Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedan policajac hospitaliziran

Stotine protivnika restriktivnih mjera okupilo se u Švedskoj, policija ih rastjerala

Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.03.2021.
u 17:52

"Policija je donijela odluku da se nedopušteno okupljanje koje je u tijeku prekine", objavljeno je u subotu na internetskim stranicama stockholmske policije

Švedska policija u subotu je rastjerala ​​stotine protivnika restriktivnih mjera uvedenih da bi se suzbilo širenje koronavirusa, a prosvjedi u glavnome gradu Stockholmu organizirani su unatoč zabrani velikih okupljanja.

Policija je blokirala most u središtu grada i na svojoj internetskoj stranici objavila da pregovara s organizatorima okupljanja nastojeći privoljeti demonstrante da se raziđu.

Na tv snimkama se vidi kako policija rastjeruje i 'odguruje' neke prosvjednike, a po policijskom izvješću jedan njihov pripadnik lakše je ozlijeđen i prevezen u bolnicu.

"Policija je donijela odluku da se nedopušteno okupljanje koje je u tijeku prekine", objavljeno je u subotu na internetskim stranicama stockholmske policije.

Ranije ovog tjedna, organizator prosvjeda Filip Sjöström lokalnim je medijima rekao kako očekuje da se demonstracijama, najavljenim na Facebooku, pridruži oko 2000 ljudi.

Po tv snimkama okupilo se nekoliko stotina stanovnika glavnoga grada, a po pisanju švedskoga dnevnog lista Dagens Nyheter, demonstranti su doputovali iz raznih dijelova Švedske, zemlje u kojoj je na snazi zabrana javnog okupljanja više od osam ljudi.

Nordijska država, koja broji 10 milijuna stanovnika, u petak je registrirala 4831 novi slučaj zaraze koronavirusom i 26 novih smrtnih slučajeva. Dosad su od posljedica covida u Švedskoj umrle ukupno 13.003 osobe.

Vlada je prošli mjesec izvijestila da će skratiti radno vrijeme restorana, barova i kafića te da će pooštriti mjere koje se odnose na broj kupaca u trgovinama, nastojeći spriječiti izbijanje trećega vala pandemije.

Švedska vlada lijevog centra restriktivne je mjere postupno pooštravala od kraja prošle godine, no dotad je dopustila da većina škola, restorana i tvrtki ostane otvorena. Pridržavanje predloženih mjera u ovoj je zemlji od početka dobrovoljno.

VIDEO Nanotehnologija štitit će sve posjetitelje naše izložbe "Hrvatska svijetu": Pogledajte kako!

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
19:37 06.03.2021.

Zakaj ne pišete da je danas u Beču bilo oko 50.000 ljudi na demonstracijama? Čeka se dozvola gazde?

AA
aabbcc
19:05 06.03.2021.

Nena publike ni u Svedskoj na nogometnim utakmicama i sl. i to vam nisu nikakve svedske mjere.

SO
Sir Oliver
18:53 06.03.2021.

Kad su se Svedjani digli na demonstracije, a oni su inace poznati po slijepoj poslusnosti kad im drzava nesto naredi, onda je ova korona komedija stvarno presla svaku mjeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije