Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Jakovčić

Strategija razvoja Jadransko-jonske regije sjajna je prilika da se Hrvatska nametne kao bitan faktor na Balkanu

Ivan Jakovčić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
27.10.2015.
u 22:22

Jakovčić je posebno naglasio važnost razvoja konkurentnog turizma i brodogradnje na području jadransko-jonske makroregije.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić na plenarnoj sjednici predstavio je svoje izvješće o Strategiji EU-a za jadransko-jonsku makroregiju.

“30. lipnja 2006. u Puli smo osnovali Jadransku euroregiju. 27 regija uz Jadransko i Jonsko more odlučilo je surađivati vidjevši u toj suradnji razvojnu šansu. Te iste regije 2010. pripremile su i Odboru regija ponudile Strategiju EU-a za jadransku i jonsku regiju po uzoru na Baltičku i Dunavsku strategiju. Desetak godina poslije, 2015. talijansko predsjedništvo EU-a lansiralo je strategiju za jadransko i jonsko more. O toj Strategiji danas raspravljamo.

Ona obuhvaća četiri zemlje članice: Italija, Slovenija, Hrvatska i Grčka, te četiri zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU-u: Srbija, Crna Gora, Albanija i BiH. To pokazuje važnost i složenost Strategije koja je, ujedno, i “laboratorij” za pripremu tih zemalja za ulazak u EU. “

Strategija počiva na četiri stupa: plavi rast, povezivanje regije, kvaliteta okoliša te održiv i konkurentan turizam.

“Razvoj infrastrukture, stup koji koordiniraju Italija i Srbija, od iznimne je važnosti. Poseban značaj pridajem cjelovitom povezivanju regije. Nedvojbeno je da nam trebaju koridori poput jadransko-jonskog ,kako njegov zapadni krak u Italiji tako i njegov istočni dio od Trsta do Atene. Potrebne su nam i poveznice između Iberijskog, Apeninskog i Balkanskog poluotoka.”

Jakovčić je posebno naglasio važnost razvoja konkurentnog turizma i brodogradnje na području jadransko-jonske makroregije.

“Kratka sezonalnost turizma naš je zajednički problem. Promocijom naše kulturne i poljoprivredne ponude te novim turističkim proizvodima možemo produžiti turističku sezonu. Tu je i “plavi rast”. Vratimo se brodogradnji koja je zapostavljena i gotovo zaboravljena. Brodogradnja je dobra europska industrija i moramo razgovarati o tome kako joj pomoći. Ribarstvo i akvakultura također su važni na području cijele regije.”

Jakovčić je govorio i o četvrtom tematskom stupu Strategije: o zaštiti okoliša.

“Svi smo iznimno senzibilizirani za zaštitu okoliša. Svima nam je stalo da naša mora, Jadransko i Jonsko, budu čista i zaštićena, pogotovo od eksploatacije koja se može predvidjeti u skoroj budućnosti.”

>> 'Hrvatska može biti motor među zemljama u regiji'

Komentara 11

NO
novalastavica
01:57 28.10.2015.

Sta radi dorh kako je moguce da ovaj jos nije u zatvoru. Kajin ce dobiti slom zivaca. Nikoga kriminal ne interesir

DU
Deleted user
07:49 28.10.2015.

Kada će se USKOK pozbaviti sa ovim "stručnjakom"?

Avatar Lutkica
Lutkica
22:45 27.10.2015.

Hr bi trebala imati cilj da se takmiči i da gospodarski prestigne Sloveniju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije