Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAVA NA PAGU

Murganić na rubu suza: Ovo je nezapamćeno! Ministrica je uputila inspekcijski nadzor

Nada Murganić
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/16
Autori: Frane Šarić, Hina
28.02.2019.
u 15:57

U jednom trenutku liječnici i medicinske sestre su na kolicima prevezli ozlijeđenu djevojčicu na snimanje i drugi odjel. Mnogim kolegicama i kolegama su potekle suze vidjevši malu uplašenu ozlijeđenu djevojčicu.

Velika tragedija dogodila se u ranim jutarnjim satima na otoku Pagu kada je otac bacio četvero djece s prvog kata obiteljske kuće. 

Djeca su dobi od 3 do 8 godina, a mlađi dječak i djevojčica u boljem su stanju od starijih djevojčica.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić oko 15 sati posjetila je Opću bolnicu Zadar te se potom kratko obratila medijima u povodu jutrošnjeg tragičnog događaja. 

- Nisam mogla čekati vijesti iz Zagreba - prvo je rekla ministrica okarakterizirajući događaj kao "nezapamćen".

Najavila je posjetu ozljeđenoj djeci i liječnicima, a potom i centru za socijalnu skrb. Uznemirena ministrica nije htjela detaljnije ulaziti o odnosima unutar obitelji i nadzoru centra nad njima. Rekla je da će se sve ispitati pa će onda obavijestiti javnost.

- Želimo vidjeti cijeli tijek događaja, procijeniti kako je centar skrbio o obitelji, gdje su bili propusti i naposljetku se dogovoriti kako dalje - dodavši još da se nada da će se djeca oporaviti.

- Ne bih angažirala dva inspekcijska nadzora da ne mislim da je to potrebno - odgovorila je ministrica na pitanje novinara o pravilnostima rada centra za skrb.

Nakon ministrice novinarima se obratio ravnatelj zadarske Opće bolnice.

- U tijeku je kontrolni CT, nakon te kontrole odlučit će se što dalje - rekao je ravnatelj.

Na pitanje novinara o stanju djevojčice i je li se pogoršalo ravnatelj je odgovorio da se stanje nije pogoršalo već je jednako.

Što se tiče transporta u Zagreb, odbacuje mogućnost prijevoza helikopterom zbog nemogućnosti osiguravanja svih zdravstvenih instrumenata te čim se stanje stabilizira djevojčica ona bi se cestovnim putem trebala prebaciti u Zagreb.

- Ona ima komplikaciju u plućima i trenutno se ne može prebaciti avionom u Zagreb - rekao je ravnatelj kazavši još da će sutra biti operacija druge djevojčice.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je da će zbog pogoršanog zdravstvenog stanja djevojčica biti prebačena sanitetskim vozilom na daljnje liječnje u KBC Zagreb.

Djevojčica će biti primljena na Odjel za pedijatrijsku intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb, potvrdio je voditelj tog odjela i pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak.

U jednom trenutku liječnici i medicinske sestre su na kolicima prevezli ozlijeđenu djevojčicu na snimanje i drugi odjel. Mnogim kolegicama i kolegama su potekle suze vidjevši malu uplašenu ozlijeđenu djevojčicu.

Glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin potvrdila je da su podnesene kaznene prijave za 4 teška ubojstva u pokušaju. 

Na konferenciji za novinare održanoj točno u podne liječnici koji su primili i liječili teško ozlijeđenu djecu rekli su da su teže stradale djevojčice od 7 i 8 godina.

Sedmogodišnja djevojčica nestabilno je i s teškim tjelesnim ozljedama. Ima ozljede kostiju lica, prijelom baze lubanje, zrak u prsištu i za nju je planirano da se prebaci vjerojatno sutradan u Zagreb. Najstarija djevojčica također ima prijelom baze lubanje te ozlijeđenu očnu jabučicu.

Jedna od njih je pri svijesti i stabilno, dok druga nije stabilno, ima brojne ozljede glave i spojena je na mehaničku ventilaciju.

Što se tiče majke, ravnatelj je na konferenciji za novinare rekao da je ona u bolnicu došla u pratnji socijalne službe. Pogledala je svoju djecu i u šoku je. Dodao je da će bolnica osigurati da bude s djecom i cilj je da se djeca što prije oporave.

Doktori su također rekli da su u kontaktu s Ministarstvom zdravstva i moguće je da teže stradala djevojčica bude prebačena u Zagreb. Ravnatelj Željko Čulina za Večernji je potvrdio da su u kontaktu s ministrom Kujundžićem, kao i to da je ministrica Murganić najavila dolazak u Zadar.

Lakše ozlijeđeni dječak i djevojčica su stabilno. Dječak, iako nije životno ugrožen, ima teške tjelesne ozljede koje je zadobio od udarca u područje prsnog koša. Druga lakše ozlijeđena djevojčica također je stabilno, a ozlijeđen joj je grudni koš i lice.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić najavila je da će u petak poslati inspekcijski nadzor kako bi se doznale okolnosti nemilog događaja, a nakon sjednice Vlade istaknula je kako i osobno hitno ide u Zadar.

Zadarski župan komentira slučaj na Pagu

Djevojčica sve gore

"Od 9 sati stalno sam u kontaktu, i pisanom i usmenom, s bolnicom u Zadru. Nažalost, stanje se ozbiljno komplicira. Od četvero djece dvoje nemaju ozljede opasne po život, a dvoje ima. Međutim, kod jedne curice u posljednjim satima razvija se krvarenje u mozgu i oko jetara te smo pripremili Klaićevu i Rebro da budu spremni preuzeti je", rekao je Kujundžić novinarima po izlasku iz Vlade.

"Sada će početi konzilij na kojem će liječnici u Zadru donijeti prosudbu koliki je rizik od transporta. Vladin zrakoplov je spreman i ako procijene da je bolje da se djevojčicu premjesti na Rebro, transportirat će je", kazao je Kujundžić.

I majka će biti ispitana

"Jutros u 6.47 sati dobili smo dojavu da je muška osoba bacila četvero malodobne djece", kazali su iz PU zadarske. "Počinitelj (54) je u službenim prostorijama policije i nad njim se provodi kriminalističko istraživanje", dodali su.

Rekli su da policija nije imala postupanja u vezi s tom obitelji u zadnje vrijeme. I majka djece također će biti ispitana kako bi se utvrdilo što je prethodilo ovom stravičnom događaju

Potvrdili su da je na mjestu događaja izvršen očevid te da se dalje provodi kriminalističko istraživanje. Obaviješten je i Centar za socijalnu skrb. Potvrdili su da majka ima još jednu kćer. Na pitanje novinara  traga li se za najstarijom kćeri, iz policije su kazali da nemaju takvu informaciju.

Obitelj doselila na Pag iz unutrašnjosti

Obitelj je na Pag doselila iz unutrašnjosti, a neslužbene informacije govore da je otac otprije poznat policiji.

Zamjenik državnog odvjetnika Radovan Marjanović izašao je na teren i rekao da nema informaciju da je počinitelj otprije poznat policiji te dodao da bi se događaj trebao klasificirati kao pokušaj ubojstva.

Bernard Maričević (85), vlasnik kuće u kojoj obitelj stanuje, rekao nam je da je jutros prvo čuo dječji plač. Kad je istrčao iz kuhinje, troje djece već je ležalo na betonu, a četvrto je pomahnitali otac bacao s balkona. Više pročitajte ovdje.

Muška osoba u dobi od 54 godine nalazi se u službenim prostorijama policije.

Sve okolnosti i činjenice koje su prethodile navedenom događaju utvrđuju se, a policija će poduzeti sve mjere kaznenopravne zašite djece koje su u njezinoj nadležnosti.

– Užasno mi je žao djece i uopće ne mogu vjerovati da se to maloj djeci može dogoditi – izjavila je ministrica Nada Murganić prije sjednice Vlade.

Ministrica je još rekla da je obitelj došla iz Virovitice te je Centar za socijalnu skrb vršio nadzor nad odnosima sa starijom kćeri iz prvog braka.

Komentara 104

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
09:14 28.02.2019.

Nije to otac !

Avatar Sokol
Sokol
08:40 28.02.2019.

U zatvor na 40 godina bez pravo na žalbu i bez pravo na pomilovanje u prvih 30 godina

ZI
zip123
09:33 28.02.2019.

Bacit njega sa vrha zgrade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije