Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENCI SE PRVI VRAĆAJU NA JADRAN

Strani turisti odlučili u Hrvatskoj pričekati da korona prođe

Turisti u Dubrovniku
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
20.05.2020.
u 23:00

Od 12.320 turista koliko ih je u Hrvatskoj od prošlog vikenda, stranaca je 4218, ponajviše u Istri i na Kvarneru.

Jadranski domaćini gotovo da svoje goste iz inozemstva znaju po imenu. Od 12.320 turista koliko ih je u Hrvatskoj od prošlog vikenda, stranaca je samo 4218. Raštrkali su se po cijeloj Hrvatskoj, a ponajviše ih je u Istri i na Kvarneru, gdje ih ugošćavaju otprilike po tisuću, ali nekoliko desetaka ih je trenutačno, recimo, čak i u Slavoniji.

Većina od 56 posto stranih gostiju u nekomercijalnom je smještaju, što znači da su ili u svojim kućama i stanovima za odmor ili su odsjeli kod prijatelja i ne plaćaju noćenje pa je “pravih” turista s plaćenim boravkom tek nešto više od 1850. Neki su se, pritom, pokazali unosnijima za domaćine nego deset drugih jer su u Hrvatskoj ostali tjednima i pregrmjeli najgori dio pandemije. Recimo, Britanac Michael Taylor u Dubrovnik je stigao 2. ožujka s planom da ostane do kraja mjeseca, a u njegovoj omiljenoj destinaciji za odmor zatekao ga je i svibanj.

– Jako sam sretan što sam se u ovakvo vrijeme zatekao upravo u Dubrovniku. Tu se osjećam sigurnije nego da sam u Velikoj Britaniji, gdje ima puno smrtnih slučajeva od COVID-19. Ne žuri mi se vratiti kući upravo zbog sigurnosti, ali i čišćeg zraka, ljepšeg krajolika i prijateljski raspoloženih Dubrovčana – izjavio je gospodin Taylor kad ga je prije nekoliko dana posjetila direktorica TZ Dubrovnika sa sitnicom za uspomenu.

U sličnoj je situaciji i desetak Rusa te dvojica Amerikanaca koji su također već neko vrijeme u Hrvatskoj, a za vikend su stigli na opatijsku rivijeru. Protekli vikend dogodila se i mala smjena stranih turista, neki su otputovali kući, a novih je stiglo oko 1200. Svaki treći strani gost u Hrvatskoj trenutačno je Slovenac, iz susjedne BiH ih je 600-tinjak, Nijemaca je 400-tinjak, sa srpskom putovnicom ih je nešto više od 200, Austrijanaca je 168, Amerikanaca i Makedonaca po stotinjak, Talijana, Albanaca i Rusa po osamdesetak...

– Kod nas je otvoren samo hotel Adriatic s 18 soba pa je većina od naših 170 gostiju u privatnom smještaju, naturističkom naselju Valalta, gdje imaju parcele u godišnjem zakupu, ili u svojim vikendicama. Ali, otvoreni su neki restorani pa se turistička svakodnevica pomalo počinje nazirati – kaže Odette Sapač, direktorica Turističke zajednice Rovinja.

Turistima se, koliko god da su malobrojni, jadranski domaćini već dugo nisu tako radovali. U Europskoj prijestolnici kulture Rijeci, kojoj ta titula nije mogla pasti u gore vrijeme, čak vjeruju da bi do kraja 2020. mogli izvući i polovicu lanjskog turističkog prometa.

– Jučer je otvoren prvi hotel u Rijeci, Continental sa stotinjak soba, a već danas ih je 20 popunjeno. Uglavnom su to poslovni ljudi, domaći, ali ima i nešto stranaca. U Rijeci je oko 200 turista, oko 100 stranaca, u privatnom su smještaju, hostelima i vikendicama, a očekujemo da se većina hotela otvori 1. lipnja. Planirani program će u srpnju biti smanjen, ali nadamo se da neće biti novog vala zaraze i da će od rujna sve ići u punom opsegu – kaže Petar Škarpa, direktor TZ-a Rijeka, na čijem je području lani ostvareno 950.000 noćenja i koji ne gubi nadu da bi se u 2020. moglo “uloviti” pola od tog broja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije