Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD NE ŽELI NEBODERE

Stoji investicija od milijardu kuna, a gradili bi hotel i zgrade od 20 katova

Pogled na splitsku katedralu i buduću najvišu zgradu u Hrvatskoj
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
30.09.2020.
u 18:35

Na dva najviša kata bili bi smješteni najluksuzniji, tzv. penthouse stanovi. Imali bi terase s ostakljenom ogradom i jednim od ljepših pogleda na tom dijelu obale

Činjenica da kod nas od biznis-ideje do realizacije ponekad, često potpuno neopravdano, proteknu i desetljeća, odbila je od Hrvatske mnoge investitore. Oni koji ne odustanu, nerijetko dobiju priliku brusiti vlastito strpljenje. Jedan od njih je i dr. Ciril Zovko, vlasnik Importanne grupe, koja u Zagrebu ima dva trgovačka centra, a u Dubrovniku pet hotela najviše kategorije.

Njegova zamisao o gradnji stambeno-turističkog kompleksa s četiri nebodera (jedan za hotel, tri za stanovanje) u splitskom Duilovu također već neko vrijeme tavori samo na papiru. Radi se o greenfield investiciji vrijednoj milijardu kuna, koja bi trebala donijeti posao za čak 600 ljudi, a samo bi grad i država, napominje nezadovoljni investitor, uprihodili 200 milijuna kuna kroz poreze i ostala davanja. U Importanne Grupi sumnjaju čak da su njihov projekt iz nekog nepoznatog razloga namjerno blokira.

Foto: VL

Urbanističke smjernice

- Importanne Grupa još je 2017. pripremila projekt sukladno urbanističkim smjernicama koje su izdale tadašnje gradske vlasti, angažirala lokalne arhitekte i uložila deset milijuna kuna samo u pripremu projekta. Od trenutka dolaska novog gradonačelnika na vlast, gospodina Andre Krstulovića Opare, naša Grupa, usprkos brojnim pokušajima, nije uspjela uspostaviti bilo kakvu vrstu  komunikacije. Vlasnik tvrtke, dr. Ciril Zovko, izražava veliko razočaranje takvim tretmanom. Kaže da se projekt ignorira, a da bi se takvu investiciju u većini zemalja dočekalo s crvenim tepihom - poručuju iz Importanne Grupe.

Priča, inače, datira od 2008., kad je Grad Split raspisao međunarodni natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje "područja Gradskog projekta broj 7 Duilovo". Izabrani autorski tim u natječajnoj je dokumentaciji predvidio objekte visine do pet katova, a neboderi se u planovima, ističu u gradskoj upravi Splita, pojavljuju naknadno. U spornom pitanju posredovalo je i Ministarstvo graditeljstva, stoji u odgovoru predstavnika uprave Grada Splita, koje je "presudilo" da je visina planiranih objekata određena upravo izborom natječajnog rada.

- Stručni izrađivač nije dostavio Nacrt prijedloga Urbanističkog plana uređenja za sjeverni dio Gradskog projekta Duilova te nije mogao biti upućen u postupak utvrđivanja Prijedloga plana za javnu raspravu. Budući da javna rasprava o prijedlogu plana nije objavljena u roku od dvije godine od dana objave Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja za sjeverni dio Duilova, ta je odluka i prestala važiti - odgovaraju iz gradske uprave Splita, gdje tvrde da je predstavnik investitora i izrađivača plana u više navrata bio na konzultacijama u stručnim službama Grada Splita te da je podnesen i zahtjev za izmjenu GUP-a.

Iz ureda splitskog gradonačelnika poručuju i da ne postoji nijedan zahtjev za službenim sastankom s prvim čovjekom splitske vlasti od investitora, ali napominju i da gradonačelnik Andro Krstulović Opara ne pristaje na neslužbene sastanke izvan gradske uprave. Predstavnike Importanne Grupe, koja je zemljište na Duilovu kupila krajem 2015., a u projektu su aktivni od godine poslije, ovi odgovori ne zadovoljavaju. Nisu im jasni, imaju svoju argumentaciju i pozivaju se na natječaj koji je uslijedio 11 godina nakon spominjanog međunarodnog natječaja iz 2008.

Bombastična najava pa ništa

- Suština je cijele priče da se gradska vlast Splita poziva na natječaj koji zapravo više i nije relevantan, taj iz 2008. Za ovaj je slučaj relevantan pobjednički rad iz natječaja provedenog 2017. godine, koji se odnosi na širi pojas žnjanskog platoa, a uključuje i područje Duilova o kojem govorimo. Taj je natječaj raspisan u mandatu aktualnoga gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare, a u pobjedničkom radu već su ucrtani neboderi od 17 katova. Pritom članak 85. u GUP-u i ne definira samu visinu nebodera. Osim toga, sve što se radilo i prije natječaja iz 2017. radilo se u dogovoru s gradskom vlasti Splita. Pa zar bi itko ozbiljan potrošio više od milijun eura za neki projekt, a da nije u suglasju s vlasti na tom području - pitaju se u Importanne Grupi.

Pita se zasigurno i splitska javnost zašto se nakon bombastičnih najava na Duilovu ništa ne događa. Stvarno je vrijeme da akteri napokon sjednu za isti stol.

U projektu hotel, kongresni centar, trgovine, neboderi

Importanne grupa na Duilovu planira graditi stambeni kompleks s trgovinama, hotelom, bazenom i kongresnim centrom. Projekt predviđa tri stambena tornja od po 16, 17 i 20 katova. Svaka bi etaža imala šest do deset stanova, kvadrature 60 do 100 četvornih metara.

Na dva najviša kata bili bi smješteni najluksuzniji, tzv. penthouse stanovi. Svi stanovi imali bi istaknute terase s ostakljenom ogradom i jednim od ljepših pogleda na tom dijelu obale. Stambeni dio uključivao bi i četiri komforne vile od po petstotinjak četvornih metara. Hotel bi, prema ovoj zamisli, imao 256 soba i apartmana na 16 etaža, iz kojih bi također pucao pogled na Stobreč, Split i Brački kanal.

Hotel bi imao i dvoetažnu depadansu te kongresni centar, koji je također zamišljen na dvije etaže. Projekt, koji trenutačno stoji na mrtvoj točki, u turističkom dijelu predviđa i fitness, wellness i beauty centre te unutarnji i vanjski bazen

Komentara 36

DU
Deleted user
19:40 30.09.2020.

mrs u 3pm vi i neboderi..Dalmacija je 2500 godina kulture i mediteranskog štiha. Dalmacija je kamen,škure,skalini,more,mrize,loza i masline,a ne staklene rugobe i kulturocid.

BO
Bo
19:55 30.09.2020.

Triba uništiti vili tisučljetni grad da se par lopova obogati. Izgleda ka dildo u kršu

Avatar rubinet
rubinet
20:45 30.09.2020.

Neka naprave neboder,ali vodoravno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije