Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Što misle građani: Treba li se Milanović ispričati Plenkoviću i tko je kriv za sukob oko afere Janaf

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
07.10.2020.
u 19:11

Istraživanje je provedeno od 1. do 5. listopada na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka: ±2,7% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Promocija Plus je za RTL televiziju provela Istraživanje o tome što građani misle o sukobu predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića. Gotovo polovina ispitanika obojicu smatra podjednako krivima.

Ipak, 23 posto ispitanika smatra da je bivši premijer, sada predsjednik Zoran Milanović isključivi ili veći krivac. Najčešće građani krivnju dijele na jednog i drugog - 49 posto, dok njih 14 posto premijera vide kao većeg ili jedinog krivca za zaoštravanje komunikacije. 

Foto: RTL

Prema biračkom tijelu gotovo svih parlamentarnih stranaka, dominantan je odgovor podijeljena krivnja. Jedino HDZ-ovi birači krivca najčešće pronalaze u predsjedniku Milanoviću.

Je li potrebna isprika?

Premijer je pozvao predsjednika da se ispriča za uvrede, još prošlog tjedna. U međuvremenu se popis onih koji su se našli na predsjednikovoj meti kritika produljio, a na pitanje treba li predsjednik poslušati premijera i ispričati se zbog uvreda vezanih uz slučaj JANAF - najviše ispitanika, 36 posto, poručuje da se iskreno i bez ikakve ironije treba ispričati. 

Četvrtina ispitanika stava je da to ne treba napraviti jer je u pravu. Da isprika nije potrebna jer se na svoj način već ispričao, smatra 18 posto ispitanika, a više od petine o tome nema stav. 

Foto: RTL

Znakovito da se isprici najviše protive birači opcije MOŽEMO!. Očekivano - taj je stav dominantan i kod birača SDP-a. Istodobno, isprika se najčešće zaziva među HDZ-ovim biračima. Samo ponovno podsjetnik; pitanje iz istraživanja odnosilo se na predsjednikove prve poruke isključivo povezane s aferom JANAF.

Je li premijer znao?

A prva i glavna meta predsjednikove kritike bila je i ostala da je premijer znao ili morao znati za aferu ranije jer je i on, kako je rekao, kao premijer znao sve. Demantirao ga je, doduše, njegov tadašnji ministar unutarnjih poslova, ali gotovo 60 posto građana s predsjednikom se uglavnom ili potpuno slaže. 

Foto: RTL

Sa stajalištem prvog čovjeka Pantovčaka uglavnom ili potpuno ne slaže se četvrtina birača. Ne zna 19 posto. Predsjednikov stav dominantno podupiru birači svih političkih opcija, i lijevih i desnih, s time da je neslaganje izraženije jedino kod HDZ-ovih birača.

Najvažnija dimenzija afere

Foto: RTL

Za kraj - što građani iščitavaju kao najvažniju dimenziju koju je otvorila afera Janaf? Razina korupcijske umreženosti u državi najveći je problem za najviše ispitanika - čak 58 posto ih upravo to navodi. Na drugom je mjestu slaba sigurnosna provjera visokih dužnosnika iz javnog sektora, na trećem politički sukobi oko teme koja nije politička. Ostali razlozi su znatno rjeđi, ali građani spominju i problem nepoštivanja mjera u vrijeme lockdowna, curenje informacija o istrazi, društvo iz Kluba u Slovenskoj 9, dok je pravna nedorečenost oko informiranja premijera problem za tek 2 posto ispitanika. Ostali su odgovori još rjeđi.

Treba reći da je cijelo istraživanje fokusirano na odnos premijera i predsjednika kroz prizmu afere JANAF i kritika predsjednika na račun te teme. Koliko su druge kritike i prozivanja koja od predsjednika svakodnevno pristižu u različitim formama, pred mikrofonima ili preko Facebooka, utjecale na njegov rejting, pokazat će sutrašnji CRO Demoskop. Vidjet ćemo kako je to i je li u kombinaciji sa svime što se događa utjecalo na rejting premijera, kao i svih ostalih političara i političkih stranaka. 

 

Komentara 22

NM
nemirno more
19:18 07.10.2020.

a zbog,radi čega...

Avatar KPJ_starinar
KPJ_starinar
19:14 07.10.2020.

Postoje li kakve informacije znaju li "ispitanici" o čemu govore i na što se odnose pitanja??

DU
Deleted user
19:08 07.10.2020.

Plenković i Milanović se trebaju ispričati građanima. Građani, oprostite nam, mi ne znamo napraviti normalnu državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije