Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječka tragedija

Stradale su radnice stabilno, još se ne zna što je uzrok eksplozije

eksplozija, tvornica žigica (1)
Marko Mrkonjić/PIXSELL
31.05.2011.
u 10:01

- Kao poslodavac ja sam uvijek odgovoran, no imam izjavu glavnog tehnologa iz 2006. u kojoj stoji da u Šibicari nema opasnih tvari, kaže Zvonko Bede

Danijela i Ružica uopće nisu trebale tada raditi. No, to su vam tako vrijedne žene da nisu mogle doći na završnu feštu koju smo planirali u subotu u 13 sati na Brijestu a da ne pomognu čistiti – još u šoku zbog njihova stradanja u eksploziji u bivšoj osječkoj tvornici žigica rekao nam je vlasnik tvrtke Drava International Zvonko Bede.

Čeka se nalaz vještaka

Što se dogodilo, kaže puštajući nas u prostoriju bivše tvornice u kojoj su teško ozlijeđene Danijela Valkai (33) i Ružica Kistoth (50), ni danas mu nije jasno. Danijela je, pretpostavlja, kantu uzela kako bi u nju bacila prikupljeno smeće. Je li moguće da je prašina s poda nekadašnje tvornice u kojoj su se koristile opasne kemikalije reagirala sa željeznom cijevi koju je pronašla i bacila u kantu, odgovorit će nalaz vještačenja tragova u Zagrebu. Kao i to je li možda opušak cigarete doveo do burne reakcije.

– Kanta se rascvala kao granata – dodaje Bede, koji je u bivšoj tvornici bio zadužen za reciklažu plastike. No u samoj prostoriji gdje su stradale, tvrdi, nije bilo nikakve proizvodnje. Nju su samo htjeli očistiti radi preseljenja.

– Jako mi je teško što se to dogodilo. Uvijek sam kao poslodavac na neki način odgovoran i učinit ću sve kako bih pomogao obiteljima, no pravu će odgovornost utvrditi istražitelji. Ja imam pisanu izjavu iz 2006., tadašnjeg glavnog tehnologa, u kojoj piše da u Šibicari nema opasnih tvari. Nju ću ako treba dati policiji ili sudu dođe li do kakvog postupka – uzvraća Bede, koji je u tvornici u najmu. Vlasnik zgrade u Reisnerovoj je Croatia Leasing.

Spašena ruka

Kako doznajemo od voditelja odjela Jedinice intenzivnog liječenja KBC-a Osijek dr. Josipa Ivića, R. Kistoth koja je imala ozljede prsišta, stabilna je i prevezena na Traumatologiju. D. Valkai, koja je u eksploziji ostala bez desne noge, spašena je teško ozlijeđena desna ruka, stabilizirana je, na poziv otvori oči, no još je na respiratoru i ima opekline.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije