Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA VEČERNJEG LISTA

Što poznati Splićani kažu o prijedlogu novog imena splitskog aerodroma

Foto: Miroslav Lelas/Dusko Jaramaz/Miranda Cikotic/Igor Soban/Ivo Cagalj/PIXSELL
13.11.2019.
u 19:26

Što misle o ideji promjene imena, pitali smo i neke poznate Splićane

Večernji list pokreće inicijativu da se drugi najprometniji aerodrom u Hrvatskoj, Zračna luka Split, nazove imenom velikog izumitelja i znanstvenika Fausta Vrančića. Iako je Vrančić Šibenčanin, po baki je Margareti, inače sestri znamenitog biskupa Ivana Statilića, Trogiranin, a Zračna je luka Split nedaleko upravo od Trogira. Osim toga, radi se o velikanu koji je važan ne samo za Hrvatsku već i za svijet. Što misle o tome da upravo njegovo ime ponese splitski aerodrom, pitali smo i neke poznate Splićane.

- Na ime Zračna luka Split nitko nije imao primjedbi  no čim dođe do dodjele nekog osobnog imena e tu će u Splitu zasigurno biti puno različitih mišljenja bez obzira što je Faust Vrančić svjetski poznat izumitelj. Meni osobno je svejedno kako će se zvati neka zračna luka - smatra slavni splitski košarkaš i član Košarkaške kuće slavnih Dino Rađa.

Da se radi o svjetskom velikanu, slaže se i bivši vaterpolist Zdeslav Vrdoljak.

- Nemam ništa protiv. Treba se odužiti tom svjetski poznatom izumitelju padobrana - kaže Vrdoljak, a sličnog je mišljenja i Petar Grašo.

- Dobra inicijativa, voli bih birati između nekoliko imena, ali mi je super ideja da se ovako još jednom svi podsjetimo važnijih Hrvata - kaže - kaže ovaj poznati splitski glazbenik.

Slažete li se da splitska zračna luka nosi ime po Faustu Vrančiću?

No nisu svi sigurni da je Vrančić pravi izbor.

- Ne bih to komentirao, nisam kompetantan za to. Nisam dovoljno upoznat s njegovim djelom, iako bi mi nekako bilo logičnije da se zračna luka zove po nekome iz Splita - komentirao je atletski trener Joško Vlašić.

Tomislav Mrduljaš, producent direktor splitskog festivala, također smatra da bi se možda trebalo promisliti i o nekim drugim imenima.

- Mislim da je odlična inicijativa da se važne građevine nazovu imenima zaslužnijih Hrvata, ali treba dobro odabrati koji su to ljudi -  kazao je. 

Redatelj Jakov Sedlar pak smatra da je upravo on najbolji izbor.

- To je odlično. On je najvažniji znanstvenik u povijesti hrvatskog naroda i mislim da bi bilo dobro da se jednoj zračnoj luci da njegovo ime - kazao je.

Književnica i glumica Arijana Čulina kaže kako je Vrančić definitivno bio značajna figura, ali da će se Splićani buniti.

- Mislim da, kad bi Splićane pitali, oni bi radije nešto što im je bliže i poznatije - dodala je.

Komentara 83

Avatar milanblenton7
milanblenton7
19:30 13.11.2019.

Ako se pita druga Dina Rađu, zračna luka bi se trebala zvati "aerodrom Jurjević Baja"... Zaboravio sam ime komunističke sotone...

LJ
ljutko
20:01 13.11.2019.

"Zračna luka hrvatskog heroja "Andrija Matijaš Pauka" ili 4. Brigade

RI
rimac444
22:08 13.11.2019.

Na što je spao Split ako je Rađa poznati Splićanin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije