Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolores Lambaša

Matavulj ipak ide u zatvor 
jer je usmrtio mladu glumicu

Stojan Matavulj
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/9
03.02.2016.
u 20:15

Stojan Matavulj prvo je dobio uvjetnu za Lambašinu smrt. 
Sud je uzeo u obzir olakotne okolnosti koje su sada poništene

Zbog izazivanja prometne nesreće, u kojoj je u listopadu 2013. na autocesti Bregana – Lipovac kod Sredanaca poginula glumica Dolores Lambaša, glumac Stojan Matavulj ipak će ići u zatvor. Odlučio je tako Županijski sud u Slavonskom Brodu, Stalna služba u Požegi, preinačivši prvostupanjsku presudu kojom je Matavulju izrečena uvjetna kazna od devet mjeseci uz rok kušnje od dvije godine. Kako stoji u obrazloženju presude, viši sud smatrao je da je Općinski sud u Slavonskom Brodu pogriješio kada je na glumca primijenio institut izvanrednog ublažavanja kazne i osudio ga na kaznu koja je manja od zakonskog minimuma. Naime, za ovakvo kazneno djelo predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora, a prvostupanjski sud zaključio je kako kod Matavulja postoje naročito olakotne okolnosti zbog kojih ne treba ići u zatvor. Među ostalim, kao olakotnu okolnost sud mu je uzeo u obzir neosuđivanost, iskreno kajanje i žaljenje te činjenicu da je roditelj jednog djeteta. Viši sud je pak smatrao da te okolnosti nisu dovoljne da bi se glumcu izrekla uvjetna osuda, odnosno da bi se primijenio institut izvanrednog ublažavanja kazne.

Preblaga sankcija

– Neosuđivanost optuženika zasigurno nije naročito olakotna okolnost jer je neosuđivanost jedno normalno i opće stanje koje postoji kod većine, a ni iskreno kajanje i žaljenje zbog počinjenog djela također nije naročito olakotna okolnost, kao ni činjenica roditeljstva jer su ljudi u dobi optuženika većinom roditelji – piše u drugostupanjskoj presudi. Viši sud također smatra da se preblagom sankcijom koja je bila izrečena Matavulju drugim sudionicima u prometu šalje neprimjerena poruka.

Osim toga, Županijski sud navodi kako prvostupanjski sud kod odmjeravanja kazne glumcu nije imao u vidu i evidentne otegotne okolnosti koje je Matavulj na sudu i sam priznao. Naime, u trenutku nesreće u krvi je imao 0,66 promila alkohola i vozio je nakon neprospavane noći.

Preminula u bolnici

– Optuženi je sjeo za upravljač i krenuo na put iako cijelu prethodnu noć nije spavao, već je boravio u ugostiteljskim objektima i konzumirao alkohol – zaključuje viši sud te ističe kako je Matavuljeva krivnja i u tome što je vozio 130 kilometara na sat u uvjetima mraka i “čepova” magle. Kao što je poznato, Lambaša i Matavulj kobne su se večeri vraćali iz Beograda te su stali u Iloku gdje su proveli večer u iločkim podrumima. Iako su unajmili sobe kako bi prenoćili, ipak su krenuli na put. Kad se nesreća dogodila, glumica je spavala na suvozačevu sjedalu. Kada je Matavulj zbog nepridržavanja razmaka i neprilagođene brzine udario u vozilo ispred sebe, glumica je ispala iz automobila pri čemu je teško ozlijeđena. U bolnici je ubrzo podlegla teškim ozljedama.

– Zadovoljni smo što je kazna preinačena u zatvorsku, no ni ova kazna nije adekvatna – komentirao je drugostupanjsku presudu odvjetnik glumičinih roditelja Krešimir Škarica.

>> Stojan Matavulj: Ne osjećam se dobro. Imam poteškoća sa spavanjem

>> Matavulj: U šoku sam, žao mi je što sam izgubio dobru prijateljicu

Komentara 50

HH
helgin@hogar
20:24 03.02.2016.

koja je razlika izmedju njega i tome horvatincica, stojan je ko crkveni mis i ne moze potplatiti sudove, ne moze donirati predizborne kampanje! pravda nije ista za sve, zao mi covjeka jer se kajao i sigurno ga savjest izjeda, dok bi tomo jos na sud s talijanima zbog stete na jahti!!! hrvatsko pravosudje srami se!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:29 03.02.2016.

Tko mu je kriv kad nije dovoljno uplatio. Nek pita barbu Horvatinčića kako se to pravilno radi.

Avatar temohpab
temohpab
20:19 03.02.2016.

Trebao je ubit dvoje kao izvjesni T.H. onda bi ga jamačno oslobodili .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije