Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2011. odlazi

Stotine tisuća Hrvata za Novu će opet na trgove

Doček Nove
Petar Glebov/PIXSELL
15.12.2011.
u 12:00

Neki gradovi, poput Zagreba recimo, prvi put doček organiziraju, osim na središnjem gradskom trgu, i na još nekoliko lokacija

Stotine tisuća hrvatskih građana i 2011. će ispratiti na gradskim trgovima kao i proteklih godina. Na mjestima najjeftinijih i nerijetko najveselijih dočeka ovoga će puta možda biti i više slavljenika. Neki gradovi, poput Zagreba recimo, prvi put doček organiziraju, osim na središnjem gradskom trgu, i na još nekoliko lokacija. A nekim se građanima, pak, novčanik toliko istanjio da u kućnom budžetu nema mjesta ni za kakve novogodišnje aranžmane koji se plaćaju.

Razumljivo, budući da neke od najnovijih anketa, provedene na reprezentativnom uzorku od tisuću ljudi, potvrđuju kako svaki četvrti Hrvat namjerava za božićne i novogodišnje blagdane potrošiti manje nego lani. Oko 60 posto anketiranih raspolaže, pak, s jednako novca kao potkraj 2010., dok se samo četiri posto hrvatskih građana može pohvaliti da sada financijski stoje bolje nego prije godinu dana. – Već četiri mjeseca radimo u kompaniji na jednom velikom, zahtjevnom projektu, kakav se radi jednom u dva desetljeća. Radimo dnevno po 15 i više sati i bit ćemo nagrađeni s četiri ekstra plaće. To je razlog zašto se sada manje brinem o novcu nego lani – kazala je Zagrepčanka (podaci u redakciji).

Kako bilo, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića slavljenike će zabavljati Crveni koralji, Telefon Blues Band i New Gypsies, a na Britancu TBF. Riječane i goste grada na Korzu zabavljat će Dubioza kolektiv, Gustafi i Diskurz, a u Puli će, na tri lokacije (Forumu, Portarati i Danteovu trgu) nastupiti Vesna Nežić Ružić, Anelidi i The Night Express, Čuvari svirala i VIS The Thunderbirdsi. Organizatori u Varaždinu odlučili su se za domaće bendove na glavnom trgu, a u ponoć će startati i tradicionalna Novogodišnja utrka. Vinkovci su također izabrali skromniju varijantu. Najskromniju do sad, kažu u gradskoj upravi. 

Budžet je bio 80.000 kuna pa neće biti tamburaša, besplatnog kuhanog vina, čaja i peciva, a goste će zabavljati Leteći odred. U Zadru, pak, štednje nema. Novu će se organizirano čekati na tri lokacije (na Narodnom trgu, u Varoši i na Forumu), a gradske vlasti će to stajati 200.000 kuna. Osijek će na središnjem Trgu Ante Starčevića slaviti uz besplatno vino i čaj s rumom, a za glazbu su zasad odgovorni tamburaši Šokci.

– Razmišljamo i o angažmanu još neke zvijezde... Doček organiziramo zajedno sa županijom, ali ćemo za to izdvojiti skromna sredstva – kaže Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka, gdje je lani za doček potrošeno 125.000 kuna. U Sisku, pak, gradska vlast još nije donijela odluku o javnom, zajedničkom dočeku Nove godine. U Splitu će biti veselo uz grupu Magazin, Petra Grašu i Mladena Grdovića. Organizatori se nadaju da će ovogodišnji doček na rivi biti posjećeniji od prošlogodišnjeg kada je Novu 2011. zajedno čekalo 70.000 ljudi. Grad Split financirat će doček sa 550 tisuća kuna, a ostatak troškova podmirit će organizator Tomislav Mrduljaš, odnosno sponzori. Inače, engleski list The Guardian doček Nove godine u Split stavio je na sedmo mjesto najzanimljivijih europskih dočeka, pa se može očekivati i dosta stranih gostiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije