Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE GLAVNI TAJNIK

Stoltenberg brani NATO i krivi afganistanske vlasti za dolazak talibana na vlast

Foto: NTB/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
17.08.2021.
u 20:14

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg okrivio je u utorak afganistanske vlasti za "tragediju koju danas gledamo" i dolazak talibana na vlast u Afganistanu te je branio NATO savez, ali priznao da je potrebno izvući lekcije iz toga.

Snage NATO-a "hrabro su se borile" u Afganistanu, ali su bile iznenađene "političkim i vojnim kolapsom proteklih tjedana, brzinom koja se nije predvidjela", priznao je Norvežanin na konferenciji za medije. 

"Afganistanske političke snage nisu se uspjele suprotstaviti talibanima i postići mirno rješenje koje su sami Afganistanci očajnički željeli", rekao je glavni tajnik NATO-a. "Upravo je neuspjeh afganistanskih vlasti doveo do tragedije koju danas gledamo", istaknuo je Stoltenberg. 

NATO nastoji "zajamčiti sigurnost" svog civilnog osoblja i ondje prisutnih afganistanskih zaposlenika i "neumorno radi na održavanju svojih operacija u zračnoj luci Kabul", rekao je Stoltenberg nakon sastanka s veleposlanicima članica NATO-a. 

"Oko 800 civila koji rade za NATO ostalo je (u Kabulu) obavljati ključne funkcije u vrlo kompliciranim okolnostima, uključujući zračni promet, upravljanje gorivom i komunikacije", dodao je.

VIDEO Talibani uživaju u zabavnim parkovima dok ljudi masovno bježe iz zemlje

Nakon kaotičnih scena u ponedjeljak koje su rezultirale obustavom letova za Kabul, "operacije u zračnoj luci postupno se pokreću, a na sastanku u utorak članice NATO-a najavile su slanje dodatnih aviona za evakuaciju, precizirao je šef NATO-a.

Upozorio je da "talibani moraju poštovati i omogućiti siguran odlazak onima koji žele napustiti zračnu luku, a ceste i granice moraju ostati otvorene".

Dolazak talibana na vlast uslijedio je nakon što su Sjedinjene Države i NATO počeli povlačiti svojih preostalih 9500 vojnika, uključujući 2500 američkih vojnika u Afganistanu početkom svibnja. 

"Potrebna nam je iskrena i lucidna procjena angažmana NATO-a u Afganistanu. Unatoč znatnih ulaganjima i žrtvama s naše strane dva desetljeća, kolaps je bio brz i iznenadan. Možemo izvući puno lekcija iz toga", priznao je Stoltenberg. 

Ipak, "također moramo priznati i napredak zabilježen" od početka zapadne intervencije, a čiji je cilj bio "spriječiti zemlju da služi kao utočište za međunarodni terorizam" nakon napada 11. rujna 2001., naglasio je. Primijetio je da u dva desetljeća nije bilo terorističkih napada organiziranih iz Afganistana na teritorij članica Saveza. 

"Odgovornost onih koji preuzmu vlast je osigurati da se međunarodni teroristi ne nastane ponovno" u toj zemlji, dodao je.

Rekao je da će NATO saveznici ostati na oprezu i biti spremni napasti terorističke skupine iz daljine ako uoče da se ponovno pokušavaju uspostaviti. 

"Zahvaljujući našoj vojnoj prisutnosti i podršci međunarodne zajednice u Afganistanu je odrasla nova generacija muškaraca i žena, obrazujući se, sudjelujući u politici, vodeći svoja poduzeća i koristeći prednosti društvenih medija (... ) Ovaj napredak neće se moći tako lako izbrisati", želi vjerovati glavni tajnik NATO-a.

Ključne riječi

Komentara 17

AN
Antidominium
22:07 17.08.2021.

Buš je obećao uništenje Talibana. Vi za 20 godina niste ih uništili, niste oslabili, čak su ojačali i rastjerali NATO i afganistansku vojsku kao kokoške. Prema tome vi jedni i drugi ste u odnosu na Talibane- vojsku u papučama i dronjcima obična vojska od kartona i protivnici NATO i USA mnogo će iz ovoga isčitati. Stoltenberg može biti dječiji pisac bajki, oni će mu povjerovati.

MA
marijaqwer
21:01 17.08.2021.

Stoltenberg kaže da su naučili lekciju a odmah poslje tvrdi da će ostavština 20 godišnje propale misije potrajati duže ,a glavni projekt te misije ( afganistanska vojska ) nestala 15 dana prije nego što se osamostalila. Uvjeravali on nas ili sam sebe u to što tvrdi???

CR
CrniP
20:21 17.08.2021.

Smijesan neki lik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije