Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA BEZ VLADE

Stranke se igraju veta i drže pat-poziciju, sve su bliži novi izbori

Foto: Reuters
1/2
09.05.2018.
u 15:40

Matteo Salvini ne želi razbiti koaliciju, a Silvio Berlusconi, s druge strane, ne želi da se bez članova njegove stranke sastavi nova vlada

Nova talijanska vlada ne vidi se ni na horizontu, a izbori su održani 4. ožujka. Sigurna je jedino neizvjesnost glede izgleda buduće vlade, a možda će se prije ljetnih odmora ići i na prijevremene izbore. Šef države Sergio Mattarella predlaže i stvaranje nove prijelazne vlade jer vlada premijera Paola Gentilonija ne odražava sadašnji parlament.

Ne žeče ‘neutralnu vladu’

No, ključne stranke, dobitnice na izborima, ne žele ponovno tehničku, prijelaznu ili neutralnu vladu jer ih je dosad bilo previše, a Talijani su se na izborima izjasnili. Mattarella je predložio i vladu jamstva koja bi bila na životu dok se stranke ne dogovore i otišla odmah nakon njihova dogovora ili bi mogla trajati do prosinca kako bi se izmijenio izborni zakon i izašlo na nove izbore. Najjača stranka, Pokret 5 zvijezda (M5s) na čelu s premijerskim kandidatom Luigijem Di Maiom, koja je dobila oko 32 posto glasova, ušla bi u programski savez s Ligom (bivša Sjeverna liga) Mattea Salvinija, ali ne s cijelim desnim centrom u kojem se nalazi i pokret Naprijed Italijo bivšeg premijera Silvija Berlusconija. Koalicija desnog centra dobila je na izborima 37 posto glasova.

Salvini ne želi razbiti koaliciju, a Berlusconi ne želi da se bez njegovih sastavi vlada. Salvinijeva Liga dobila je više glasova od Berlusconijeve stranke, pa je zato on premijerski kandidat desnog centra. Mattarella poziva na savjest političara i traži da se dogovore kako sastaviti vladu, ali nitko ne popušta. Odnosno i Di Maio poručio je Salviniju da odustaje od premijerskog položaja te da nađu neku treću osobu, ali ne želi berluskonijevce u vladi. Berlusconi ne namjerava popustiti, odnosno dati Salviniju zeleno svjetlo za stvaranje vlade bez ostalih iz desnog centra. Di Maio je u programsku vladu pozvao i Demokratsku stranku (PD) bivšeg premijera i njezina bivšeg čelnika Mattea Renzija, ali rencijevci ne žele imati ništa zajedničkog s M5s.

Ne žele vidjeti Berlusconija

U predizbornoj kampanji pale su preteške riječi da bi sada Renzi, čija se riječ još uvijek sluša, bio štap za hodanje vlade Di Maia. Pred neizvjesnošću novih izbora prije ljetnih odmora (kao datum održavanja spominje se 22. srpnja), Liga, koja je kao i M5s protiv tzv. neutralne vlade, poziva pokret Naprijed Italijo da je odriješi saveza u desnom centru. Šef parlamentarne skupine Lige, Giancarlo Giorgetti, traži od Berlusconija da pokaže “veliku odgovornost i pusti Ligu da pokuša pronaći rješenje za stvaranje političke vlade”. Zapravo, najrealnije bi i bilo da vladu sastave M5s i Liga jer su pobjednici izbora. I Berlusconi i Renzi su izgubili. A Liga preko Giorgettija daje do znanja da bi savez s Naprijed Italijo bio prekinut ako bi Berlusconijevi zastupnici dali povjerenje nekoj neutralnoj vladi kakvu predlaže Mattarella. Pokret Naprijed Italijo je već odgovorio da Berlusconi ne namjerava odstupiti, što znači ili s njime ili nema vlade. A Di Maio kaže da ne želi vidjeti Berlusconija u novoj vladi u kojoj bi bili samo salvinijevci. Stranke se međusobno igraju vetom, što bi mogla biti nova politička disciplina kada time ne bi padao rejting i političara i države.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
06:52 10.05.2018.

u ovakvim situacijama u italiji je uvijek pobjeđivao berlusconi. šteta da je ostario. italija propada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije