Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napravite popis

Što vam je sve potrebno ako završite u samoizolaciji?

Masovna kupovina namirnica zbog koronavirusa
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
1/5
13.03.2020.
u 09:12

Prije nego što idete u kupovinu, napravite popis onoga što će vam stvarno biti potrebno i čega bi vam moglo nedostajati, ne kupujte stvari koje inače ne koristite

Hrvati su masovno pohrlili u trgovine i opustošili police zbog mogućeg jačeg širenja koronavirusa kojim je trenutačno u Hrvatskoj zaražena 31 osoba.

U samoizolaciji je više od 5.000 ljudi što znači da oni ne smiju izlaziti iz kuće i kretati se među ljudima. No, što vam je zapravo potrebno ako završite zatvoreni unutar svoja četiri zida?

Dovoljno je da imate namirnica za dva tjedna, a ne da nagomilate hrane za sljedećih pet godina, pišu 24 sata.

U kućanstvu svakako trebate imati dovoljno brašna, ulja i tjestenine, ovisno koliko koristite. Ledenicu napunite mesom i smrznutim povrćem, a dobro će vam doći i konzervirana hrana poput graha, ribe i povrća.

VIDEO Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Prije nego što idete u kupovinu, napravite popis onoga što će vam stvarno biti potrebno i čega bi vam moglo nedostajati, ne kupujte stvari koje inače ne koristite.

Pitajte i ostale ukućane što misle da bi im moglo zatrebati tijekom tog perioda, pa dodajte na popis i pripremite.

Osim namirnica, ne zaboravite na artikle za osobnu higijenu, poput toaletnog papira, maramica, sapuna, a provjerite i u kakvom vam je stanju kućna ljekarna te kupite lijekove za bolove i snižavanje temperature.

Provjerite i je li vam toplomjer ispravan, a potreban će vam biti i alkohol za dezinfekciju kao i sredstva za čišćenje.

Ako imate malu djecu, kupite paket pelena više kao i hranu koju dijete konzumira.

Djeci objasnite novonastalu situaciju te ih podsjećajte na važnost osobne higijene i redovito pranje ruku.

Ovo je popis osnovnih namirnica koje trebate imati kod kuće:

– sol, brašno, šećer, ulje, pasirana rajčica, kava, mljeveno meso, toast kruh, smrznuto povrće, svježa jaja, jabuke, krumpir, riža, sir, suhomesnati proizvodi, mlijeko, grah, ukiseljeno povrće, voda, pekmez, luk, češnjak.

VIDEO 20 novosti o koronavirusu

Popis za kućanstvo:

– toaletni papir, sredstva za čišćenje, pasta za zube, prašak za rublje, sapun, gel za tuširanje, šampon za kosu, maramice, komplet prve pomoći, deterdžent za suđe...

Kućna ljekarna:

– toplomjer, alkohol, lijekovi za snižavanje temperature i bolove, sprej za nos, sirup protiv kašlja

Ako sumnjate da imate koronavirus ne idite izravno u bolnicu nego nazovite svog liječnika ili dežurnog epidemiologa na brojeve u svojoj županiji:

>> Tema: Koronavirus

Komentara 3

SO
Sir Oliver
09:22 13.03.2020.

Odakle mi novac za sve ovo?!!

SI
sisavac
11:25 13.03.2020.

u samoizolaciji treba imati najmanje slijedeće: ženu (ne nužno svoju). dovoljno hrane i pića, ne nužno baš sve da bude voda. objekt dovoljno daleko od drugih da se ne zarazite nepotrebno kad odete van baciti smeće. ugasiti tv, radio, jer to jako loše utječe na raspoloženje. ne javljati se na mobitel. biti strpljiv, iskoristiti vrijeme za druženje, imati uglavi da je ovo samo privremeno, i neće vječno trajati.

SV
sveznam1
10:58 13.03.2020.

ti sto kupuju ko ludi možda znaJU nesto vise od nas i mene..izgleda da ce sutra korona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije