Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesno pismo

Stoti rođendan partizanke koja je Staljinu odnijela Titovo 'ne'

Dragica Srzentić
Blic
19.11.2012.
u 17:26

Dragica Srzentić 1948. godine odnijela je povijesno pismo u Moskvu, a tada nije ni slutila što u njemu piše

Partizanka Dragica Srzentić koja je 1948. godine u Moskvu Josifu Staljinu odnijela povijesno pismo Josipa Broza Tita u kojem mu je rekao "ne", proslavila je danas u Beogradu svoj 100. rođendan.

Danas stogodišnjakinja, tada nije ni slutila što piše u pismu koje je nosila u Moskvu, a bilo joj je rečeno samo da otputuje do ministarstva vanjskih poslova i preda pismo ambasadoru Jugoslavije Vladimiru Popoviću.

– Nisam imala putovnicu, ali mi je rečeno da će Maršalat to srediti. Dobila sam to pismo koje sam predala ambasadoru, a on mi je rekao da moram ostati dok ne dobijem odgovor. Predivno sam se provela u Moskvi, išla sam u kazalište, galerije... Na kraju mi je ambasador rekao da ima odgovor i da moram ići – kazala je za Blic stogodišnjakinja.

U Beograd se vratila sa Staljinovim odgovorom, ali je sadržaj poruke koju je nosila doznala tek puno kasnije.

– Kasnije sam tek saznala što je pisalo i bilo mi je žao zbog toga jer sam smatrala da nemaju pravo napadati Ruse koji su oslobodili Beograd i svoje kosti ostavljali ovdje. Mi sami ne bismo uspjeli osloboditi Beograd – kaže Dragica Srzentić koja je 1951. godine proglašena državnim neprijateljem i osuđena na 10 godina zatvora, od kojih je odslužila četiri i pol godine.

– Više ništa ne očekujem za sebe, ali nadam se da će svijet ipak naći načina da u njemu ljudi žive kao ljudi, pravednije – poželjela je za svoj stoti rođendan Dragica.

>> Pogledajte unutrašnjost tajnog Titova bunkera na Zlataru

Komentara 3

OB
-obrisani-
18:13 19.11.2012.

Da, i.......? Čemu ova priča?

FR
frkafuljak
19:05 19.11.2012.

S čim se te aveti hrane da tak dugo žive?

KR
krka
08:33 20.11.2012.

I to vam je vijest ??? Kaj sve građani Hrvatske plačaju ! Očito je, kak isvi partizani imala izuzetno težak život kad je dočekala 100-tu ! Jeste žutilo od novinarstva,prešišali ste i Jutarnji list i Globus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije