Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZVILI MIS-C

Strašna priča hrvatskih roditelja čija su djeca asimptomatski preboljela koronu: 'Vidjela sam da se gasi'

Pixabay Ilustracija
04.02.2021.
u 10:23

Bojala se u kakvom će stanju zateći Emu, a prizor kada je konačno ušla u sobu gdje joj dijete prikopčano na aparate spava sa širom otvorenim očima, urezao joj se, kaže, u pamćenje.

Od potpuno zdravog djeteta do borbe za život u samo par dana – Provjereno donosi potresne ispovijesti dviju majki čija su djeca razvila MIS-C, pretjeranu imunološku reakciju na asimptomatski preboljenu koronu.

Trebao je to biti sasvim običan dan. Temperatura koju je Ema navečer dobila, do jutra će uz tabletu pasti, računala je njezina mama Tena. Mimoišla ju je čak i korona koju su mjesec i pol ranije dobili svi u obitelji. No, temperatura nije odlazila ni nakon nekoliko lijekova za snižavanje. Doktorica ih za svaki slučaj šalje na testiranje, no nalaz na koronu dolazi negativan. Emino stanje u međuvremenu je postajalo sve gore. Bolovi u trbuhu, proljev, malaksalost.

''Temperatura je samo krenula rasti, vrat joj se ukočio, nije se mogla okretati po krevetu, nije mogla spavati, ona je jecala od bolova'', prisjeća se njezina majka. Na zaraznoj su posumnjali na streptokok, dali antibiotike i poslali ih kući, ali Emi je iz sata u sat postajalo sve gore i gore.

''Vidjela sam da se gasi. Svakom minutom se njoj pogoršava, a ti joj ne možeš pomoći. U jednom me trenutku pitala hoće li ona to preživjeti. Ja sam se počela tresti, nisam znala što da radim'', priča mama Tena.

Kada se nakon svih simptoma počeo pojavljivati i osip, a uši postale ljubičaste, Emu su ponovno odveli u bolnicu. ''Osip je izbijao oko očiju, usta, nije mogla hodati jer je bila slaba i doktor je odmah rekao da mora ostati na liječenju'', priča Tena. Trenuci u kojima je čekala da joj objasne što se događa bili su, kaže, najdulji i najteži u njezinu životu, a onda je liječnica počela nabrajati: nizak tlak, dopamin za dizanje tlaka, sepsa, uvođenje centralnog katetera…

Bojala se u kakvom će stanju zateći Emu, a prizor kada je konačno ušla u sobu gdje joj dijete, prikopčano na aparate, spava sa širom otvorenim očima, urezao joj se, kaže, u pamćenje.

160 kilometara dalje, na riječkoj Kantridi, Jasminka je gledala isti prizor kao i Tena. Liječnici oko kreveta u kojem leži ono najvrednije što ima, njezino dijete: možda je meningitis, možda Kawasaki, možda je adenovirus, možda enterovirus… Sreća u nesreći bila je ta da je Jasminkina prijateljica u Londonu dio COVID tima koji se susreo s puno ovakve djece i dijagnoza je, nakon majčina inzistiranja da se dječaku napravi antigenski test na koronu, konačno postavljena – MIS-C.

VIDEO U Zagrebu je održan prosvjed ugostitelja i poduzetnika: Samo želimo raditi

Ključne riječi

Komentara 11

LI
liliZG
10:37 04.02.2021.

strašno,... kada ljudi konačno shvate da je ta corona grozna bolest i čak ako je preboliš nikada ne znaš koje će poslijedice ostaviti, prestali bi se sprdavati sa odlukama našeg zbunjenog stožera CZ, jer niti oni sami ne znaju štoo bi više mogli napraviti, ovo je prvi puta nakon 100 godina da nam se tako nešto događa i puno je nepoznanica, uči se u hodu, ... dakle tko preživi pričat će...

BA
babovac
11:18 04.02.2021.

Tko preživi plandemiju - pričat će.

Avatar niwrad
niwrad
11:05 04.02.2021.

Sve infekcije mogu imati grozne posljedice. Ovisno o stanju organizma i drugim faktorima. Korona je RNK u proteinskom omotaču. Isto kao i svi drugi virusi. Nije strašna babaroga s magičnim moćima. Nadalje, korelacija nije kauzalnost. Može biti tisuću razloga zašto je netko u ovakvom ili onakvom zdravstvenom stanju. To što je nešto došlo poslije korone ne znači da je zbog korone. Nitko vam više ne pada na ta plašenja strašnom babarogom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije