Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMACIJA BiH nastavlja povećavati broj svojih diplomatskih predstavništava u svijetu

Stotine tisuća KM za suvišna veleposlanstva

bih-iz02-txt.gif
import
19.05.2006.
u 19:44

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina je prije dva dana otvorila veleposlanstvo u Bugarskoj, čime je ukupan broj bh ambasada i stalnih misija u svijetu povećan na 49.

Zajedno sa šest konzulata, veleposlanstva i stalne misije glavni su prozor bosanskohercegovačke države u svijet. Diplomacija je ujedno i vrlo skupa “igračka”, što su i same bh vlasti priznale, najavljujući prošle godine racionalizaciju u toj oblasti. Suočeno s potrebom otvaranja novih veleposlanstava u, za nas, vrlo važnim zemljama središnje i istočne Europe, Predsjedništvo BiH najavljivalo je da će sredstva za te potrebe osigurati zatvaranjem manje značajnih diplomatskih predstavništava, kao što su ona u azijskim zemljama.

Južna Amerika i Afrika
U tome dijelu svijeta BiH ima najviše predstavništava nakon Europe. S druge strane, u Južnoj Americi djeluje samo jedno veleposlanstvo, a slična je situacija i na afričkom kontinentu, gdje BiH južno od Sahare ima tek jedno diplomatsko predstavništvo. Iako bh dužnosnici često priznaju da baš i nije nužno da BiH rezidentno pokriva čak šest zemalja Arapskog poluotoka i Bliskog istoka ili da uz Indiju, Maleziju i Iran, u središnjem dijelu Azije ima veleposlanstva i u Indoneziji i Pakistanu, još ništa nije napravljeno na eventualnom zatvaranju nekog od tih diplomatskih predstavništava.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH kažu kako se godišnje za financiranje diplomatsko-konzularne mreže izdvaja 30,8 milijuna maraka, što je zapravo i najveći dio izdataka toga ministarstva. Podaci iz zadnje dvije godine govore da je za financiranje jednog diplomatsko-konzularnog predstavništva godišnje potrebno nekoliko stotina tisuća maraka. Primjerice, godišnji proračun veleposlanstva u Islamabadu iznosio je 150.000, a generalnog konzulata u Milanu čak 480.000 maraka. Za rad novootvorenog veleposlanstva u Bugarskoj ove će godine biti osigurano oko 400.000 maraka.

8,4 mil. KM za diplomate
Pretprošle je godine za smještaj bh predstavništava i diplomata u svijetu potrošeno 8,4 milijuna maraka. Od toga iznosa za zakup stanova u svjetskim metropolama plaćeno je pet milijuna maraka. Usprkos tim davanjima, mnoge zgrade bh veleposlanstava, poput one u Washingtonu, u trošnom su stanju, a diplomati imaju problema i s redovitim plaćanjem komunalnih usluga. Činjenica da je iste godine na osnovi konzularnih usluga “ubrano” nešto manje od 12 milijuna maraka donekle popravlja financijsku sliku bh diplomacije.


U planu nova veleposlanstva

SARAJEVO – Vrlo skoro Bosna i Hercegovina bi, tako je barem najavljeno, trebala otvoriti veleposlanstva i u Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj, a o uzajamnoj razmjeni diplomatskih predstavnika razgovaralo se i s državnim rukovodstvom Albanije. Ukoliko dođe od osamostaljenja Crne Gore bit će nužno otvoriti veleposlanstvo u Podgorici, a ukoliko opstane zajednička država sa Srbijom u glavnom gradu Crne Gore najvjerojatnije će biti otvoren generalni konzulat. BiH još nema otvorena veleposlanstva niti u glavnim gradovima svih zemalja Europske unije. Jedna od tih država je i Finska, koja uskoro preuzima predsjedanje Unijom. (em)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije