Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

RADIONICA: “Strateško razvojno planiranje i održiva mobilnost”

Strateško razvojno planiranje i održiva mobilnost
19.11.2019.
u 10:49

Master plan prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije 1. i 2. faza

Na radionici “Strateško razvojno planiranje i održiva mobilnost” u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suradnji sa Sektorom za promet Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te Fakultetom prometnih znanosti, održanoj u rujnu, predstavljeni su rezultati 1. faze projekta Master plana prometnog sustava, Početni izvještaj 2. faze Master plana te trenutni status izrade projekta.

Projekt je, podsjetimo, sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda i njime se želi doprinijeti razvoju održivog i učinkovitog prometnog sustava na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije. Ukupna vrijednost ovog projekta je 23.436.068,75 kuna, a iz Kohezijskog fonda je sufinancirano 15.936.526,75 kuna. Naručitelj projekta je Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o., izrađivač je tvrtka Consultants d.o.o., dok su podizrađivači tvrtke Urbanex d.o.o., Ramboll A/S Kopenhagen, Oikon d.o.o. i Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu.

Prezentirani Početni izvještaj 2. faze Master plana uključuje: zaključke o rezultatima 1. faze projekta, analizu relevantnih dionika, organizacijsku i upravljačku strukturu, dinamički plan provedbe aktivnosti i prikaz metodologije izrade 2. faze Master plana.

Zaključci o rezultatima 1. faze uključuju: definiranje polazišta, pregled utvrđenog stanja javnog prijevoza na području, pregled hipoteza i SWOT analize, te prepoznavanje aktivnosti koje su se dogodile između dviju faza. Svi relevantni dionici na koje se ovaj projekt odnosi podijeljeni su u zasebne kategorije te uključuju: partnere projekta, institucije relevantne za željeznički promet, institucije relevantne za cestovni promet, institucije relevantne za zračni promet, udruge vezane uz prometni sustav i javnost odnosno krajnje korisnike. Struktura za provedbu 2. faze ovog projekta je višedimenzionalna i pokriva organizacijsku i upravljačku strukturu te vremenski plan dostupnosti stručnjaka za pojedina područja.

U skladu sa opisanim metodološkim pristupom u Početnom izvještaju, izrada 2. faze Master plana uključuje slijedeće ključne aktivnosti: definiranje ciljeva i ključnih indikatora uspješnosti, predlaganje mjere za postizanje utvrđenih ciljeva, modeliranje scenarija “učiniti sve”, predlaganje nacrta Master plana te na kraju javnu raspravu i usvajanje strateškog dokumenta Master plana prometnog sustava. Aktivnosti na projektu se provode uz uključivanje dionika i konzultacije sa istima.

U sklopu dosadašnjih aktivnosti izrađen je prijedlog ciljeva sa općim fokusom na slijedeće: razvoj prometnog sustava utemeljen na metodama prometnog planiranja uz integrirani pristup; povećanje urbane i regionalne mobilnosti korištenjem integriranog javnog prijevoza te ostalih oblika prijevoza koji su ekološki, energetski i ekonomski prihvatljivi; unapređenje podjele oblika prometa u korist javnog prijevoza i ostalih ekološki prihvatljivih oblika; povećanje kvalitete i učinkovitosti prometne usluge korištenjem suvremenih prometnih rješenja; unapređenje prilagođenosti prometnog sustava svim društvenim skupinama s posebnim naglaskom na ranjive korisnike; unapređenje prometne pristupačnosti i dostupnosti; povećanje kvalitete pružanja prometno-logističkih usluga i povećanje financijske održivosti prometnog sustava.

Izrađen je i prijedlog mjera kojima se želi postići prethodno spomenute ciljeve. Istima se želi omogućiti planiranje projekata za povećanje udjela održivih oblika mobilnosti: pješačenja, biciklizma, javnog prijevoza i slično, te time doprinijeti smanjenju: zagušenja u prometu, razine buke i emisija štetnih plinova.

Ovaj projekt bi područje provedbe trebao dovesti u novo doba mobilnosti zadovoljavajući prepoznate potrebe javnosti, unapređenja organizacije i infrastrukture te, prije svega, zaštite okoliša.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije