Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simptomi zaraze

Što se zapravo događa u tijelu kada vas napadne koronavirus

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
12.03.2020.
u 07:58

WHO je izvijestio da je SARS napao tijelo u tri faze: virusna replikacija, imunološka hiperaktivnost i razaranje pluća, što je slično kao i kod COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je koronavirus pandemijom. Do sada je zabilježeno više od 116.000 slučajeva na globalnoj razini te više od 4000 smrtnih slučajeva.

COVID-19 je "sličan, ali i različit od" teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), što omogućuje znanstvenicima da koriste ono što je poznato o SARS-u za informiranje o novom virusu. 

Virus započinje u plućima i širi se kapljicama vode kada osoba kihne ili kašlje. WHO je izvijestio da je SARS napao tijelo u tri faze: virusna replikacija, imunološka hiperaktivnost i razaranje pluća, što je slično kao i kod COVID-19. Zaražene osobe proizvode veliku količinu virusa na početku infekcije, zbog čega bez simptoma zaraženi doprinose širenju virusa.

Video: Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

U posljednjem istraživanju škole javnog zdravlja Johns Hopkins Bloomberg objavili su procijenjeno prosječno razdoblje inkubacije, tj vrijeme izloženosti novom virusu i pojavljivanja simptoma, koje iznosi pet dana.

Prema konzervativnim pretpostavkama 101 od svakih 10.000 slučajeva će razviti simptome nakon 14 dana aktivnog praćenja ili karantene. Koronavirus počinje blago, problemima s gornjim dišnim putevima, nakon čega slijedi upala pluća koja može ugroziti život. Nakon otprilike tjedan dana, teška upala pluća s akutnim respiratornim distres sindromom može brzo napredovati, piše IFL Science.

U nekim slučajevima i iz nepoznatih razloga, virus može izazvati prekomjerno reagiranje imunološkog sustava. 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
20:24 12.03.2020.

Novinari šire paniku

ZL
Zlatnidelirij76977
14:57 12.03.2020.

Karma će te stići

DU
Duslikr
08:39 12.03.2020.

Znaš kak me boli briga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije