Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WASHINGTONSKI DNEVNIK

Strah od Balkana

30.10.2008.
u 13:08

Već sam peti dan osamljeni novinarski lovac na ulicama Washingtona i okolice. Dogovori, intervjui i posjeti lokalnim predizbornim stožerima su posao, pa sam jučer, vozeći se metroom na jedan intervju, zaželjevši se malo brbljanja, počela prisluškivati što ljudi razgovaraju. Dvojica mladića cijelim su putem raspravljala o izborima i politici i o tome kako su im dojadile obje stranke.

Letjeli su argumenti protiv jedne, a za drugu stranku, i obrnuto i na kraju su dečki zaključili da, zapravo, govore gluposti jer bi oni htjeli nešto treće. Polako je to treće dobivalo obličje i sadržaj – bila je to treća stranka koja bi ujedinila ljude koji su dobri i pošteni političari iz jedne i iz druge stranke. Momci su stvari na kraju tako zapleli da sam počela dobivati viziju idealne stranke koja je moguća samo u utopiji ili u raju. Na kraju su zaključili da bi sve bilo lakše da žive u nekoj europskoj zemlji. Okrenula sam se i kazala da iz iskustva znam da ni tamo stvari nisu idealne – momci su zagrizli, ali ja sam morala izaći.

Drugo prisluškivanje “palo” je u japanskom baru iznad zdjelice miso juhe i sušija. Za susjednim stolom događala se prava drama, a glavnu ulogu je igrao mladi par, očito vrlo blizu vjenčanja. Iz zaručnika je progovarao glas razuma i opreza – svojoj je budućoj supruzi kazao kako je u sadašnjoj krizi razumno urediti dvosobnu kućicu u vrtu njegovih roditelja te tamo živjeti, imati skromno, malo vjenčanje i vikend na Floridi umjesto medenog mjeseca.

Djevojka je bila užasnuta i nije mogla vjerovati svojim ušima. Počelo je mučno natezanje u kojem je ona govorila kako želi proživjeti svoj “bračni američki san”, a on je inzistirao da s tim pričekaju dok kriza ne prođe. Posljednji argument prije nego što su potekle suze bio je da ne želi živjeti s njegovim roditeljima kao tamo neki u nekoj zabiti na Balkanu. Nisam se umiješala, no bilo mi je krivo što naš dio svijeta kod ove, zbog financijske krize razočarane zaručnice ima tako lošu reputaciju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije