Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financijski skandal

Što se krije iza vijesti o uhićenju brokera u Vatikanu

Ilustracija
Reuters/PIXSELL
07.06.2020.
u 11:29

Papa Franjo je inzistirao na osvjetljavanju svih radnji vezanih za kupoprodaju goleme zgrade u Londonu, te ostalih računa. Antikorupcijskim zakonom koji je ovih dana donio papa Franjo, kao i raščišćavanjem računa želi se Vatikan dovesti među transparentne države

Iza uhićenja brokera Gianluigija Torzija u Vatikanu krije se cijeli financijski skandal. Upleteni su monsignor iz papine blizine, vatikanski bankar, dužnosnik državnog tajništva itd., a zaplijenjeni su i računi u švicarskim bankama. 

Žandarmerija Države Grada Vatikana uhitila je (5. lipnja) posrednika Torzia, a vezano za kupnju nekretnine u Londonu, obznanio je ured za tisak Svete Stolice. Vatikanski promicatelj pravde Gian Piero Milano je nakon saslušanja Gianluigija Torzija, izdao nalog za njegovo uhićenje. Nalog je izdan u vezi s događajima oko kupnje nekretnine u aveniji Sloane u Londonu, kupljenoj prije nekoliko godina, u vrijednosti od oko 300 milijuna eura. Optužba tereti Torzija za pronevjeru, prijevaru i pranje novca, za što vatikanski zakoni predviđa kaznu od 12 godina zatvora, te je zadržan u pritvoru u Vatikanu.

To je kratka informacija vatikanskog ureda za tisak, ali iza uhićenja engleskog brokera talijanskog podrijetla krije se moguća mnogo šira afera. Milijunskim fondovima upravljao je mons. Alberto Perlasca, ključna osoba u državnom tajništvu za ulaganja. Švicarska istraga, a na zahtjev vatikanskog promicatelja pravde (što je zapravo državni tužitelj), zaplijenila je račune u švicarskim bankama i nije riječ o aferi od “samo” oko 300 milijuna eura vezanima za kupovinu palače u Sloane Avenue u Londonu.

Pod zapljenom su i računi otvoreni na ime financijskog mešetara Raffaelea Mincionea, te oni voditelja računa petrovog novčića (novci koje papi daruju vjernici) i računa državnog tajništva Enrica Crassa, bivšeg dužnosnika banke Credit Suisse, a sada utemeljitelja i upravitelja malteškog fonda Centurion u kojem ima oko 50 milijuna eura vatikanskog novca uloženih i u film kompanije Italia Independent koju vodi Lapo Elkann (unuk pokojnog vlasnika FIAT-a Giannia Agnellija) i u film o Eltonu Johnu. Zatim su pod zapljenom i računi dužnosnika državnog tajništva Fabrizia Tirabassija, kao i oni brokera Gianluigija Torzija koji inače ima stalni boravak u Londonu. Torzi je navodno htio i ucijeniti Svetu Stolicu za 30 milijuna eura, te je, navodno, i pred papom iznosio takve ucjenjivačke zahtjeve. Njegov odvjetnik, istina, takvu pretpostavku odbacuje, odnosno kaže kako Torzi ne bi nikada ucjenjivao Vatikan. 

Dio gubitaka koje je ostvario Vatikan prouzročen je i lošim ulaganjima. Računa se kako se izgubilo najmanje 18 milijuna eura petrova novčića. Papa Franjo je inzistirao na osvjetljavanju svih radnji vezanih za kupoprodaju goleme zgrade u Londonu, te ostalih računa. Antikorupcijskim zakonom koji je ovih dana donio papa Franjo, kao i raščišćavanjem računa želi se Vatikan dovesti među transparentne države. Na tome putu otkrivaju se i afere kakva je sadašnja. 

Komentara 1

FR
franjo
19:13 07.06.2020.

Vatikan je mafija stara dvije tisuće godina .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije