Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 PITANJA O POTRESIMA

Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/15
31.03.2020.
u 13:37

Donosimo odgovore na pitanja koja su građani ovih dana najviše puta postavili stručnjacima iz Seizmološke službe.

Prozori se tresu, čuje se zvuk nalik grmljavini, a Zagrepčani su i dalje u strahu od udara koji bi, poput onog magnitude 5,5 po Richteru, mogao dodatno razoriti grad. Događa se to barem nekoliko puta svaki dan, a stanovnici metropole, pogotovo oni u blizini epicentra, žive u neizvjesnosti. Stručnjaci Seizmološke službe Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pokrenuli su grupu na Facebooku putem koje su od članova primali informacije o doživljaju i opažanju tih potresa. A da bi ih informirali, ali i umirili, pozvali ljude da postavljaju pitanja o potresu, a mi donosimo odgovore na ona “najlajkanija”.

1. KOD KOJE JAČINE TREBA NAPUSTITI DOM? ZADNJIH DANA “DRMAJU” MANJI UDARI PA NISMO SIGURNI JE LI BOLJE IZIĆI ILI NE. 

Kad potres završi, potrebno je mirno i staloženo, bez panike, napustiti zgradu. Kod kvalitetno građenih objekata, armiranobetonskih i novijih zgrada, nema potrebe izlaziti za slabijih potresa. Kod oštećenih, pak, izlaziti treba samo ako postoji bojazan od urušavanja. Potresi magnitude ispod 4,5 po Richteru ne bi trebali raditi štete, ali ako su objekti jako oštećeni, bolje je izići.

2. UNATOČ PONAVLJANJU DA SU NAKNADNA PODRHTAVANJA NORMALNA, MNOGI I DALJE SKAČU NA SVAKO LJULJANJE. ŠTO IM MOŽETE REĆI DA IH UMIRITE? 

Teško je ljude umiriti, riječ je o jednom od osnovnih strahova na koji ne možemo utjecati. U ovoj situaciji, svakako ćemo se tresti još jedno razdoblje, koje može i dulje potrajati. Veće su šanse da se ljudi ozlijede tijekom panike nego da ih ozlijedi urušavanje zgrade, iako obje opasnosti postoje.

3. MNOGI JAVLJAJU DA JE U DANIMA PRIJE POTRESA 22. OŽUJKA NEKOLIKO PUTA ZATUTNJALO. POSTOJE LI “PRETPOTRESI” I KAKO FUNKCIONIRAJU? 

Postoje i tzv. foreshocks, koji dolaze prije potresa, i tzv. aftershocks poslije njega. Nažalost, u našim uvjetima nemoguće je ocijeniti je li riječ o “foreshocku” dok 
se ne dogodi glavni potres. Također, ljudski mozak često stvara uzroke gdje ih nema, tako da nije rijetko naknadno povezivanje nekih slučajnosti u zaključke.

4. DRUŠTVENIM MREŽAMA ČESTO KRUŽE LAŽNE VIJESTI, GDJE JE NAJBOLJE INFORMIRATI SE? 

Najbolje je informacije tražiti od službenih tijela. Slušajte upute Stožera civilne zaštite i Vlade. Centar 112 ima kapacitete da primi veći broj poziva.

VIDEO: Zagrebačka katedrala oštećena u potresu

5. KAKO I GDJE ZA POTRESA ZBRINUTI SLABO POKRETNE RODITELJE? JE LI IH BOLJE IZVUĆI NA ULICU ILI SKLONITI U NEKI DIO KUĆE?

I ukućane i sebe najbolje je smjestiti ondje gdje ne postoji opasnost od pada predmeta s visine. Ako je objekt narušen statički, obvezno ga treba napustiti. 

6. ZAŠTO PONEKAD PO DAN ILI DVA NEMA OSJETNOG PODRHTAVANJA, A ONDA CIJELU NOĆ BRUJI, ODNOSNO TUTNJE MALI POTRESI? ZNAČI LI TO DA STIŽE VELIKI POTRES?

Nakon jačeg potresa dolazi do niza naknadnih. Kada je riječ o tzv. brujanju, ono je nekad dobar znak jer znači da se plohe poravnavaju lagano klizeći, bez zapinjanja. Nažalost, veći udar se ne može isključiti jer Zagreb će kadtad doživjeti potres magnitude 6,3 prema Richteru ili slične.

7. MOŽE LI ZAGREB POGODITI POTRES JAČI OD ONOG 1880.? KOJA JE NAJVEĆA MAGNITUDA ZA NAŠE PODRUČJE? 

Očekuje se da Zagreb može pogoditi potres magnitude oko 6,3 prema Richteru, poput onog u L’Aquilli.

8. TREBAM LI SE ODSELITI IZ KUĆE U ČUČERJU JER NE ZNAM ŠTO OČEKIVATI? ZA SVAKO PODRHTAVANJE BOJIM SE DA JE UDAR KOJI ĆE SVE UNIŠTITI. 

Ni dosad nismo znali kad očekivati potres iako smo bili svjesni da se može dogoditi. Ako vam je kuća jako oštećena, možda je bolje pozvati stručnjake da je pregledaju i savjetuju vas.

9. OSJETIMO LI SAD ZBOG NEDOSTATKA PROMETA (TRAMVAJA, VLAKOVA...) I POTRESE KOJE INAČE NE BISMO PRIMIJETILI I KOLIKO SU ZAPRAVO TI SITNI UDARI ČESTI?

Naravno da kad nešto osluškujemo, i kad nema gradske vreve, osjetimo i ono što bismo inače propustili. Potresi su jako česti, onih magnituda od 2 do 2,5 po Richteru na području Hrvatske godišnje ima više od 200. U slučaju da nema serija potresa, i više.

10. KOJA SU PODRUČJA GRADA NAJUGROŽENIJA, KOLIKO JOŠ IMAMO “ŽARIŠTA” OSIM KAŠINSKOG RASJEDA?

Cijeli je Zagreb ugrožen od potresa jer su udaljenosti od mogućeg epicentra male. Naravno, područja uz sam epicentar stradaju najviše. 

Komentara 21

MA
mario1403
14:05 31.03.2020.

sad nakon ovog sam više uznemiren i imam više pitanja nego što sam dobio odgovora.

AD
adminka
03:29 01.04.2020.

Kako neko može reči da ne može predvidjeti potres, ali može sa sigurnošću reči da će Zagreb sigurno jednom zadesiti potres jačine 6,3?? Odakle mu ta sigurnost, da ovo nije bio najjači potres koji može biti, jer se ipak stvarii slježu, nego će tek 6,3 slegnuti ploće? Koliku samo paniku među ljudima mogu takve tvrdnje izazvati?

CH
Chan
06:15 01.04.2020.

Ovo stvarno još više uznemiruje. Mislim da bi bilo puno bolje da seizmolozi prestanu davati bilo kakve informacije, a pogotovo savjete poput "budite staloženi" itd. Rizik je i taj rizik je stalno prisutan. Na Zemlji je sve rizik i nikad ne znaš što te čeka. No, predstavljat se kao znanstvenik sa savjetima i smjernicama poput "neće potres, ali bi ipak mogao" je sramota. Bolje šutiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije