju čovjeka.

– Primjerice, mesari ili pak lovci znaju da je udove najlakše odrezati na pregibnim dijelovima, šake na ručnim zglobovima, a noge u predjelu koljena – kaže dr. Mladen Marcikić.

Tijelo je u jezeru moglo biti najviše mjesec-dva. U posljednjih nekoliko mjeseci na području Zagreba prijavljeni su nestanci trojice muškaraca, od kojih su dvojica pronađena.

Jedini neriješeni slučaj jest nestanak Ž. G. (47), koji je otišao 22. veljače iz svog doma, ali članovi njegove obitelji jučer su nam vrlo sigurno, iako policija nije s njima kontaktirala, tvrdili da njegov nestanak nema veze s jarunskim slučajem. Doduše, moguće je da je žrtva bila zatočena neko vrijeme ili da je riječ o nestalom izvan Zagreba.

Zagrepčani koje smo danas sreli na Jarunu nisu iznenađeni pronalaskom leša. Što bi se čudili, kažu i odmahuju glavom, pa takvo je vrijeme došlo, ljudi se ubijaju za sto kuna! Uostalom, dodaju, nije prvi put da je u jezeru nađeno mrtvo tijelo.

>>Svjetska iskustva: Mafija odsijecanjem udova šalje jasnu poruku

Ključne riječi

Komentara 67

MP
mparac3
04:48 09.03.2010.

Ja tude vidim potpis UDBE..... Josipovicu - salji smradove udbaske u Njemacku, da im nasi saveznici sude...

ZE
zendraf
16:56 09.03.2010.

Admine, zašto ne brišeš ovakve bolesne komentare poput ovog koji je ostavio veki_zg? Danas ostavlja ovakve umobolne komentare po forumu, sutra će počiniti neki od ovakvih stravičnih zločina.

DA
dabar
20:48 09.03.2010.

Taj sto je to uradio verovatno je bio ucesnik otadjbinskog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije