Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogledalo, ogledalce

Što sve simetrije imaju zajedničko?

volim matematiku
Foto: Thinkstock
07.10.2014.
u 11:23

Jedna od najelokventnijih žena Napoleonova doba i jedna od njegovih najvećih protivnica, barunica Anne Louise Germaine de Staël – Holstein rekla je kako je ogledalo ispovjednik koji drži jezik za zubima. I inače u svakodnevnom životu pod simetrijom smatramo onu zrcalnu, očuvanje oblika u razmjeni s lijeva na desno, onako kako to biva kada se pogledamo u ogledalo. Smjerovi gore-dolje, pak, uvjetovani su gravitacijom, a sprijeda-straga gibanjem.

Grčka riječ symmetría znači razmjer, sklad, pravilnost. Ono što sve simetrije imaju zajedničko jest to što konkretan oblik ili svojstvo ostaju isti bez obzira na tu promjenu. Sve što je pravilno i proporcionalno lijepo je, pa čak i kada je riječ o pravilnom zvuku, poput otkucaja srca.

Provjerite kako se simetrijskim razmatranjima rješavaju različiti matematički problemi. Naučite i što je inverzija, kako izgleda srcolika krivulja kardioida, što su Steinerovi krugovi!

Ključne riječi

Komentara 1

HE
hellen3353
13:56 05.11.2014.

Za simetriju imam samo jedan odgovor: 8

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije