Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakva je praksa

Što kada su prometni znakovi prekriveni snijegom, morate li platiti kaznu za prekršaj u Njemačkoj?

Čakovec: Snijeg zabijelio gradske ulice
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
11.12.2021.
u 12:17

Postoje mnogi znakovi koji su istog oblika stoga ih nije lako raspoznati. Primjerice, koja je brzina napisana na znaku.

Zimski uvjeti na cestama otežavaju vožnju vozačima, a osim na kolniku, otežavaju im i vidljivost prometnih znakova zbog toga što se često dogodi da postanu ‘nevidljivi’ zbog snijega. Međutim, i dalje vrijede, barem za one čije se značenje može prepoznati već po obliku.

Primjerice, znakovi za zaustavljanje općenito su osmerokutni i stoga ih svaki vozač može jasno prepoznati, čak i pod debelim slojem snijega. Isto tako je lako vidjeti i prometni znak trokut okrenut naopako.

No, postoje mnogi znakovi koji su istog oblika stoga ih nije lako raspoznati. Primjerice, koja je brzina napisana na znaku. 

Zbog toga su sudovi presudili da takvi znakovi gube na važnosti. Međutim, ponekad je teško retrospektivno dokazati da znak nije bio vidljiv. Osim toga, ta odluka se ne odnosi na vozače za koje se može dokazati da su upoznati s tim područjem. Naprotiv, morate se pridržavati ograničenja brzine, čak i ako je prometni znak nečitak. Suci pretpostavljaju da su ograničenja brzine u neposrednoj blizini mjesta stanovanja već odavno trebala biti poznata, piše Fenix-magazin

Postoji još jedno ograničenje: snijegom prekriveni znakovi zabrane parkiranja ostaju na snazi. Tu zakonodavac pretpostavlja da vozači ispunjavaju svoju dužnost brige i po potrebi rukom oslobode znak od snijega kako bi se uvjerili što piše.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
21:13 11.12.2021.

što je sa znakovima koji se ne vide od drveća , vozila, stupova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije