Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJEPLJENJE NA LJETOVANJU

Stranci zovu i pitaju hoće li kod nas moći primiti drugu dozu

Sarajevo: Masovno cijepljenje građana protiv koronavirusa u dvorani Zetra
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
03.05.2021.
u 10:09

Prije no što problem postane masovan, ipak treba objaviti neki javni protokol

Zagrepčanin Ivan imao je sreću da se cijepi i prije duboke starosti i bez teških dijagnoza. Platforma CijepiSe.hr sve je odradila kako treba i prvu je dozu AstraZenece na Zagrebačkom velesajmu primio 16. travnja. Za drugu je naručen 9. srpnja. U to vrijeme bi, kao već niz godina, već trebao biti u svojoj kući na Hvaru, što je luksuz koji si kao umirovljenik može priuštiti. Može li možda drugu dozu primiti nešto ranije? Može li se odmah na platformi unijeti novi termin? Ili je, eventualno, opcija da se cijepi na Hvaru? Ni liječnici ni administratori na Velesajmu nisu mu znali dati odgovor. Osim da platforma ne dopušta da datum pomaknu unazad.

Desetak dana kasnije isti scenarij prolazi i njegova supruga. Cijepila se i imala je potpuno ista pitanja. Na zagrebačkom punktu za masovno cijepljenje, međutim, i dalje ne znaju što u slučaju kad netko u terminu za drugu dozu više nije u svome mjestu.

Svi imaju isto pitanje

Jedino što su joj na Velesajmu novoga rekli, kako nam prenosi naša sugovornica, jest da svakim danom sve više ljudi postavlja isto pitanje.

Ništa čudno, sezona putovanja polako se bliži i termin za drugu dozu mnogima bi mogao pasti baš u vrijeme odlaska na godišnji odmor. Kad kažemo mnogima, to doista i znači mnogima. Naime, u normalnim godinama na ljetovanje putuje oko dva milijuna naših građana, a njih 1,6 milijuna to nije propustilo ni lani u pandemiji. Mnogi pri tome nemaju puno manevarskog prostora kad je u pitanju odlazak na godišnji. Ako im već datumi nisu unaprijed zadani na poslu, moraju se barem dogovoriti s kolegama kome kada odgovara, a uza sve će sada trebati i uskladiti datume cijepljenja.

– Računali smo s tim da će to zahtijevati da se prilagodimo, ali nismo očekivali da nam nitko ne zna reći kako da se prilagodimo, što da napravimo – kaže nam naša sugovornica, koja se sprema nazvati Dom zdravlja u Jelsi da izvidi postoji li mogućnost da ona i suprug drugu dozu tamo prime.

Pitanje je i što će liječnici tamo reći, posebni napuci za takve situacije nisu razaslani ambulantama, a neizvjesno je i hoće li zadanog datuma za zagrebački bračni par u Jelsi imati baš AstraZenecu. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovaraju kako postoji nekoliko rješenja. U konkretnom slučaju s AstraZenecom iz HZJZ-a podsjećaju kako se druga doza može dati u rasponu od četiri do 12 tjedana i građanima savjetuju da daju prioritet cijepljenju, a ne putovanju na more.

Potrebno malo dobre volje

– Ili da se cijepe prije odlaska na more kod izabranog liječnika ili putem Zavoda za javno zdravstvo koji je organizirao cijepljenje. Opcija je i(li) da se cijepe u mjestu gdje će boraviti u vrijeme druge doze – stoji u odgovoru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti s potpisom voditelja Bernarda Kaića, u kojem se ističe i kako je “za svako od tih rješenja potrebno samo malo dobre volje, neovisno o digitalnoj platformi za naručivanje na cijepljenje”.

O tome će, prije nego problem postane masovan, ipak trebati objaviti i neki javni protokol, kako bi se svi i sve moglo pripremiti i prije nego što zabrinuti potencijalni turisti zaredaju zvati liječnike u mjestima u koja se spremaju na odmor. Tim više što ima i stranaca koji se već javljaju s istim pitanjem.

Među onima koji su se na tu temu obratili nekoj od domaćih turističkih institucija i jedna je Kanađanka, čiji su roditelji porijeklom iz Hrvatske. Zaželjela se hrvatskog mora i na našem bi Jadranu ove godine ostala cijeli srpanj i kolovoz pod uvjetom da svoju drugu dozu cjepiva protiv korone može primiti u Hrvatskoj.

 

U Francuskoj je otvoreno prvo drive-in-cijepljenje: Pogledajte kako izgleda!

Komentara 7

US
Usputni
10:59 03.05.2021.

Zagrepcanin Ivan sa pocetka teksta je imao nesrecu da se cijepi, a ne srecu, samo sto on to jos ne zna, saznat ce u kroz koju godinu.

Avatar utunelu
utunelu
10:42 03.05.2021.

nece na ljetovanje u hr hr ima zarazernih kao i Indija nisu eu drzavljani djeca da ne znaju gdje ne postoje mjere

DU
Deleted user
10:29 03.05.2021.

Beroševa platforma ne može cijepiti strance. Ako cvjećarica sredi aplikaciju, možda iduće sezone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije