Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ronioci na terenu

Što se događa s Mrežnicom? Više nije smaragdno zelena

Rijeka Mrežnica
Foto: Radio Mrežnica
23.06.2019.
u 08:51

Dignut će se dron koji se snimati lokacije gdje se pojačano sijeku privatne šume, a i dalje će mjeriti kakvoću riječne vode u Generalskom, Dugoj Resi i u Karlovcu.

Jedna od najljepših hrvatskih rijeka, smaragdno zelena Mrežnica, već je danima sve samo ne zelena.

Naime, nakon što se zamutila Dobra na jedan dan, Mrežnica je već danima smeđa i blatna na području kod Generalskog stola. 

Zbog te se situacije sastao i Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije koji je donio odluku da se iz akumulacijskog jezera Lešće ispusti voda u razini dva metra, u predio između Katića i Dobrenića zaronit će profesionalni ronioci, dronom će se snimati mjesta gdje se pojačano sijeku šume, a trebalo bi se pratiti i utjecaj rada Hidroelektrane Lešće na donji tok Dobre i utjecaj na ostale rijeke, osobito Mrežnicu.

 

 

- Logično je da su žitelji Karlovačke županije i turisti zabrinuti i pitaju se za uzroke. Spominju se nekontrolirana sječa šuma, posebno privatnih. U osam godina rada HE Lešće žitelji uz rijeku Dobru i Mrežnicu svjedoče promjene. Konačno, u ovoj godini smo svjedoci četiri rekordna nikad zabilježena povijesna vodostaja – dva na Korani i dva na Mrežnici. Ono što se sigurno može zaključiti da je između ostalog, uzrok u globalnim klimatskim poremećajima, kažu u Stožeru, javlja Radio Mrežnica. 

Tako će se iz akumulacije u Lešću ispustiti voda za 2 metra što znači da nizvodno od Lešća mještani mogu očekivati još češće vodne valove. U akumulaciji nisu zabilježeni gubici, ali preventive radi, spustit će vodu, kažu u Stožeru. Potom će angažirati profi-ronioce koji će zaroniti između Katića i Dobrenića. Riječ je o mjestu gdje su se pojavile hladne vrulje i sada zamućenje.

Dignut će se dron koji se snimati lokacije gdje se pojačano sijeku privatne šume, a i dalje će mjeriti kakvoću riječne vode u Generalskom, Dugoj Resi i u Karlovcu. Nakon što se stanje smiri, počinju istraživanja, pa će puštati boju u tokove rijeka, koristiti telemetrijske uređaje i slično.

`Neću reći da ne vjerujem u službenu varijantu....`

Grad Duga Resa snimkama iz zraka utvrdio je da do zamućenja dolazi na području Mrežnice u Generalskom Stolu. "Mrežnica je prošli tjedan bila kristalno čista, dogodile su se kiše nakon kojih smo kontaktirali Hrvatske vode. Službeno je da je to zbog odrona obale.

Neću reći da ne vjerujem u službenu varijantu, ali angažirali smo dron da preleti područje rijeke Mrežnice da nađemo mjesto na kojem se ona blati", rekao je za Radio Mrežnicu gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar.

Za Generalčane je spremna cisterna s vodom, a vodoopskrba u cijeloj županiji nije upitna.

Pogledajte i video Nugal plaža uvrštena među 30 najljepših u Europi

 

Komentara 6

LU
ludivarazdinec
10:10 23.06.2019.

a možda naglo velike količine kiše...pa ono...zakaj odma mora biti nekaj najgore???....

DH
dalibor.hren
09:45 23.06.2019.

Profesionalni ronioci će dronom snimiti mjesta na kojima se pojačano sijeku šume, a padobranci će istražiti dno i obale rijeke!

Avatar Golum
Golum
11:52 23.06.2019.

Ameri i iranci imaju tu svoje prste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije