Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija HPK

Stočari za posebno označavanje hrvatskoga mesa

meso
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
07.03.2019.
u 13:10

Domaći proizvođač tovne junadi, koji je 250 dana na svojoj farmi hranio uvozno tele, jer domaćih nema dovoljno, nema pravo na oznaku “Mesa domaćih farmi”

Afera s poljskim mesom domaće je stočare okupila oko inicijative da se hrvatsko meso u trgovinama obilježava nadstandardnom oznakom, deklaracijama na kojima će potrošači moći doista pratiti sljedivost nekog mesa od farme do stola, čak i da, kao u nekim zemljama, bude označeno zastavicom matične države, čulo se na jučerašnjoj konferenciji za medije Hrvatske poljoprivredne komore.

Zvonko Širjan iz Odbora za tovno govedarstvo HPK kazao je da trgovci trenutačno na mjesto proizvođača stavljaju svoje ime pa ispada da je podrijetlom iz Vukovarske ulice ili Slavonske avenije u Zagrebu, gdje se nalazi sjedište trgovca.

– Svi znaju da tamo nema farme i zato se ta praksa mora hitno mijenjati – kazao je Širjan. Domaći su proizvođači podložni svim mogućim inspekcijskim kontrolama pa isto to traže i za uvozno meso. Da apsurd bude veći, trgovac koji ga je samo uvezao ističe se kao proizvođač, dok domaći proizvođač tovne junadi, koji je 250 dana na svojoj farmi hranio uvozno tele, jer domaćih nema dovoljno, nema pravo na oznaku “Mesa domaćih farmi”.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak kaže da za RH vrijede pravila EU. Deklarira se proizvođač koji proizvod stavlja na tržište i jamči zdravstvenu ispravnost tog proizvoda.

No u Ministarstvu se radi na označavanju podrijetla mesa kako bi kupac bio siguran da je kupio hrvatski proizvod. Na upozorenje iz HPK da je 440 OPG-ova brisano iz ARKOD-a i izgubilo dio pašnjaka za stoku, oko 19.000 čestica ili 7000 ha kojima gospodare Hrvatske šume, Kraljičak je rekao da je taj problem iz 2015. kad su se neki na zemlju upisivali na osnovi dva svjedoka ili bez njih i nisu ušli u posjed zemlje putem natječaja, a ostvarivali su oko 1000 eura po hektaru potpora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije