Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKO PRESLAGIVANJE

Što se događa u Sloveniji? Pad Janšine vlade značio bi nove ucjene i blokade Hrvatske

Janez Janša
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.02.2021.
u 22:07

Oporba Janši zamjera autoritarni stil vladanja, pritiske na novinare i pogrešnu vanjsku politiku

Slovenski parlament izglasao je povjerenje vladi Janeza Janše. I prije samo izglasavanja činilo se da pokušaj predsjednika stranke slovenskih umirovljenika (DeSUS) i bivšeg dugogodišnjeg šefa slovenske diplomacije Karla Erjavca da sruši Janšinu vladu neće uspjeti i da će formalno manjinska Janšina vlada ostati na vlasti do sljedećeg pokušaja opozicije, na koji sigurno nećemo dugo čekati.

Slovenski parlament broji 90 zastupnika i za rušenje Janše potrebna je natpolovična većina od 46 zastupnika, a Erjavcu su i u trenutku pokretanja postupka izglasavanja nepovjerenja do potrebne većine nedostajala još najmanje tri glasa.

Bitka za tri glasa

Erjavec je očekivao da će problem nedostajućih glasova biti riješen zahvaljujući tajnom glasanju, nadajući se da će dio nezadovoljnih zastupnika Stranke modernog centra (SMC), koja je u prošlom preslagivanju s DeSUS-om podržala Janšinu vladu, zbog čega je stranku u međuvremenu napustio čak i njezin osnivač i bivši premijer Miro Cerar, podržati rušenje Janše i instalirati njega kao novog premijera.

Erjavec je pokrenuo postupak koristeći se institutom tzv. konstruktivnog nepovjerenja, koji u slovenskom političkom sustavu omogućava izglasavanje nepovjerenja vladi uz istodobno potvrđivanje mandatara za sastav nove vlade. Erjavec je tada istaknuo svoju premijersku kandidaturu uime Koalicije ustavnog luka (KUL), koja okuplja četiri opozicijske stranke koje je prije nekoliko mjeseci ujedinio mladi i politički neiskusni ekonomist Jože P. Damjan, koji je ubrzo svoje mjesto prepustio Erjavcu, jer se vjerovalo da će iskusni Erjavec lakše osigurati potrebnu potporu 46 zastupnika.

Međutim, mnogi smatraju da Erjavec podcjenjuje oportunizam zastupnika SMC-a, a plan mu je ozbiljno potkopala i činjenica da on nije uspio uvjeriti ni sve zastupnike vlastite stranke, DeSUS-a, da ga podrže. Od pet zastupnika DeSUS-a jedan je odmah odrekao poslušnost Erjavcu zbog čega je izbačen iz stranke, a onda se pokazalo da ni preostala četvorica nisu jedinstvena kada treba izabrati između Erjavca i Janše. Erjavec je na početku cjelodnevne rasprave pozvao zastupnike da zaustave transformaciju Slovenije u autoritarnu demokraciju.

Erjavec Janši zamjera autoritarni stil vladanja, pritiske na novinare i pogrešnu vanjsku politiku, koja Sloveniju približava “iliberalnim” režimima u Mađarskoj i Poljskoj. Erjavec poručuje da je ovo zadnji trenutak za odlazak Janše i njegove ekipe, smatrajući da je Janša odgovoran za loše upravljanje epidemijom koronavirusa, s obzirom na to da je Slovenija pobroju zaraženih i mrtvih na milijun stanovnika među najgorim zemljama svijeta. Nervoza vladajućih Erjavec posljednjih tjedana kritizira Janšu i zbog “pogrešne” politike prema Hrvatskoj, s obzirom na to da Janšina vlada više ne inzistira na implementaciji arbitražne odluke (koju Hrvatska ne priznaje) i podržava ulazak Hrvatske u Schengen, a ne protivi se ni nedavno proglašenom hrvatskom isključivom gospodarskom pojasu na Jadranu.

Pad Janšine vlade i dolazak Erjavca na vlast u Ljubljani zbog toga bi sigurno značio povratak politike ucjena i blokada koju su prema Hrvatskoj provodile prošle slovenske vlade, u kojima je Erjavec bio šef diplomacije i ministar obrane. Janša je Erjavca i opoziciju, koja je posljednjih dana izložena žestokim napadima i pokušajima kompromitacije na društvenim mrežama iza kojih stoje Janša i njegovi suradnici – što svjedoči o nervozi u vladajućim redovima – optužio da samo trate novac i vrijeme poreznih obveznika, nazivajući pokušaj rušenja njegove vlade “destruktivnom farsom”, a zahtjeve opozicije “komičnima”.

VIDEO: Pogledajte kako izgleda Večernjakova izložba 'Hrvatska svijetu'

Komentara 12

KA
kavranbird
22:23 16.02.2021.

Janša je najveći slovenski političar koji je stvarno želio i borio se za slobodnu državu Sloveniju od samog početka kada je bilo najteže kada su komunjare takvima skidali glave, slali u zatvore

KP
konzervativni_preporod
23:07 16.02.2021.

Što se događa u sloveniji ? Ono što se sporadično događa u svim dijelovima planete.. malobrojna ali glasna ekstremna ljevica divlja, ponaša se djetinjasto a kada i uspije potkopati većinsko konzervativno društvo i politiku onda si je to društvo isključivo samo krivo jer ne kažnjava medije koji troše milijarde ne bi li ekstremnu ljevicu prikazali kao mnogobrojnu

KO
Kološanin
22:38 16.02.2021.

Još u ponedjeljak 15. 2. odbijen je prijedlog oporbe za opoziv Janše, kao i prijedlog za izbor Erjavca za novog mandatara. Nemojte se sramotiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije