Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravda

Štrajka glađu jer tvrdi da je nezakonito dobio otkaz

'01.03.2011.Deznamov prolaz,Zagreb -  Zoran Galic iz Siska poceo je danas strajk gladju ispored Ministarstva pravosudja. Povod za strajk je slucaj privatizacije poduzeca vatrostalna'
'Patrik Macek/PIXSELL'
02.03.2011.
u 11:25

Zoran Galić tužio je i Republiku Hrvatsku, a u tvrtki Vatrostalna, u kojoj je radio do 1995., kažu da je proglašen viškom zbog zatvaranja koksare u Bakru

Ispred Ministarstva pravosuđa od jučer prosvjeduje Siščanin Zoran Galić, koji se nakon 15 godina pravne borbe sa svojim bivšim poslodavcima odlučio na štrajk glađu. Njegova je kalvarija, ističe, počela 1995., kada je u tvrtki Vatrostalna Sisak, tvrdi, kao tehnološki višak dobio otkaz kada je bio na bolovanju.

Krivotvoreni dokumenti

– Ukupno 13 sporova sam pokrenuo, što zbog nezakonitosti postupaka što zbog krivotvorenih isprava koje su uključene u postupke. Županijski sud u Sisku donio je odluku da me se vrati na radno mjesto, ali to nije provedeno – kaže razočarani Galić, dodajući da su krivotvoreni odluka direktora o njegovu otkazu te dokument programa o višku radnika. Prije donošenja odluke o višku radnika, objašnjava, uprava nije zatražila očitovanje sindikalnog povjerenika tvrtke iako je prema zakonu to morala učiniti. Povjerenik je sudu, kaže Galić, poslao izjavu u kojoj kao trećeoptuženi ističe da su dokumenti krivotvoreni.

– Tražim da me se vrati na radno mjesto ili da mi se isplati odšteta. Ja sam čak tužio Republiku Hrvatsku zbog nezakonitosti u sporovima koje sam vodio, a u zadnjoj sam nagodbi tražio da mi dokažu da je barem jedan od tih pet dokumenata za koje tvrdim da su krivotvoreni – pravovaljan i istinit. Oni mi u zakonskom roku nisu ništa odgovorili i zato sam ovdje – obrazložio je Galić, koji ispred Ministarstva namjerava ostati do daljnjeg, a može ga spriječiti samo slabo zdravstveno stanje. No, u ministarstvu mu, kažu, ne mogu puno pomoći. Jučer ujutro primio ga je Perica Rosandić, načelnik sektora pravosudne inspekcije, koji je istaknuo da Galićev problem nije u njegovu djelokrugu.

Otpočetka gubim

To je kazala i glasnogovornica ministarstva.

– Gospodina smo primili i učinit ćemo sve da mu pomognemo kakvim pravnim savjetom. No, moram ponoviti da Ministarstvo pravosuđa ne može utjecati na rad sudova ili donošenje sudskih presuda niti bi to bilo u redu – istaknula je Vesna Dovranić. Na takve je izjave Galić, kako kaže, već navikao, ali nema namjeru odustati.

– Najveća je nesreća kada već na prvoj raspravi shvatite da ćete izgubiti – očajan je Galić, koji danas očekuje da mu se obrati i sam ministar, koji je jučer bio na putu.

U tvrtki Vatrostalna Sisak kažu da je Galić bio obuhvaćen programom zbrinjavanja viška radnika kada se zatvarala koksara u Bakru, u kojoj je dosta njihovih radnika radilo.

– On je bio jedan od radnika tada proglašenih viškom, a svi sporovi koje vodimo s njim bili su riješeni u našu korist, osim jednog, koji je pokrenuo godinama prije otkaza – rekla je Vesna Zaplatić Palaić.

Komentara 1

PR
pravda19
23:25 02.03.2011.

Gospodine Galić ne radite si to , ma boli briga državu i vlast za Vas ! Imate više slučajeva pogotovo u Sisku sličnim kao Vašim ! Problem je u tome što se svi ograđuju i ne poštuju zakon . Kako će ga i poštivati kad ih nema tko korigirati !!!!!! Pogledajte slučaj gdje čovjek iz SISAČKOG VODOVODA čeka da se ovrha izvrši 15 mjeseci i to sa Županijskog suda .......... nesposobni su samo da pročitaju ZAKON i sve bi im bilo jasno , ali to ne paše određenim ljudima pa zato i zafrkavaju ...... Samo kad tad će oni doći pred pravdu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije