Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus

Stožer: 116 novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, dvije osobe preminule

Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je redovnu konferenciju
Foto: POOL
10.07.2020.
u 14:31

Prema podacima lokalnih stožera o broju novozaraženih, danas je jedan od rekordnih dana od početka epidemije

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038.

Među njima 104 pacijenta na bolničkom su liječenju, od toga su na respiratoru četiri pacijenta. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutačno 4608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91.486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.

Sukladno trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom uvode se nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest.

Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS-CoV-2 što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Ključne riječi

Komentara 44

DU
Deleted user
14:51 10.07.2020.

Samo vi promišljajte dalje i analizirajte šta drugi rade kao i do sada, a korona se duplicira iz dana u dan, za 7 dana turista više neće biti, jer tri tjedna niste prstom maknuli da donesete bilo kakve mjere

KO
KoToTamoPeva
14:41 10.07.2020.

izbori su prošli, čudno da nema i više

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
14:55 10.07.2020.

Potrebno je uvesti mjere na granicama prema država u kojima je nastupio potpuni nered i povećan dnevni broj novooboljelih svih vremena. Potrebno je nabaviti zaštitnu opremu za građane kako bi se mogla kupiti u ljekarnama. Pre blaga je mjera od 100 sudionika, treba smanjiti na manje od 20 sudionika u ovakvom eksponencijalnom i naglom porastu oboljelih. I treba se zahvaliti infektolozima koji savjetuju vladu a koji nemaju niti jednog znanstvenog rada iz područja suzbijanja zaraznih bolesti. Ne možeš biti istovremeno i ginekolog i oftalmolog i internista i infektolog i što ja znam a da nisu u životu liječili oboljele od zaraznih bolesti. I uvesti karantenu u sredinama koje uporno ne provode mjere. Sada imamo jednu važnu bolnicu van uporabe usred turističkog područja, treba odmah odlučiti što sa zaraženima a što s bolesnicima koji zbog zaraženih ne mogu u bolnici uraditi operacije koje im spašavaju život. Pripremiti prijevoz gdje treba. I da, narodnjačke i druge noćne klubove kontrolirati a u slučaju ugrožavanja zdravlja građana i podrivanja ekonomije zbog ne pridržavanja mjera klubove kazniti financijski po cijenu trajnog zatvaranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije