Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVERBALNA KOMUNIKACIJA

Što su kandidati govorom tijela poručili biračima

milan bandić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
29.12.2009.
u 10:29

Da bi pobijedio Bandića u drugom krugu, Josipović mora poraditi na držanju, uvjerljivosti i odlučnosti; Pobjednici su se ponijeli nekulturno ne čestitavši jedan drugome, kaže prof. Ljiljana Buhač.

Dvojica se pobjednika prvog kruga predsjedničkih izbora svojim prvim obraćanjem javnosti u izbornoj noći nisu proslavila, a propustivši jedan drugom čestitati na prolasku u drugi krug, obojica su demonstrirala nimalo kulturno ponašanje, ocjenjuje profesorica Ljiljana Buhač, konzultantica i trenerica komunikacijskih vještina i fiziognomije.

Ivo Josipović ostao je vjeran svom mlakom i statičnom imidžu: govor mu je bio mlak, bez jasne poruke, osim naučenih poruka iz svoje kampanje koje je ponavljao poput papagaja.

Poput filmske zvijezde
– Stekao se dojam da je zatečen, da improvizira i na licu mjesta smišlja što će reći. Poruka "svjetlo i tama" te "zakon i bezakonje" također je izrečena bez snage: bio je neuvjerljiv i skrušen. Te poruke upućuju na to da će se i u budućnosti ponašati u rukavicama. Malo više živosti i entuzijazma ne bi mu škodilo. Želi li pobijediti Bandića u drugom krugu, morat će promijeniti držanje i biti uvjerljiviji i odlučniji. Kad izlazi iz njegovih usta, borba protiv kriminala zvuči kao čaj od kamilice – kaže prof. Buhač.

Kao njegova potpuna suprotnost, protukandidat Milan Bandić javnosti se obratio u svom “kazališnom stilu”: dolazak u maniri filmske zvijezde pet minuta prije proglašenja rezultata, slikanje sa svima onima koji su to željeli pa tek onda obraćanje javnosti.

– Prema Bandićevu ponašanju vidjelo se da je razočaran. I ako je želio ostaviti suprotan dojam, u tome nije uspio. Nije bilo pobjedničkog duha, već samo velika samokontrola, prisiljen i suzdržan osmijeh te ukočeno držanje tijela, čvrsto držanje za govornicom. Ukopano stajanje upozorava da je stijena poljuljana. Govor mu je bio populistički, naučen, s mnogo rečenog, malo razumljivog – tumači prof. Buhač te dodaje da je “vuk na kraju pokazao svoje pravo lice”.

Iako se tijekom kampanje suzdržavao od napada na protukandidate, ovaj je put u obraćanju javnosti pokazao “kako on to zna raditi”.

Pogled koji ‘ubija’
– Obračun uz pomoć daljinskog upravljača upućuje na to da će maska pasti i da će se pucati iz svih raspoloživih sredstava. Kada je podizao daljinski, mogli smo primijetiti da mu je ruka podrhtavala, a kod izgovora riječi “da predsjednik ne smije biti daljinski upravljač Zorana Milanovića…”, oči su mu zasuzile: čvrsto ih je stisnuo, a pogled mu je potamnio pa ste imali osjećaj da pogledom ubija. Bio je to jaki izraz ljutnje – primijetila je profesorica Buhač.

Euforija Bandićeva tima, međutim, djelovala je kao da radi po dobro napisanom scenariju.

– Stekao se dojam da svojim ponašanjem žele popraviti raspoloženje Bandiću – kaže Ljiljana Buhač koja je za Večernji list kratko analizirala i ponašanje izbornih gubitnika.

Sudeći po tonusu mišića obraza i grču na licu, na rubu suza, poraz je najteže podnio Nadan Vidošević, a Andrija Hebrang brzo se vratio u ulogu rigidne i nezadovoljne osobe, sa sebe zbacivši hinjenu ležernost. Kandidatkinja Vesna Pusić, međutim, svojim je držanjem svima očitala lekciju kako ostati dostojanstven i u porazu.

Komentara 31

NE
nervioso
11:00 29.12.2009.

USA i je imala Busha - najvećeg kretena ikada... pobjedi li bandić - i mi ćemo imati! isti su, ko blizanci... i jedan i drugi su prave seljačine koje su došle izigravati kauboje, ne znaju ni svoj jezik a kamoli tuđi... oh jes, jes...maj najm is milan bandić end ajm prezident of croejša... aj vil biti najveći šerif na ovim prostorima...

NE
nervioso
11:13 29.12.2009.

i još uvijek ovisi... kod nekih....

AA
AA
10:56 29.12.2009.

USA je imala Busha a mi Hrvati cemo imati Bandica za predsjedinka. Za Srbe ostavljamo Milanovica & Josipovica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije