Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
socijalna pomoć

Strancima iz EU ipak državna potpora Njemačke

euri
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
06.12.2015.
u 23:56

Njemački mediji kritiziraju odluku Saveznog socijalnog suda (BSG) po kojoj useljenici iz zemalja EU nakon šest mjeseci boravka u Njemačkoj stječu pravo na socijalnu pomoć

Njemački mediji kritiziraju odluku Saveznog socijalnog suda (BSG) po kojoj useljenici iz zemalja EU nakon šest mjeseci boravka u Njemačkoj stječu pravo na socijalnu pomoć, strahujući od novog opterećenja za blagajne općina i gradova koje su već na rubu stečaja zbog velikog broja izbjeglica.
 
"Nečujno i daleko od javnosti BSG je nezaposlenim useljenicima iz siromašnih zemalja EU otvorio rog izobilja", piše u komentaru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) o odluci BSG-a krajem tjedna po kojoj useljenici već nakon šest mjeseci boravka u Njemačkoj imaju pravo na socijalnu pomoć tj. na financijsko osiguranje egzistencije.
 
"Posljednja sudska instanca stvorila je još jedan poticaj za useljavanje u Njemačku: tko pola godine izdrži, osiguran je za čitav život. Traži li useljenik zaista posao, više uopće nije važno. Platiti moraju općine i gradovi koji su ionako na rubu stečaja zbog izbjeglica iz Sirije i Afganistana", zaključuje FAZ.
 
Iako su sve sudske instance sve do Europskog suda odlučile da stranci koji su tek došli u Njemačku nemaju pravo na potporu za nezaposlene, BSG se u svojoj odluci poveo za odlukom ustavnog suda koji je istaknuo jednako pravo na financijsko osiguranje egzistencije svim građanima Njemačke, bez obzira na to radi li se o državljanima, useljenicima ili izbjeglicama.
 
U Njemačkoj se razlikuje potpora za nezaposlene II i klasična socijalna pomoć koja je namijenjena osobama koje su zbog bolesti ili starosti isključene iz tržišta rada. Sudovi su dosad odbijali isplatu potpore za nezaposlene građanima EU koji žive u Njemačkoj. Preduvjet za potporu za nezaposlene je da je osoba ili radila u Njemačkoj ili aktivno traži posao.
 
Presudom BSG-a se uvjeti za financijsku pomoć praktički ukidaju i jedini uvjet je boravak u Njemačkoj od "najmanje šest mjeseci". U konkretnom slučaju se radilo o jednoj rumunjskoj obitelji koja je 2008. doselila u Njemačku.
 
Računa se da bi socijalnu pomoć nakon najnovije presude moglo primati oko 130.000 građana EU, uglavnom iz Rumunjske i Bugarske koji već neko vrijeme žive u Njemačkoj.
 
Socijalna pomoć za samca od 1.1.2015.  iznosi 399 eura mjesečno, a za bračne partnere po 360 eura. Djeca između 14. i 18. godine života imaju pravo na 302 a mlađa od 14 na 267 eura.
 
Država uz to pokriva troškove stanovanja i režija, a tu su još i brojne jednokratne isplate, poput pomoći za kupnju kućanskih uređaja ili sezonske robe kao i dodatna pomoć za školarce.

Komentara 11

Avatar Odlazim iz protesta
Odlazim iz protesta
00:24 07.12.2015.

Polu istinit izvještaj. Nakon šest mjeseci nema ništa. Nakon godinu dana legalnog rada je rječ o isplaćivanju socijale. I dalji podaci su dosta netočni. Troškovi najma stana samo do određene granice kuadrata i cjene najma. Ukoliko je iznad, mora see u jeftiniji stan seliti. Struju i sl.plaća svako sam od socijale ( prije je i to za njih plaćano ). Za kućanske uređaje nema nikakve pomoći ( svako treba od svoje socijale ušparati ). Ukoliko su potrebni kuhinjski aparati, namještaj i sl, dobiju karticu gdje u velikim halama Karitasa mogu jeftino kupiti. Dječiji doplatak se ne isplaćuje ( uračunava se u pomoć). Auto ne smijete posjedovati. Ukoliko imate još novca, mora se to prvo potrošiti. Svaka dva mjeseca se ide na sozialamt gdje se nose svi iskazi iz banke o kretnji vašeg novca. Itd , itd. Nisu Švabe budalasti , kao što navodite. Oni su socijalni. Ako ste u nevolji , pomoći će vam. Ako mislite da se može samo tako ležati na njihovim leđima, bit će te u kratkom razdoblju razuvjereni.

TH
than
01:27 07.12.2015.

Ovo mi sve lici na ono sto Finci rade trenutno, ali pod drugim imenom. Istina, ako Njemacka ima suficit moglo bi ju to jos pogurati, samo to je klasicna socijalna pomoc od koje i nema neceg posebnog. Nemaju se Njemci sto strasiti ovoga, veci su problem migranti koji ce spustiti cijenu rada i za kikiriki.

KL
kliksi
03:47 07.12.2015.

Odlazim iz protesta je rekao sve realno, a ne kako vecernji pise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije