Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoza

Što nas očekuje: Vakula otkriva kakvo će biti 'bablje ljeto'

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/3
29.09.2019.
u 07:00

Vremenska prognoza za sljedeće mjesece i sezone kaže da će se sve nastaviti podjednakim ritmom. Prilično je velika vjerojatnost za iznadprosječno toplo vrijeme, uz povremene više ili manje izražene oscilacije

Kakvo nas vrijeme čeka u narednim tjednima otkrio nam je meteorolog Zoran Vakula.

Danas je Miholje, počinje tzv. bablje ljeto, no hoćemo li ga imati idućih tjedana, hoće li još biti lijepog i toplog vremena?

Mogao bih početi parafrazom izjave iz “Smogovaca”: “Hrvatska je mala, ali je velika. Odnosno, hoću reći, nije više mala, ali je dosta velika da ne bude mala. I zbog te “malenosti” i “velikosti”, i zbog atmosferskih situacija – imat ćemo još u mnogim hrvatskim krajevima i suhog i toplog vremena, a i onog suprotnog. Uostalom, i u rujnu smo imali raznoliko vrijeme – i pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, ali i kišovito i svježe. Srednja rujanska temperatura gotovo svuda barem je malo viša od prosječne, ponegdje u Dalmaciji vjerojatno i među desetak najviših u povijesti. A ukupna rujanska količina oborina kojekakva, od manjka u odnosu na prosjek, do znatno više od njega. No, prošlih smo dana imali i novi kišni rekord, ne samo rujanski, te višednevnu jutarnju svježinu u dijelu unutrašnjosti, koje je bilo kao rijetko kada tako rano u godini. Slijedi nastavak podjednako raznolikog vremena.

Kakvo smo ljeto imali, je li bilo rekordno po vrućinama i suši ili...?

Razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza u većini Hrvatske bilo je među 10 najtoplijih razdoblja u povijesti mjerenja, ponegdje i među samo četiri najtoplija. Osim vrlo toplog i ekstremno toplog lipnja tomu je osobito pridonijela druga polovica kolovoza koja je bila topla kao rijetko kada, uz poneki novi temperaturni rekord. Ukupna količina oborina bila je oko prosječnih vrijednosti, a uočljivija odstupanja zabilježena su samo ponegdje.

Kakav će biti kraj jeseni, a kakva zima?

Vremenska prognoza za sljedeće mjesece i sezone kaže da će se sve nastaviti podjednakim ritmom. Prilično je velika vjerojatnost za iznadprosječno toplo vrijeme, uz povremene više ili manje izražene oscilacije. Ostvare li se te prognoze, i 2019. priključit će se najtoplijim godinama u povijesti. I to ne samo u Hrvatskoj, što je još jedan dokaz da je krajnje vrijeme za smanjenje našeg djelovanja na svijet koji nas okružuje.

Video: Potpuno poplavljen podvožnjak u Škorpikovoj ulici

Komentara 8

PR
prajdali100
07:50 29.09.2019.

I to je to !!!! To je ta " prognoza". Svašta.

AN
AnteizmalogZGa
08:23 29.09.2019.

Davno prije Vakule i moj stric je prognozirao tako. Iziđe ujutro van i kaže... danas će biti lijepo ili će padati kiša. Na to mu dida odgovori..pa to zna i naš mali Ante od šest mjeseci. To vam je to. Vakulina prognoza.

HR
hrvoje367
09:35 29.09.2019.

Nema on pojma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije