Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjedni skup

Stotinjak katolika brani vjeroučiteljicu od lezbijske udruge

prosvjed (1)
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
1/3
07.03.2011.
u 13:22

Okupili su se pred Županijskim sudom da bi podržali vjeroučiteljicu Jelenu Mudrovčić protiv koje je lezbijska udruga Kontra podnijela tužbu zbog navodne homofobije

Stotinjak katoličkih vjernika, nekoliko svećenika i časnih sestara okupilo se u ponedjeljak ujutro pred Županijskim sudom da bi dalo potporu vjeroučiteljici Jeleni Mudrovčić, protiv koje je lezbijska udruga Kontra podnijela tužbu zbog navodne homofobije. Osnova za tužbu izjava je jedne djevojčice (koja inače ne pohađa vjeronauk) da je vjeroučiteljica rekla da su homoseksualci bolesnici, dok vjeroučiteljica tvrdi da to nije rekla, nego da se drži crkvenog nauka i normi koje je propisalo Ministarstvo prosvjete.

– Suđenje Jeleni Mudrovčić pravna je farsa koju je Općinski sud u Zagrebu odbacio. Nema nikakvih pravnih osnova da Kontra dobije spor, ali koristi mogućnost za samopromidžbu i širenje netrpeljivosti i govora mržnje protiv katoličkih moralnih stavova na koje vjernici imaju sva zakonska i ustavna prava – kažu katoličke udruge koje su organizirale prosvjede, naglašavajući da je "ovo spontano okupljanje građana s vjerskim, katoličkim stavovima, koji su izašli na ulicu kako bi iskazali svoju solidarnost s optuženom vjeroučiteljicom Jelenom Mudrovčić i njezinim suprugom Milom, ravnateljem škole, tj. protiv mobinga i javnog iživljavanja koje doživljavaju i koje je u jednoj mjeri dovelo do teškoga moždanog udara Mile Mudrovčića".

Katolički prosvjednici naglašavaju da je vjeronauk izborni predmet i da se nikoga ne prisiljava da ga pohađa.

– Građani katolici kao jedna tiha većina u Hrvatskoj više neće šutjeti i trpjeti sve učestalije napade, ismijavanja i otvorenu diskriminaciju od nekih organizacija, udruga, službenih institucija i medija na račun vjerskih uvjerenja i svetinja – kažu organizatori prosvjeda, uvodeći u hrvatsku javnost novi termin "kršćanofobije", koji je, kako tvrde, službeni međunarodni termin koji označava pojave antikršćanskog ponašanja, govora mržnje i netolerancije prema vjerskim i moralnim uvjerenjima kršćana, napose katolika.

Katolički prosvjednici tvrde da podržavaju zakone koji štite ljudsko dostojanstvo, ali ne i zakon koji povlašteno neke štiti, a druge stavlja u nepovoljan položaj.

– Tražimo od Vlade da izmijeni Zakon o suzbijanju diskriminacije kako bi se zaustavilo ovakvo nepotrebno maltretiranje građana – poručuju iz katoličkih udruga koje su prvi put organizirale jedan ovakav javni prosvjed.

Komentara 293

PR
propalica
14:23 07.03.2011.

vi ste katolici? pa OPROSTITE im što vam sude:)

DE
detour
14:48 07.03.2011.

vjeronauku je mjesto u bogomoljama, a ne javnim skolama.

OB
-obrisani-
14:36 07.03.2011.

Ajmo opet paliti lomače za one koji govore istinu ili one koji nisu kao \'mi\' ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije