Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
partyji na otvorenom

Stožer preporučio jednu novu mjeru za Zagreb. Kreću strože kontrole okupljanja

Zagreb: Veliki broj mladih zabavlja se ispred HNK
Foto: Pixsell/PIXSELL
1/6
02.03.2021.
u 13:39

Sve mjere Stožera vrijede do 31. ožujka

Stožer je jučer donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Grada Zagreba. Među nizom mjera koje su i prije već bile na snazi sada je tu i preporuka pojačanog nadzora neformalnih okupljanja u Zagrebu. Mjere vrijede do 31. ožujka. 

Među mjerama je obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Zatim mjera da je na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obavezno pridržavanje svih epidemioloških mjera te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Tu je i preporuka povećanja broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć s obzirom na kapacitete Zagrebačkog električnog tramvaja, kao i preporuka pojačanog nadzora neformalnih okupljanja u gradu Zagrebu.

Popis svih mjera možete pročitati OVDJE.

Video: Policija i redari rastjerali mlade koji se zabavljaju ispred HNK

Nove strože mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije uvedene su i nužne epidemiološke mjere za područje Grada Dubrovnika, Općine Konavle, Općine Župa dubrovačka, Općine Dubrovačko primorje i Općine Ston u trajanju do 14. ožujka 2021.

Nužne epidemiološke mjere jesu:

– Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu.

– Ova zabrana ne odnosi se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju zborno pjevanje, kinoprojekcije, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima te sjednice predstavničkih tijela.

– Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše osam osoba iz najviše dva različita kućanstva.

– Obustava rada ugostiteljskih objekata i pružanja ugostiteljskih usluga na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, osim za ugostiteljske objekte iz skupina „Hoteli“, „Kampovi“ i vrste Učenički ili Studentski dom ili Akademis iz skupine „Ostali ugostiteljski objekti za smještaj“, a koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, odnosno učenike i studente.

– Iznimno ovoj protuepidemijskoj mjeri, ugostiteljskim objektima dopuštena je priprema i dostava hrane, pića, napitaka i slastica.

– Ugostiteljski objekti dostavu, odnosno isporuku hrane i pića, napitaka i slastica mogu vršiti uz pridržavanje protuepidemijskih mjera na jedan od sljedećih načina:

  • osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulaska u isti, bez zadržavanja na terasi objekta ili ispred ulaza u ugostiteljski objekt nakon preuzimanja
  • dostavom iz ugostiteljskog objekta vlastitim dostavnim vozilom
  • dostavom iz ugostiteljskog objekta na temelju ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe (pravne ili fizičke – obrtnici), koji su registrirani i upisani u Upisnik subjekata u poslovanju s hranom
  • takozvanim „drive-in“ načinom.

–  Zabrana svih treninga u zatvorenim prostorima osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se u individualnim (pojedinačnim) sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou u najvišem rangu u liga-sustavu natjecanja te treninga i natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim (pojedinačnim) sportovima i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja, sukladno popisu koji, na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, odobri Ministarstvo turizma i sporta;

– Ova zabrana ne odnosi se na vodene sportove i na beskontaktne pojedinačne sportove u prostorima sportskih balona te na rad teretana i fitness-centara.

– Preporuka poslodavcima da broj fizičkih sastanaka smanje na najmanju moguću mjeru te da ih održavaju video ili telefonskom vezom, a ako je fizičko održavanje sastanka neophodno, da se održavaju u što većim prostorijama uz obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski i održavanje fizičkog razmaka između sudionika sastanka od najmanje dva metra.

Zadužuju se stožeri jedinica lokalne samouprave za provođenje pojačanog nadzora pridržavanja propisanih epidemioloških mjera.

 

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
13:58 02.03.2021.

Stiže kontrole uslijedit će nakon komemoracije

Avatar smradmin
smradmin
14:05 02.03.2021.

I treba kontrolirati. Grad treba mjesečno milijune kuna za odstranjenje njihovog smrada i otpada.

DU
Duslikr
14:11 02.03.2021.

Možete li objasniti curama i dečkima kako da se međusobno upoznavaju, druže i eventualno blisko kontaktiraju na bliže od 2 metra, a da pritom to bude epidemiološki sigurno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije