Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS 393 NOVA SLUČAJA

Najmlađa žrtva COVID-19. Šef KB-a Dubrava: Žena (39) bolovala je od autoimunih bolesti, dobila je i upalu pluća

Zoran Milanovic
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.10.2020.
u 12:59

U Zagrebu su danas zabilježena 192 nova slučaja zaraze koronavirusom. Manja brojka novozaraženih posljedica je vikenda i manjeg broja testiranja

U posljednja 24 sata zabilježena su 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5070. Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. Preminulo je 11 osoba.

Preminulo je pet ženskih osoba (dvije u KB Dubrava, ’41. i ’81. godište, jedna u KBC-u Osijek, ’35. godište, jedna u ŽB-u Čakovec, ’34. godište i jedna u KIF-u „Dr. F. Mihaljević, ’30. godište). Preminulo je i šest muških osoba (KB Dubrava, ’31. godište, ’31. godište, ’41. godište, jedna u KBC-u Split, ’43. godište, jedna u OB-u Pula, ’37. godište i OB-u Gospić, ’32. godište).

Najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj je 39-godišnjakinja. Liječila se u KB-u Dubrava. "Radi se o bolesnici koja se od ranije liječila od teških autoimunih bolesti. U Kliničku bolnicu Dubrava premještena je iz druge zdravstvene ustanove 14. 10. 2020. zbog upale pluća uzrokovane virusom SARS CoV-2“, kazao je ravnatelj KB-a Dubrava prof. dr. sc. Srećko Marušić za Dnevnik.hr.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 25.973 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 374 preminulo, ukupno se oporavilo 20.529 osoba, od toga 476 u posljednja 24 sata.

Video: Policija i redari rastjerali mlade koji se zabavljaju ispred HNK

U samoizolaciji je trenutačno 21.329 osoba. Do danas je ukupno testirano 400.636 osoba, od toga 3636 u posljednja 24 sata.

Podsjetimo, u petak je broj novooboljelih bio 1131. Ministar zdravstva Vili Beroš apelirao je na građane da se drže propisanih mjera jer virus prodire u zdravstveni sustav. Rekao je i da se razmišlja i o uvođenju hladnog pogona u bolnice u koje je ušao virus, no ministar je istaknuo da će to biti selektivno jer ljudi obolijevaju i od drugih akutnih stanja. Beroš je i na Facebook profilu pozvao nadležne institucije u gradu da hitno organiziraju dodatne punktove za testiranje na koronavirus u Zagrebu jer građani čekaju u kilometarskim kolonama.

Ministar Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas će održati online sastanak s ravnateljima bolnica kako bi napravili strategiju i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih.

Član Znanstvenoga savjeta Vlade epidemiolog Branko Kolarić izjavio je u nedjelju kako je zabrinut da bi moglo doći do preopterećenja zdravstvenoga sustava porastom broja novozaraženih osoba koronavirusom na dnevnoj bazi, a zbog odnosa građana prema epidemiološkim mjerama. 

Na novinarsku primjedbu kako je znanstvenik Gordan Lauc upozorio da u Zagrebu ima između 50 tisuća i stotinu tisuća zaraženih, a znanstvenik Igor Štagljar da će Hrvatska u sljedećih tjedan dana doseći dvije tisuće novozaraženih osoba dnevno koronavirusom, Kolarić je odgovorio kako ne zna na čemu se temelje spomenute procjene, ali smatra kako je moguća situacija u kojoj bi dnevno moglo biti dvije tisuće novozaraženih osoba.

Jer, rekao je, s petsto novozaraženih osoba dnevno, došli smo do tisuću novozaraženih i nije nemoguće da ta brojka poraste i na dvije tisuće novozaraženih osoba dnevno koronavirusom

Sve o koronavirusu možete pratiti OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 111

DU
Deleted user
11:23 19.10.2020.

Sve ce se to zaboraviti ,tko je jamio jamio je.korona ce završiti kad profiteri odluce da je dosta pa da u miru mogu trošiti svoje tesko stečene judine skude.sta ti znaci bogatstvo kad se ni pohvaliti i pokazat pred svima nemozes

DU
Deleted user
11:59 19.10.2020.

Posebnu pozornost izazvala je vijest da je među preminulima i 39-godišnjakinja. Riječ je o pacijentici rođenoj 1981. godine koja je preminula u KB-u Dubrava. Index doznaje da je preminula već ranije imala teške autoimune bolesti od kojih se liječila u drugoj bolnici te je prije pet dana prebačena u KB Dubrava.

CR
credo
12:18 19.10.2020.

Zasto nigdje ne pise koliko je osoba danas ozdravilo, recimo... to je prepozitivna informacija ili??!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije