Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UČITELJI DIJELE ISTE PROBLEME
Povratak na članak

Štrajk učitelja Nijemci zabranili, događaji iz Hrvatske svjetska vijest

Njemački ustavni sud smatra da učitelji nemaju pravo štrajkati zbog visoke sigurnosti posla

Komentari 81

Avatar nekakav
nekakav
13:38 08.11.2019.

ne zaboravimo da su i učitelji išli u školu.... sad vidimo kakvu su školu završili. 73% učitelja su žene... što to znači? 90% zaposlenih u vrtićima su žene. u javnoj upravi više od 80%. sve radna mjesta gdje se ne radi previše, ima velika zaštita radnog mjesta, radnog vremena. i sigurna plaća. pa zašto, gdje je tu spolna/rodna ravnopravnost?!

VL
DO
dopizdilomi
16:27 08.11.2019.

Da to je u Njemačkoj. Kod nas je dozvoljeno da učenici psuju nastavnike, ometaju nastavu, imaju mobitele i koriste ih u vrijeme nastave, skidaju se, razbijaju a učitelj im ne smije ništa jer doći će nećiji otac i prijetiti jer njegov sin to ne radi. Po tom pitanju bi trebalo isto poraditi.

VL
LA
Lavica7
14:22 08.11.2019.

Uzasno je tesko biti ucitelj ili professor. To bi trebalo biti elitno zanimanje izuzetno dobro placeno. Sto oni rade? Odgajaju I usmjeravaju nasu djecu. Kreiraju mlade ljude I u suradnji s nama roditeljima formiraju buduce narastaje Lijepe Nase. Podrzite one koji provode mozda I vise vremena s Vasom djecom nego Vi Sami.

VL
Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
15:03 08.11.2019.

Nisu zabranili ,nego je od uvjek zabranjeno. Vi i vase novinarstvo

VL
DU
Deleted user
13:57 08.11.2019.

Kad već pišete da je štrajk učitelja u Njemačkoj zabranjen, zašto ne napišete i to da oni svejedno štrajkaju? Zadnji put su učitelji i odgajatelji u Njemačkoj štrajkali u veljači ove godine, znači nakon prošlogodišnje odluke Ustavnog suda.

VL
PR
pravednik2
13:58 08.11.2019.

Naslov je totalno pogrešan. Tekst djelomično. U Njemačkoj je štrajk moguć. Osobno iskustvo.

VL
RI
riise
15:03 08.11.2019.

U Njemačkoj ima oko 800 000 učitelja, a od toga su 3/4 javni službenici i oni kao i svi drugi javni službenici nemaju pravo na štrajk.Zabrana se ne odnosi na učitelje koji su zaposleni na ugovor.

VL
DA
.Darkwood.
13:40 08.11.2019.

APSURD je da se ZABRANA štrajka podmeče pod veliki demokratski napredak dok je u socijalizmu sindikalni pokret bio onajpred kojim je i partija drhtala jer su zznali da ovise o radnicimai da ih nesmiju gurat preko ruba živacai pameti! Jadnaa je država i pojedinac koji si uopče dozvoli razmišljat da bi mu netko štrajk mogao zabranit, neka kažu da će svi OTKAZE dat, SVI DO JEDNOGA pa neka si rade Divjakica i ostali na tim mjestima i za plaće koje učitelji imaju! NI POD RAZNO ne poštujte nikakve zabrane niti štrajaka niti ičega jer ovo je VAŠA USTAVOM ODREĐENA zemlja! 1 ĆLANAK ustava RH keže da je sva vlast na nardu i da potječe iz volje naroda, dakle TI NARODE si gazda i poslodavac političarima a ne obrnuto!

VL
Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
13:25 08.11.2019.

Da, u demokratskoj Njemačkoj sud zabrani štrajk. U našoj anarhiji učitelji mogu ucjenjivati državu i narod do beskraja...

VL
VL
vlatx
15:10 08.11.2019.

Evo nas opet u usporedbi sa zapadnim zemljama. Gdje smo mi od Njemačke, Austrije..., ne samo po plaćama već i po ustroju, politici, pravu... Mi smo država koja je prije 30 godina prošla rat, prešla iz jednog sustava u drugi i sada dolazi ono najvažnie naši političari su ostali oni koji su vladali u socijalizmu i nastavili isto raditi kao i do tada. Nema baš neke svrhe uspoređivati nas s bilo kojom državom jer kod nas je neki kvazi sustav niti kapitalizam niti socijalizam i po tome smo jedinstveni u svijetu. Možda bi trebali više pratiti razvoj zemalja koji su već prošle put iz jednog sustava u drugi i na njihovim primjerima se učiti a ne se držati i ugledati samo na Njemačku koju idealiziramo. Sve u svemu učitelji su u pravu, primanja za njihovu VSS struku je najlošije plaćen posao u državnoj administraciji a političari mogu pričati što hoću.

VL
Avatar Jeka
Jeka
15:32 08.11.2019.

Ako su sindikalci uveli cirkularni štrajk,tako vlada može uvesti cirkularnu zabranu.Neka počme sa učiteljima u osnovnom školstvu.

VL
OB
Oblivion
17:50 08.11.2019.

Ok, tu se govori samo i nekim postocima povečanja. Dajte, molim vas objavite plače učitelja i profesora z zemljama EU. Mislim da za cijelog štrajka to nigdje nisam pročitao ili je jaz toliki da naši imaju pravo štrajkati. I ove picajzle koje su orotiv štrajka pitam :za koji novac bi vodili razred klinaca npr. 4 razred na maturalno od 3 dana na more??? Paziti ih dok se kuoaju, igraju, luduju i to samo 3 učiteljice na njih 50.Ako se nešto dogodi one će biti krive a ne vaša razmažena derišta. Ja to nebi radio ni za 20000 kn mjesečno.

VL
PR
pravednik2
15:24 08.11.2019.

Njemačka istina: državni službenici ne smiju štrajkati. Oni isti ne mogu dobiti otkaz - nikada. I oslobođeni su plaćanja mirovinskog osiguranja. Osim njih postoje i učitelji, koji su normalni zaposlenici. Plaćaju mirovinsko, mogu dobiti otkaz i smiju štrajkati. Generalna zabranaa štrajka ne postoji u Njemačkoj.

VL
RI
riise
18:44 08.11.2019.

Ako detaljno čitamo EKLJP-ima onda ćemo vidjeti u čanku 11. da ne jamči izričito pravo na štrajk, ali jamči slobodu udruživanja.

VL
RI
riise
15:28 08.11.2019.

Doista, za neke je frustrirajuće kad vide kako to rade bolji od nas ? Ajmo se onda uspoređivat s Grčkom. Slični smo po tome što Hrvatska daje 80% proračuna za obrazovanje u plaće ,a Grčka 82%. Zatim imamo slične sindikate koji se nalaze uglavnom u javnim i državnim službama i oni kolo vode...U Grčkoj su upravo ovi sindikati, svojim štrajkovima i izazivanjem kaosa jedni od najodogovornijih što je zemlja upala u teške probleme...Grčka je mogla proći sa smanjenjem plaća i mirovina za 10%...a donedavno su mirovine bile manje i skoro 70% nego prije krize...

VL
DD
ddh
15:53 08.11.2019.

Hrvatsko drustvo u cjelosti pada na ispitu humanosti i morala. Nitko nemoze niti smije voditi bilo kakvu borbu preko ledja djece. Takav postupak prosvjetara nemoze se ni u kom slucaju pravdati. To bi pogotovo trebali znati mediji koji svesrdno podrzavaju taj teror prosvjetara nad djecom. Da prosvjetari traze vece place je legitimno, ali ne na stetu djece. Nemoze netko dobiti i imati nekakvo dostojanstvo ako primi 500 Kn vise mjesecno.S druge strane onaj, tko vodi nekakvu borbu za sebe, a pritom steti djeci, nema niti ce imati ikada nekakvo dostojanstvo. A sve price o tome kako se strucna sprema treba vrednovati promasuju cilj. Placati i vrednovati se mora iskljucivo radno mjesto. Jer to sa vrednovanjem strucne spreme je isto, kao kad bi hrvatski konobar u Irskoj trazio vecu placu, jer je zavrsio ekonomski fakultet u Zagrebu. I nigdje ne pise zbog cega jedan zidar nebi smio imati vecu placu od ucitelja. Ako se taj ucitelj izgovara s tim, da je on dulje isao u skolu, onda treba valorizirati i to, da je zidar poceo placati porez iz kojeg se finacira uciteljevo skolovanje vec sa 20 i manje godina, dok pojedinci na pedagoskoj akademiji studiraju na ledjima tog zidara kadkad i do 30-e godine starosti. Suma sumarum, svi ti ucitelji i "profesori" nemaju nikakvog dostojanstva i daju sliku uhljeba kojima poziv nije bitan, nego samo novci. A za primjer treba navesti i to, da kad jedna zena neide u krevet s momkom radi ljubavi, nego radi novaca onda se zna, kako se takva djevojka zove.

VL
KA
kapunjohan
13:40 08.11.2019.

Smatram da štrajk u školama nesmije biti duži od dva dana a učiteljima ostaju sve druge moguće oblke protesta na kojima mogu izraziti svoje nezadovoljstvo ali ne preko neodržavanja nastave. Treba uzakoniti kriterije po koima će se određivati plaće za pojedine državne službe i ne stavljati sva zanimanja u isti koš ,jer neki koeficient u policiji ili školstvu ili zdravstu ne smije značiti isto. Ljudi unutar pojedini struka neka se međusobno mijere koeficientima a ne i među strukama. Nije nama važno kad netko iz druge struke zaradi više , nas više smeta ako unutar iste struke vidimo nepravilnost. Koerficient stručnosti vojnika ,,na crti,, može biti isti napr. ili veči kao nekog koji radi u bolnici zahtjevan posao pa taj nebi išao zato na ,,crtu,,.itd.

VL
KR
krnjeli47
19:57 08.11.2019.

Sram vas bilo vi koji štrajkate . Tako malo radite kao u saboru.

VL
Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
15:18 08.11.2019.

Boze koji primitivci ovdje .Vecina nije za da imamo nekakav dialog medusobno nego svatko soli svoju pamet umjesto da po koji razgovor iz posta nastane

VL
RI
riise
16:29 08.11.2019.

Diploma ima više perciptivnu vrijednost nego realnu. Postoje brojna istraživanja koja pokazuju da je povezanost razine obrazovanja s radnim učinkom slaba. Ako bismo birali između kandidata s fakultetskom diplomom i onog s boljim rezultatima na testovima inteligencije onda potonji imaa puno veći radni potencijal.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.