Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužna statistika

Stopa samoubojstva u Grčkoj porasla za 36% zbog mjera štednje

Depresija
Foto: Davor Puklavec/Pixell
03.02.2015.
u 09:20

Ustanovili su to američki i grčki znanstvenici koji su proveli studiju statističkog mjerenja samoubojstava u toj zemlji od 1983. do 2012. godine

Stopa samoubojstava u Grčkoj povećala se za 35,7 posto od lipnja 2011. godine, odnosno od kada je tamošnja vlada najavila uvođenje strogih mjera štednje.

Ustanovili su to, piše The Verge, američki i grčki znanstvenici koji su proveli studiju statističkog mjerenja samoubojstava u toj zemlji od 1983. do 2012. godine te ih povezali s ekonomskom situacijom i mjerena štednje. Studija je objavljena u britanskom medicinskom časopisu BMJ Open, no mnogi su izrazili sumnju u povezanost stope samoubojstava i ekonomske krize. Njeni autori pak ističu da se dobiveni rezultati ne bi trebali tumačiti kao kritika politike.

- Mi nismo ekonomisti ili ministri financija i bankari tako da nećemo komentirati aktualne mjere štednje. Međutim, smatram da političari mogu razumjeti kako mjere štednje mogu potencijalno djelovati negativno na javno zdravstvo - komentirao je Charles Branas, epidemiolog sa Sveučilišta u Pennsylvaniji i glavni autor studije.

>>Milanović o francima: Davati svaki mjesec sve prihode za kredit je samoubojstvo

>>Svaki mjesec ubiju se tri top bankara. U godinu i pol na čudan način umrla 52
 

Komentara 2

BB
brle brkić
17:17 03.02.2015.

demokracija jede svoju djecu,i neče stat dokse nekaže stop kapitalizmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije