Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građanska buna

Stotine prosvjednika održalo minutu šutnje za "žrtve HDZ-a"

prosvjed u zagrebu (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/12
01.04.2011.
u 18:02

Završen je još jedan prosvjed u Zagrebu. Novi je u subotu u 18 sati na Cvjetnom trgu

21.28 sati Prosvjed je završen na Trgu bana Jelačića. Prosvjednici su pozvali na novi koji je zakazan već za sutra u 18 sati na Cvjetnom trgu

21.26 sati Sindikalist Mijat Stanić koji je povorku doveo do trga zaključno je poručio "Jako smo zadovoljni prosvjedom. Nismo dobili masu, ali kvalitetu i prije svega miran prosvjed. Možemo reći da smo podigli razinu tolerancije i da se nije dogodio niti jedan incident"

21.18 sati J.. vas kava, poručili su prosvjednici dok su prolazili preko Cvjetnoga gdje se pio šampanjac, jele kamenice i družilo uz piće nakon napornog radnog dana

21.10 sati Kada su prosvjednici skrenuli u Gundulićevu ulicu vikali su "Ne damo Varšavsku" što je već nagovještavalo što će se dogoditi kod ulaza u novoizgrađenu podzemnu garažu u sklopu trgovačkog centra Cvjetno. Naime, dio prosvjednika pokušao je ući u garažu, no spriječili su ih redari. Skandirali su "Tomo, lopove!", "Čuvate, mafiju". Sada kreću prema Cvjetnom trgu

21.00 sati Prosvjednici su preko Savske došli i do Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu maršala Tita te kreću dalje prema samom centru grada. Kako se čini, prosvjedni bi se skup uskoro mogao i završiti

20.44 sati Prolazeći kraj Ministarstva kulture kod Vodnikove ulice prosvjednici su poručili policijskoj eliti zaduženoj za očuvanje hrvatske kulturne baštine kako gaze svoja uvjetna naslijeđa vičući "Gazite kulturu"

20.38 sati Dok prosvjednici prolaze pored Botaničkog vrta jedna starija gospođa svoje je negodovanje izrazila tako što je prosvjednike pokušala zaliti vodom. Međutim, svoj cilj nije postigla već je zasula vodom Pixssellovog fotoreportera

20.25 sati Dok se s jedne strane u najluksuznijem i najpoznatijem zagrebačkom hotelu Esplanada odmaraju turisti, nasuprot njih ispred sjedišta HŽ-a okupilo se i do tisuću prosvjednika koji skandiraju "HDZ mafija"

20.02 sati U Domagojevoj ulici prosvjednici su prošli i pored stana ministra MUP-a Tomislava Karamarka gdje su se glasali kao Indijanci i vikali "Karamarko Jadranku"

20.00 sati Zbog prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđen jedan pješak povorka je izbjegla križanje Draškovićeve i Branimirove ulice gdje se sudar i dogodio. Trenutačno povorka traži alternativnu rutu do glavnog zagrebačkog kolodvora

19.47 sati Prosvjednici su nakon kratke blokade križanja Branimirove i Držićeve ulice, gdje su se dvoumili hoće li najprije posjetiti Hrvatske vode ili HŽ, ipak krenuli put Glavnog kolodvora.

19.40 sati Dok pozivaju građane na generalni štrajk prosvjednici su stigli ispred zgrade HAC-a i viču "Svi na ceste", "Kalmeta ostavka, Kalmeta ostavka!"

19.25 sati Nakon što su prosvjednici minutom šutnje odali počast, kako su rekli, svim žrtvama HDZ-a, povorka je krenula dalje Zvonimirovom ulicom te se nakratko zaustavila pred zgradom HSS-a. Vikali su "Friščiću, lopove" te su krenuli dalje prema Šubićevoj.

19.15 sati Prosvjedni skup upravo je stigao pred središnjicu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Kao i uvijek pozivaju Jadranku Kosor da odmah da ostavku, uzvikuju "Jaco odlazi, hoćemo izbore"

19.10 sati Na početku povorke naišli smo i na dva stranca. Naime, Nikola iz Italije i Rafael iz Portugala slikajući i debatirajući sa drugim prosvjednicima zapravo su se aktivno uključili u povorku, a na pitanje zašto to čine Rafael je odgovorio: "Mi podržavamo prosvjede, a kada smo vidjeli da se ovdje nešto događa, odlučili smo ustanoviti o čemu se radi jer mislimo da je dobro da se čuje glas naroda". Nikola, čini se, iskusni je prosvjednik. "Mi u Rimu stalno prosvjedujemo, uvijek tražimo odstupanje premijera, a iako ne znam zašto vama vaša premijerka ne odgovara, uvjeren sam da ste u pravu", rekao je talijanski student Kineziologije.

18.58 sati Prosvjedni skup kojem se u međuvremenu pridružilo već nekoliko stotina građana krenuo je Jurišićevom ulicom prema istoku grada.

18.55 sati Prosvjednici su iznenada dobili podršku i iz najviših političkih slojeva, tj. jednog ministra.  
- Ovo je za mene sloboda, sloboda govora. I mi smo se tako borili i demonstrirali protiv nepravde na Tajlandu, protiv preniskih plaća - rekao je Pothung Sunan iz ministarstva socijalne skrbi Tajlanda.

18.45 sati Nakon razgovora "vođa" razjedinjenih prosvjednika ipak se došlo do zaključka da će zajedno prosvjedovati. Povorka bi prema sadašnjim saznanjima trebala krenuti u 19 sati.
- Mi imamo jedan cilj, a to je da ujedinjimo sve političke opcije. Lijeve i desne, a zajednički nam mora biti da Vlada da ostavku i da se raspišu novi izbori, rekao je jedan od prosvjednika koji u svojim redovima ne žele trpjeti politikanstva.

18.25 sati Povicima "Svi na ulice" prosvjednici koji se protive ulasku u EU spojili su se sa ostalima te je sada na trgu oko 300 ljudi.

18.20 sati Prosvjedničke frakcije su se podijelile, na jednoj strani stoje oni koji se protive ulasku u EU dok s druge strane stoje organizatori današnjeg prosvjeda koji isključivo traže ostavku sadašnje vlade i nove izbore. "Jaca dala ostavku i radi kao profesor engleskog u Remetincu" stoji na jednom od transparenata koji je simbolično zapečatio političku karijeru premijerke Kosor. Kod fontane se sluša hrvatska himna u blues verziji dvojice glazbenika, a maketa crkve Sv. Marka koja je potpisana "nepoznati autor iz muzeja besplatnog obrazovanja" iza čega, kako smo saznali, stoje studenti Filozofskog fakulteta koji su kao i uvijek dio povorke.  

"Ostavka", "Izbori odmah",  zahtjeva 200 do 300 okupljenih prosvjednika na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Danas po prvi put u koordinaciju prosvjeda uključili su se i neki sindikati, a među njima i Nezavinski cestarski sindikat na čijem je čelu Mijat Stanić.

- Ne želimo nasilje i ne želimo politikanstvo. Percepcija je javnosti da se oko Pernara uvijek događaju incidenti - Stanić je pokušao objasniti svojevrsnu podjelu građanske bune. Napomenuo je kako je on jedan od inicijatora da sindikati uđu u prosvjede i da sam već dugo upozorava na probleme u društvu, prije svega, na korupciju. Osim njegovog sindikata, u prosvjede su se uključili Radnički sindikat HZMO-a, Republički sindikat Hrvatske, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara, Preporod, Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi, Sindikat zdravstva i socijalne skrbi.

Kako prosvjednici ne mogu nikako doći do Markova trga, dio njih izradio je minijaturnu Markovu crkvu koju su postavili tik do Manduševca oko kojega se okupljaju prosvjednici.

Komentara 386

OB
-obrisani-
19:32 01.04.2011.

Alo, otišla je premijerka. Eno je u Srbiji...

RA
radioniagara
20:19 01.04.2011.

http://www.youtube.com/watch?v=cBQFXo6oylk

JM
Juraj_MALI
08:25 02.04.2011.

Sinoć 100 000 prosvjednika, ha, ha, ha, ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije